Játék, könyv, sorozat? Minden formájában hódít a Witcher

Játék, könyv, sorozat? Minden formájában hódít a Witcher

Nevezzük Vajáknak vagy Witchernek, Ríviai Geralt több frontot támad elképesztő kalandjaival.

Ha most megkérdeznénk az utca emberét, hogy két sorozatkaraktert említsen meg az elmúlt hetekből, akkor nagy valószínűséggel Baby Yoda és Geralt of Rivia neve jutna alanyunk eszébe. Előbbi hős kimaxolta a cukiságfaktort, másra nem is volt szüksége, amíg utóbbi mögött Henry Cavill színészi alakítása és Andrzej Sapkowski mesterien megírt történetei húzódnak meg. A Witcher jött, látott és győzött, amiket a számok és statisztikák is alátámasztanak.

Könyv

A Witcher első, lengyel változata 1986-ban került a könyvesboltokba és egészen 2011-ig kellett várni, hogy hazánkba is megérkezzen magyar nyelven a nyolc kötetből álló sorozat első példánya. A hatalmas érdeklődésre tekintettel pillanatok alatt lefordították az összes regényt, sőt már a sorozat hőseinek arca is ott díszeleg az újra kiadásra került változatokon. Sajnos jelenleg lehetetlen beszerezni egyetlen részét is a könyvsorozatnak, ugyanis a Witcher Netflixen megjelent első évada után pillanatok alatt felvásárolták a készleteket.

Sorozat

"Jussát várja a vaják..." énekli Kökörcsin, majd azon kapjuk magunkat, hogy mi is ezt dúdolgatjuk kávézás közben, délután a buszon és este a zuhany alatt. A Netflixre készült, magyar szinkronnal és magyar felirattal elérhető sorozat elképesztően sikeres lett, így megérdemelten tolhatja oda Henry Cavill és mindenki más elé a zsíros csekket a produceri csapat. A Trónok Harca utolsó évadai csalódást keltettek a fantasy rajongókban, a Gyűrűk Ura előzményeit felvonultató szériára még várni kell, de itt van nekünk a Witcher, ami kitölti az űrt. A fantasy elemekben gazdag világban, hasonlóan az elődökhöz ott vannak a politikai játszmák, a véres háborúk és a kegyetlen naturalizmus minden formája. Ehhez még hozzáadhatjuk a tökéletesen alakító főszereplőt, a fokozódó cselekményt és a sokak számára ismerős környezetet, hogy meglássuk miért lett a magyar Netflix valaha volt legsikeresebb sorozata a Vaják. Mindenkinek erősen ajánljuk, hogy rágja át magát a 8 részes 1. évadon, de azt is érdemes leszögezni, hogy több kisebb tüske is maradhat bennünk a záróepizód lekapcsolása után. A "The Witcher" messze nem tökéletes sorozat, de jókor volt jó helyen ahhoz, hogy megszerezze magának a könyveken és játékokon nevelkedett rajongókat és bevonzza a fantasy iránt érdeklődő sorozatzabálókat. 

Játék

A CD Projekt Red valószínűleg álmában sem képzelte azt, hogy abszolút rekordot futhat a Witcher 3 Steamen 2019 utolsó napjaiban. A sorozat hatására hirtelen mindenkinek eszébe jutott, hogy a lengyel fejlesztőcsapat 2016-ban egyébként összedobta az év(tized) legjobb játékát, ami már a harmadik volt a Witcher játékok sorában. Az első két rész kissé már elavultnak tűnhet így 2020-ban, de a maguk idejében mindkét játék egyértelműen a jobbak közé tartozott, de az átütő sikerre egészen a Wild Hunt felbukkanásáig várni kellett. A tökéletességhez hozzátartozik, hogy a CD Projekt Red a DLC-k terén is maradandót alkotott, ugyanis a "Blood and Wine" az évtized legjobb kiegészítője címre és méltón pályázhat. Egy szó, mint száz, a Witcher 3: Wild Hunt, egycsapásra az eladási listák élén találta magát, ami nem jöhetett volna létre, ha nem készül el a sorozat.

Bár leszögezte Lauren Schmidt Hirrisch, a Witcher sorozat első számú producere (showrunnere), hogy kizárólag a könyvekre fókuszálnak a forgatókönyvek írásakor, de a kádas jelenet jól mutatja, hogy lenne igény akár a játékból átvett eseményekre is. Reméljük sikerül minden tábort kiszolgálni úgy, hogy közben nem veszít varázsából a Vaják és akkor garantáltan fellobbannak majd az örömtüzek minden rajongó szemében a 2021-es második évad megjelenésekor.

Kövess Minket!