Mennyi pénz van az e-sportban?

Mennyi pénz van az e-sportban?

Játékos szemszögből vizsgáltuk meg, hogy melyek a legjövedelmezőbb játékok és versenyek.

2019 végén elcsépelt mondás, hogy az e-sport olyan üzletág, mely szuperszonikus sebességgel fejlődik. Most azonban számszerűen is megnézzük, hogy pontosan mennyi az az annyi, ami hazavihető egy-egy versenyről. Egy kis spoiler; Dota 2 mindent visz, ám ha így folytatja a Fortnite, hamarosan utolérheti a Valve mobáját.

Legjövedelmezőbb játékok

  1. Dota 2 - $ 219 191 674 - összesen 3535 díjazott játékos
  2. CS:GO - $ 89 017 605 - összesen 12371 díjazott játékos
  3. Fortnite - $84 420 164 - összesen 3243 díjazott játékos
  4. League of Legends - $ 73 166 646 - összesen 6784 díjazott játékos
  5. StarCraft II - $ 32 236 822 - összesen 2015 díjazott játékos

Nem lehet ringbe szállni a The International Dota 2 versenyekkel, ahol 2016 óta 20 milliónál is több az összdíjazással kecsegtetnek a játékosoknak. CS:GO-ban ezidáig a 1,5 milliót dollár volt a maximum, ám ebben az e-sportban gyakorlatilag minden héten volt valamilyen kisebb-nagyobb megmérettetés. 

The International Dota 2 2019 döntője Sanghajban.

A Fortnite szintén pozitív értelemben rengette meg a piacot, ugyanis még februárban bejelentették, hogy 100 millió dolláros világbajnoksággal és egyéb más nyalánksággal készülnek. Olyannyira betartották ígéretüket, hogy 2019-re a vezető e-sportok közé léptek.

Érdekesség, hogy a Dota 2 közel 6 éve e-sport játék, és átlagosan, évente 36,5 milliós nyereményalapot biztosít a játékosainak. Viszont, a Fortnite alig 3 éves megjelenése óta átlagosan 28 milliót lehetett nyerni. Nincs kizárva, hogy ha az EPIC Games tartja a tempót, akkor 2-3 éven belül beérhetik a Dota 2-t. 

Habár a szakértők a League of Legends-et tekintik továbbra is a legnépszerűbb e-sportnak, a TOP3 pénzkiosztóból mégis kimaradt. Ez főleg annak tudható be, hogy a versenyszervezés centralizáltsága révén kevés a nem fősodrú verseny (LEC, LCS, Words, stb.), illetve ezek összdíjazása is jócskán elmaradt a Dota-tól, avagy a Fortnite-tól.

Egyénre lebontva

A matek itt nem ér véget. Arra is kíváncsiak vagyunk, hogy egyénenként melyik játék éri meg a legjobban a már felsoroltak közül. Fontos, hogy itt az eddig megnyerhető pénzösszegeket osztottuk el azoknak a játékosoknak a számával, akik ebből valamilyen módon részesültek!

A dán Johan "N0tail" Sundstein vitte haza eddig a legtöbbet, összesen 6,89 millió dollárt karrierje során. Természetesen a pénz legnagyobb részét Dota2-ben nyerte a TI-on.

Dota 2-ben ezidáig 219 millió dollárból részesült 3535 játékos. Ez azt jelenti, hogy átlagosan 62 007 dollár ütötte egy játékos markát! A helyzet CS:GO-ban a "legrosszabb", ugyanis itt csupán 7195 dollárt tudott egy játékos átlagosan összelapátolni karrierje során.

Legnagyobb pénzcsapok

Mik voltak azok a versenyek, ahol a legtöbb pénzt osztották ki? Számolásunkban odafigyeltünk arra, hogy kétszer nem szerepelhet ugyanaz a verseny brand, ami azért fontos, mert akkor a TOP5-ben csak TI Dota 2 lenne, úgy pedig elég unalmasan nézne ki ez az egész. Emellett azt is néztük, hogy ugyanaz a játék különböző versenyei se legyenek rajta a listán.

  1. Vitathatatlan, hogy a The International brand-nél nincs jövedelmezőbb verseny a játékosok számára. 2014 óta közel 135 milliót lehetett nyerni. Egyébként pedig 2019-ben 34 milliónál is több volt a tét.
  2. A Fortnite világbajnokságot bár először rendezték meg a 15+ milliós összdíjazásával rögtön a második helyig kúszott fel.
  3. Az idei LoL vb alul múlta a tavalyi összdíjazást. 2018-ban majdnem 6,5 milliót vihettek haza a legjobbak.
  4. A PUBG Global Championship is nagyot szólt a maga 6 millió dollárjával.
  5. Overwatch League - Season 2 rájátszásban pedig 3,5 millió volt a megnyerhető összeg.

Érdekesség, hogy az 2018-as V4 Future Sports Festival a 136. helyen áll a legtöbb pénzt kiosztó e-sport versenyek listáján, habár ebben a helyezésben nincs benne a többi játék, csupán a CS:GO pénznyeremények. Tavaly 617 870 idén pedig 330 603 dollárt vihettek haza a legjobb Counter-Strike játékosok Budapestről.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Üzlet - GPS-nyomkövetővel a család biztonságáért (x)

Mobiltelefonok, tabletek, okosórák - egyre több olyan eszköz jelenik meg, amely a számítástechnikát apró, mobil formában teszi elérhetővé, hogy aztán megkönnyítse és biztonságosabbá tegye a mindennapi életünket.

Üzlet - Ezért vagyunk oda még felnőttként is a kisautókért (X)

A kisautók a gyerekek kedvenc játékai közé tartoznak. Azonban sok felnőtt szívében is különleges helyet foglalnak el. Sokan közülünk emlékeznek arra, hogy milyen örömmel játszottunk ezekkel a szépen kidolgozott játékokkal, és hogy mennyire büszkék voltunk a gyűjteményükre.