"Nem az a célunk, hogy elismerjük az e-sportokat, mint sport" - A NOB ismét nyilatkozott

A NOB és az e-sportok között mindig is feszült volt a viszony és ez sajnos nem akar változni.

Az e-sport és a sport közötti kapcsolat már évek óta vita tárgya. Az egyik oldalon ott vannak a tradicionális sportok és az évszázados múlt, míg a másik sarokban a kompetitív videojátékok és az új évezred leggyorsabban növekvő szórakoztatási formája foglal helyet. Ha valaki figyelemmel kíséri a gaming környezetet, akkor tudja, hogy a világ minden táján alakulnak az e-sport szövetségek, a patinás sport szervezetek profi e-sport csapatokat vagy e-sportolókat szerződtetnek és már vannak olyan országok, ahol az e-sportok ugyanolyan besorolást kapnak, mint a hagyományos sportok. 

Pár évvel ezelőtt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is elkezdett foglalkozni ezzel a kérdéssel és egymás után érkeztek a nyilatkozatok. Voltak események, amik bizakodásra adtak okot, mint az Asian Games vagy a Téli Olimpia. De sajnos olyan is akadt, ami elszomorító volt, mint Thomas Bach nyilatkozata. Azóta nagyjából a téma parkoló pályára került, de a 135. Olimpiai Bizottsági ülésen megint előjött. 

David Lapartient kapta a megtisztelő feladatot, hogy leüljön az e-sport világ képviselőivel és megismerje az ő álláspontjukat, hogy közelítse a két oldalt. Ez sikerült is, hiszen végre egy relatíve pontos elemzést és pontos számokat tárt a bizottság elé. Ezek szerint a világon 2,2 milliárd ember van, aki valamilyen szinten érintette a gaming piacon, legyen szó konzol, PC vagy telefonos játékról. Sőt a jövőben ez a szám növekedni fog, hiszen a mostani 12-17 éves korosztály 75%-ka tölti ezzel a szabadidejének egy jelentős részét. Laprtient azt is elmondta, hogy a becslések szerint idén nagyjából 500 millió embert érnek majd el az e-sport versenyek, amihez hozzátette, hogy a jövőben ez a szám csak növekedni fog. 

Ezek után előkerült, hogy szerte a világban egyre több olyan ország van, ahol e-sport szövetség alakul, illetve már olyan is előfordult, hogy a kormányzati szervezetek, a hagyományos sportok között üdvözölték a kompetitív videojátékokat. Nagyszerű volt hallani, hogy egy sportvezető arról beszél, hogy a két oldal mennyit tanulhat egymástól. Hogy az e-sport közösség segíthet tovább terjeszteni a modern olimpiai értékeket, a NOB pedig megtanulhatja, hogy az új évezredben hogyan érje el a fiatalokat. A dicsérő és lelkesítő szavak után pont ezért volt érdekes a titkár úr három következő kijelentése:

“Itt és most, nem az a célunk, hogy elismerjük az e-sportokat, mint sport. Itt és most, nem az a célunk, hogy elismerjünk egy szövetséget vagy szervezetet, ami az e-sportokat képviselheti. Itt és most, nem az a célunk, hogy az e-sport versenyeket hozzáadjuk az Olimpia programjához.”

A fontos kijelentések után Mr. Lapartient rátért a részletekre. Összesen tíz pontban szedte össze, hogy milyen javaslatai vannak a bizottságnak, hogy milyen együttműködésre lenne szükség a két fél között. A teljesség igénye nélkül, az e-sport közösségeknek meg kellene ismerni a modern olimpiai értékeket és azt alkalmazni is kéne azokat. Egyelőre a fiatal szövetségek ugyan lelkesek, de a tapasztalatlanságuk miatt szükségük van egy iránymutatóra, mely szerepet a NOB örömmel felvállal. Persze, ha már ott vannak, akkor érdemes az Olimpia eszméjét átadni a fiataloknak és ezzel felhívni a figyelmüket arra, hogy mennyire fontos lenne a fizikai sportokat is űzni a virtuálisak mellett. 

Mr. Lapartient teljes előadását a 29. perctől tekinthetitek meg

Ezzel az előadás véget ért és záróakkordként Lapartient arra biztatta a bizottságot, hogy folytassák a tárgyalásokat, hiszen az e-sportokban nagyon sok lehetőség rejlik és mindkét fél kölcsönösen profitálhat ebből a kapcsolatból. Bár a kijelentések után, egyelőre kicsit egyoldalú kapcsolatot akarnak kialakítani.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Üzlet - GPS-nyomkövetővel a család biztonságáért (x)

Mobiltelefonok, tabletek, okosórák - egyre több olyan eszköz jelenik meg, amely a számítástechnikát apró, mobil formában teszi elérhetővé, hogy aztán megkönnyítse és biztonságosabbá tegye a mindennapi életünket.

Üzlet - Mitől lesz egyedi ízvilágú a kávé?

Sportolóként te is iszol kávét? Tudtad, hogy a számtalan kávécserje közül mindössze kettőből készítenek kávét? Az arabicából és a robustából. A kávécserje típusa, a feldolgozás, illetve a pörkölés adja a kávészemek egyedi aromáját.