Hirdetés

PC és perifériák: indulhat a téli nagytakarítás

Erősen ajánlott rászánni az időt arra, hogy rendszeresen kitakarítsuk a PC-s sarkot.

Hirdetés

A mosás, porszívózás, autómosás és ablaktisztítás mellé érdemes minél gyakrabban felvésni a naptárba, hogy kedvenc számítógépünket és a mellette pihenő perifériákat szabadítsuk meg a felesleges portól és szennyeződésektől. Az interneten rengeteg trükköt lehet találni, amik segíthetnek abban, hogy ne tegyük tönkre a több százezer forintért megvásárolt játékszereinket, ezekből gyűjtöttük össze a leghasznosabbakat.

Monitor

Általában a hatalmas képernyő az első, amit meglátunk, ha belépünk valakinek a gamer szentélyébe. Viszonylag egyszerű dolgunk van ezzel a hardverrel, ugyanis nem kell szétszedni, vagy kicsavarni a mozgatható alkatrészeket. Egyszerűen fogni kell az egyik kezünkbe egy síkképernyőkhöz gyártott speciális tisztítófolyadékot, a másikba egy mikroszálas törlőkendőt és néhány perc alatt újjá varázsolhatjuk monitorunkat. A tisztításhoz szükséges eszközöket bármelyik nagyobb műszaki áruházban beszerezhetjük. Érdemes nem a legolcsóbb alternatívák közül válogatni, mivel ez a pár ezer forint évekre elegendő munícióval lát el minket.

Egér

Két útvonal áll előttünk, ha az egeret szeretnénk tisztává varázsolni. Az egyik megoldás, hogy kizárólag a külső részeit tisztítjuk meg a perifériának. Ebben az esetben egyszerűen mosogatószivaccsal, langyos vízzel és mosogatószerrel vagy nedves törlőkendővel ajánlott felszerelkezni. Kerülni kell azokat az anyagokat, amik képesek feloldani a műanyagot és a gumírozott részt. Általánosságban a langyos víz, komolyabb szennyeződések esetén az általános tisztítószerek, mosogatószerek elegendőek ahhoz, hogy a látható részekről leszedjük a koszt. A résekből viszonylag könnyedén ki lehet piszkálni a szennyeződéseket, erre a célra tökéletesen megfelel például egy fogkefe. Ezek után csak szárazra kell törölni a rágcsálót és már lehet is újra használni. 

A másik opció, hogy teljesen szétszedjük apró darabjaira az egeret és alaposan megtisztítjuk belülről is. Ez esetben figyelni kell arra, hogy feleslegesen ne kerüljön nedvesség az apróbb alkatrészekre. Macerás és pepecselős az eljárás, továbbá semmi sem garantálja, hogy mindenkinek elsőre összejön visszaállítani az eredeti állapotot. Tapasztaltabb egérguruknak azonban megérheti rászánni azt a néhány tucat percet, amibe a művelet kerül.

Billentyűzet

Ha nincs kedvünk szöszölni a házi keycap leszedő kütyüvel, akkor boltban is vásárolhatunk ilyen célszerszámokat. A lényeg, hogy a billentyűzetsapkák eltávolításakor ne tegyünk kárt se a keycapben, se a switchben. Ha sikerült valamilyen módon levarázsolni az összes billentyűt a vázról, akkor jöhet a tisztítás érdemi része. Minden billentyűt töröljünk át kívül-belül, majd a billentyűzet vázáról távolítsuk el a ropi-pizza-kólafoltokat.

Barátunk lesz az eljárás során a fülpiszkáló, amivel az apróbb helyekre is könnyedén odaférhetünk. A legdrágább tisztítószerek helyett nyugodtan lehet olyan folyadékokat használni, amik megtalálhatóak a háztartásban. Szánjuk rá az időt, hogy leszedjük a keycapeket, megtisztítjuk az összes koszos felületet és utána egyenként visszapattintjuk a sapkákat. Ha megfelelően jártunk el, akkor egy teljesen új billentyűzet a jutalmunk.

További tisztítási tippekért kattints a következő oldalra!

Hirdetés
2 db hozzászólás
  • Komojtalan 1 hónapja
    Tapasztalat: Ami nem rossz azt nem piszkáljuk. A leggondosabb szerelés után sem lesz semmi olyan mint "gyárilag", azaz ahogy évek alatt összeállt. Pont most estem túl rajta mert a hűtő már nem elégségesen hűtött, mi nem működött összeszerelés után? A 20 éves PS2 billentyűzetem amit csak kihúztam és visszadugtam.
    0 0 Válasz
  • _itz_ 18 napja
    Mindig így szoktam takarítani
    0 0 Válasz
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezeket olvastad már ?