Supportolás alapjai, avagy hogyan nyerd meg az ösvényfázist

Supportolás alapjai, avagy hogyan nyerd meg az ösvényfázist

Néhány jó tanácsot és hasznos tippet gyűjtött össze CoreJJ, a Team Liquid kezdő támogatója.

Jo "CoreJJ" Yong-int valószínű nem kell senkinek bemutatni. 2017-ben a Samsung Galaxyval világbajnoki címet ünnepelhetett a koreai játékos, aki azóta már áttette székhelyét az Egyesült Államokba, hogy a Team Liquid kezdő supportjaként söpörjön be két LCS bajnoki címet és egy MSI ezüstérmet. CoreJJ mindig is híres volt az engage, azaz kezdeményező támogató hőseiről, nem véletlen kapott Rakan SSG kinézetet. A legutóbbi videójában a 25 éves támogató összefoglalta az alapokat, amik segíthetnek minden idézőnek a bot lane megnyerésében.

Három főbb pontba szedte össze tanácsait CoreJJ, nézzük is meg őket sorban.

Figyeld a távolságot!

Egy jó támogató (legyen szó Sorakáról, vagy Alistarról) nem csak az ADC-jére figyel, hanem az ellenfél alsó ösvényes párosán is mindig rajta tartja a szemét. A legjobb taktika, ha mindig az ellenfél képességeinek maximum távolságain kell táncolunk. Ez két szempontból is nyerő lehet. Először is nem áruljuk el, ha a dzsungelesünk érkezik az ösvényre, másodszor 2v2 harcokat kezdeményezhetünk, vagy reagálhatunk az ellenfél kezdeményezéseire. 

Párhuzamos mozgás

Figyelni kell, hogy miként mozog az ADC, vagy az ellenfél támogatója. Ha sikerül megtartani a párhuzamos vonalakat, akkor nem lehet gond azzal, hogy elkapják a lövészünket, mivel azonnal tudunk reagálni az ellenfélre. Nem szabad feleslegesen visszavonulni, mindig tartani kell a sávokat, hogy az ADC-nk is úgy érezze, ott vagyunk mellette, számíthat ránk. Egy passzív support olyan, mintha AFK-olna. Ez a mentalitás nem segít abban, hogy mi kerüljünk előnybe az ösvényszakaszban.

Készítsd elő a gankeket!

Részletesebben is bele kell menni abba, hogy mikét tudunk 3v2-es szituációkat kialakítani az alsó ösvényen. Ha látványosan visszavonulunk, majd hirtelen előretörünk a semmiből, akkor azonnal eláruljuk az ellenfélnek, hogy valami készülődik a háttérben. Ha végig a határon táncolunk, akkor sosem adunk jelet arra, hogy ott ólálkodik a jungler az ösvény környékén. 

A fenti tippek csak akkor működnek, ha nem rendelkezik már kritikus előnnyel az ellenfél duója, továbbá erősen ajánlott az is, hogy folyamatosan kommunikáljunk a társunkkal. Solo Queue-ban supportolni és ADC-zni hálátlan szerep, de ezek az alapok segíthetik mind a támogatót, mind a lövészt abban, hogy sikeresen lendüljenek át az ösvényfázis utáni szakaszba.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

 

Kövess Minket!