Az évtized 5 legmeghatározóbb e-sport eseménye, melyet sosem felejtünk!

Néhány játékban olyan dolog történt, melyet az e-sport történelem könyvei még nagyon sokáig felemlegetnek majd.

Az elmúlt 10 év alatt elképesztő mekkorát nőtt az e-sportok világa, szinte ép ésszel fel sem lehet fogni mennyi és mekkora mértékben változott ilyen rövid idő alatt. A csapatok sokkal szervezettebbé váltak, a játékosok jóval nagyobb sztárok lettek, és embertelen mennyiségű pénzt osztottak szét a legjobbak között. Ez a 10 év mindezek mellett elképesztő emlékekkel, teljesítményekkel és csodákkal ajándékozott meg minket e-sport kedvelő személyeket. Amikor azt hittük, hogy minden az előzetes latolgatásoknak megfelelően történik majd, akkor jöttek ezek a különleges játékosok és minden létező papírformát felborítottak, hogy végleg beírják magukat az e-sport történelemkönyvébe.

5. Astralis és az első Intel Grand Slam

A dán Counter Strike csapat az elmúlt két évben alighanem a világ legjobbjának számított játékában. Ez idő alatt 15 tornagyőzelmet és nagyságrendileg 5 millió dollárt szedtek össze, melyben zsinórban 3 Major diadal teszi fel az i-re a pontot. Ez a rekord kitörölhetetlen ebből az évtizedből, és a jövőből is, mert tényleg letaglózták a világot ezek az esztendőkben. Ha pedig ez még nem lenne elég megdöbbentő, akkor 2018 decembere még ezek közül is ki tud emelkedni. Az ESL és a Dreamhack által szervezett Intel Grand Slamet is behúzta az Astralis - 10 topversenyből 4 győzelem esetén 1 millió dollárt fizet -, miután első helyezést értek el Marseilleben, Dallasban és Chicagoban, majd aztán a hazájukban tartott világszínvonalú eseményen.

4. Taipei Assassins arany - Worlds 2012

2012-ben a League of Legends mindössze a második professzionális évét taposta. Egy esztendővel előtte még csak észak-amerikai és európai együttesek mutathatták meg a világnak az elképesztő tudásukat. Miután azonban keleten, és főleg Koreában is elkészültek a szerverek megváltozott a helyzet. Nem is kellett nekik sok, hogy letaszítsák a trónról a legjobb nyugati csapatokat. A vb előtt a koreai Azubu Frost és az orosz Moscow Five számított a legnagyobb ásznak, azonban a Taipei Assassins mit sem törődött az esélyekkel. Olyan lendülettel törtek előre, fordulóról-fordulóra és egymás után szedték áldozataikat. Óriási meglepetésre legyűrték az elődöntőben a M5-öt, majd az Azubu Frostot is a fináléba, amivel minden idők egyik legnagyobb szenzációját hajtották végre.

3. Serral és a BlizzC(on)soda

2018-ig nem volt olyan év, amikor ne koreai játékos gyűjtötte volna be az arany érmet a Starcraft II World Championship döntőjében. Ha LoL-ban dominálták a mezőnyt, akkor itt esélyt sem hagytak a más nemzetiségű indulóknak. Egyszer minden sorozat megszakad, szokták volt mondani. Eljött Joona "Serral" Sotala ideje, hogy elhozza a nyugatiak dicsőségét. Ez a finn játékos egy kis faluból származik, és már 2012-től kezdve profinak számított. Ha lehet nagy évet futni egy játékban, akkor ő megtette SC2-ben, ugyanis 2018-ban minden WCS rendezvényt megnyert, mielőtt a Finalsra utazott. Még így sem számított igazán esélyesnek a BlizzCon döntőben, csakhogy ő ezt másként gondolta. Veretlenül zárta a csoportját, majd kiutötte Darkot, legyűrte 2017 bajnokát Rogue-ot, és a fináléban megtörte az e-sport világ eddigi leghosszabb ideig tartó dominanciáját és felült a WCS trónjára.

2. OG tündérmeséje

Volt idő, amikor az OG-t vb győzelem nélkül tartották számon a világ legjobbjaként. Négy Majort nyertek, és a The International világbajnoki döntőjének favoritként vágtak neki, és minden megvolt bennük, hogy a legjobbak lehessenek. A Fly és N0tail által irányított csapat, mintha erre született volna, aztán mégsem sikerült megvalósítaniuk az álmukat a jóbarátoknak. 2016 és 2017 vbje is eredménytelenül ért véget számukra. Ez pedig még egy 8 éves csapattársi és baráti viszonynak is véget vetett, Fly és N0tail útjai elváltak. A következő esztendőben aztán nem kaptak már meghívót a TI-ra, sőt egy ideig teljes csapatuk sem volt. Egy teljesen ismeretlen játékost is bevettek, Topson mindössze pub meccseken bizonyított nekik képességeit illetően. Itt kezdődött a csoda, majd ott folytatódott, hogy a nyílt selejtezőből indulva, elhódították a világbajnoki trófeát 2018-ban, nem is akármilyen comebackek után a 4. és 5. meccsben. Hiába ültek fel a világ trónjára, a következő esztendő sem róluk szólt igazán. Egy játékosuk, Ana visszavonult és bár sok új arcot kipróbáltak, mégsem sikerült stabil ötödiket találniuk. Addig-addig tartott a lejtmenet, míg vissza kellett hívni a korábbi csapattársukat, aki végül igent mondott, és mint kiderült élete legjobb döntését hozta. Az OG újfent képes volt megnyerni a TI-t, ezzel ők lettek az elsők, akik a Dota 2 történetében címet védtek és kétszeres vb bajnoknak nevezhetőek. Arról már nem is beszélve, hogy rekord mennyiségű pénzt nyertek, miután hazavihették a 34 millió dolláros összdíjazás felét.

1. Korea tündöklése és bukása

A League of Legendsben egy régió mindegyik másikat maga mögé utasítja. Ázsiában Korea egyszerűen megállíthatatlan volt, sőt az egész világot uralták. Sorban, évről-évre nyerték meg a világbajnokságot, ráadásul ebből a SK Telecom T1 hármat is bezsebelt. 2018-ban viszont valami megváltozott, az SKT, a korábbi abszolút legjobb már nem volt sehol, helyette feltűnt három másik nagyon erős gárda, a KT Rolster, a Gen.G és az Afreeca Freecs. Azzal kezdődött a hanyatlás, hogy a csoportmérkőzések során a Gen.G nyeretlenül esett ki csoportutolsóként. A másik két együttes tovább ment, viszont mindkettő elvérzett rögtön a negyeddöntőben. Ekkor a legtöbb elemző és szakértő azt gondolta, hogy előbb utóbb mindenhol feltűnik némi hullámvölgy, ezért Koreának is összejött egy rossz év. A 2019-es Worlds viszont teljesen másról árulkodott. A három kijutott gárdájuk ugyan csoportelső lett, de kettő ugyanúgy a negyeddöntőben elvérzett, míg az újjászervezett SKT csodák-csodájára az európai G2-tól szenvedett vereséget az elődöntőben. Két évvel korábban az a megállapítás, hogy Korea nem a legerősebb régió még nevetségesnek hatott volna, mostanra azonban az kezd kirajzolódni, hogy jelenleg kénytelenek osztozni a trónok, mert bizony több kérő is akadt a világ legjobbja címéért.

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!