Megfizethető technológia: kipróbáltuk a Samsung LC27RG50 monitort

Megfizethető technológia: kipróbáltuk a Samsung LC27RG50 monitort

A 49 hüvelykes nagy tesó után megkaptuk az öcsit, a 27 colos Samsung LC27RG50 monitort.

Néhány hete nálunk járt a 124 cm-es monstrum, a Samsung gamer monitorjainak zászlóshajója, az L49RG90-es modell. Ekkora méreteket nehéz kordában tartani, főleg akkor, ha komoly e-sportolók ülnek le a képernyő elé. Nagyon sok kompromisszumot kell kötni egy ekkora monitorral, emiatt még várhatóan évekig nem találkozunk majd vele komoly tétért zajló versenyen. Azonban készített a Samsung egy kisebb változatot is, ami az LC27RG50 nevet kapta. Sokkal olcsóbb és könnyebben kezelhető méretekkel rendelkezik a 2019-es modell, amit lehetőségünk nyílt kipróbálni!

A méretkülönbséget csak az nem veszi észre, aki nem akarja. 27 col manapság a legjobb méret ahhoz, hogy FullHD-ben, vagy akár 2K-ban megpörgessük a játékokat. 4K-s felbontásnak ilyen képernyőátló mellett még nincs értelme, nem is erőltette feleslegesen ezt a vonalat a Samsung. A letisztult formák, a felesleges RGB fények hiánya sokak számára vonzó lehet, azonban a teljesen műanyag borítás kicsit elvesz az érzetből. Egy-két szépen kidolgozott fémelem a hátoldalon és a talpon esetleg dobna az összképen, de a mérnökök a külsőségek helyett inkább a belsőre fókuszáltak.

A kijelző VA panelt kapott, amihez 240 Hz-es képfrissítési arányt és 4 ms-os válaszidőt társítottak. Egyéni preferencia kérdése, hogy VA, TN, vagy IPS paneles monitort választunk, de el kell fogadnunk, hogy a Samsung a VA mellett döntött. Ennek értelmében a 3000:1-es kontrasztarány és a 178 fokos betekintési szög elvárható a 27 colos monitortól, ennek eleget is tesz. A 4 ms-es válaszidővel meg kell barátkozni, mivel VA esetében ez alá nagyon ritkán mennek csak a gyártók, ebben az árkategóriában meg egyáltalán nem számíthatunk ennél jobb értékekre. A kompromisszumok után jöjjenek azok a tulajdonságok, amik kiemelik a mezőnyből a 2019 júniusában bemutatott LC27RG50-t.

Először is ott van a 240 Hz-es képfrissítés, amihez kell egy gyenge grafikai igényű játék és egy erős gép, de ezek mellett nem lehet nagy gond, hogy kihajtsuk belőle a maxot. RTX 2070-es videokártyával próbáltuk ki a monitort, ami azért már elég ahhoz, hogy régebbi / gyengébb multis játékoknál feltornázza az FPS számokat akár 250-300-ig. Legyen szó CSGO-ról, Fortnite-ról a monitor tökéletesen teszi a dolgát, de akkor sem kell kétségbe esni, ha PUBG, vagy R6 kerül terítékre. Egy jó konfiggal együtt azt hozza, amit elvárhatunk egy gamer monitortól. Az élénk és fakó színek minden oldalról nagyon jól mutatnak játék közben, bár nem lehet túl nagy szögben (-2° - +15° között) mozgatni a képernyőt, így inkább magunkat és a székünket kell beállítani a monitorhoz és nem fordítva.

Bemenetből nem találunk túl sokat a hátoldalon. Két 2.0-s HDMI-vel, egy 1.2-es Display porttal és egy fejhallgató bemenettel kell megbarátkoznunk, az USB-k lemaradtak róla. Kényelmi szempontból jobb lenne, ha oldalt is találnánk csatlakozókat, de ezt a megoldást továbbra sem szeretik a gyártók. Maga a monitor viszonylag könnyű, egyszerűen összerakható, sőt még a falra is felfüggeszthető a megfelelő (külön megvásárolható) kiegészítővel. Az ívelt kijelző menüje könnyen kezelhető, már-már túl egyszerű is, főleg kinézetre. Beállíthatjuk a legfontosabb dolgokat, mint az FPS mód, a célkereszt, vagy az alacsony bemeneti lag mód, amikkel a játékélmény tovább növelhető. 

Összességében a Samsung LC27RG50 monitora nem lett rossz, de multifunkcionális felhasználásra vannak jobbak is a piacon. Filmezéshez, grafikai munkához nem elég jó a VA panel és a FullHD-s felbontás, de a gaming területén jól teljesít. Ha ki tudjuk használni a 240 Hz-et és a G-Syncet, akkor nem számít rossz vételnek, mivel nagyjából 120 000 forinttól már hozzájuthatunk a 27 hüvelykes modellhez.

OSZD MEG VELÜNK VÉLEMÉNYEDET KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON!

Kövess Minket!