PC és perifériák: indulhat a téli nagytakarítás

Erősen ajánlott rászánni az időt arra, hogy rendszeresen kitakarítsuk a PC-s sarkot.

A mosás, porszívózás, autómosás és ablaktisztítás mellé érdemes minél gyakrabban felvésni a naptárba, hogy kedvenc számítógépünket és a mellette pihenő perifériákat szabadítsuk meg a felesleges portól és szennyeződésektől. Az interneten rengeteg trükköt lehet találni, amik segíthetnek abban, hogy ne tegyük tönkre a több százezer forintért megvásárolt játékszereinket, ezekből gyűjtöttük össze a leghasznosabbakat.

Monitor

Általában a hatalmas képernyő az első, amit meglátunk, ha belépünk valakinek a gamer szentélyébe. Viszonylag egyszerű dolgunk van ezzel a hardverrel, ugyanis nem kell szétszedni, vagy kicsavarni a mozgatható alkatrészeket. Egyszerűen fogni kell az egyik kezünkbe egy síkképernyőkhöz gyártott speciális tisztítófolyadékot, a másikba egy mikroszálas törlőkendőt és néhány perc alatt újjá varázsolhatjuk monitorunkat. A tisztításhoz szükséges eszközöket bármelyik nagyobb műszaki áruházban beszerezhetjük. Érdemes nem a legolcsóbb alternatívák közül válogatni, mivel ez a pár ezer forint évekre elegendő munícióval lát el minket.

Egér

Két útvonal áll előttünk, ha az egeret szeretnénk tisztává varázsolni. Az egyik megoldás, hogy kizárólag a külső részeit tisztítjuk meg a perifériának. Ebben az esetben egyszerűen mosogatószivaccsal, langyos vízzel és mosogatószerrel vagy nedves törlőkendővel ajánlott felszerelkezni. Kerülni kell azokat az anyagokat, amik képesek feloldani a műanyagot és a gumírozott részt. Általánosságban a langyos víz, komolyabb szennyeződések esetén az általános tisztítószerek, mosogatószerek elegendőek ahhoz, hogy a látható részekről leszedjük a koszt. A résekből viszonylag könnyedén ki lehet piszkálni a szennyeződéseket, erre a célra tökéletesen megfelel például egy fogkefe. Ezek után csak szárazra kell törölni a rágcsálót és már lehet is újra használni. 

A másik opció, hogy teljesen szétszedjük apró darabjaira az egeret és alaposan megtisztítjuk belülről is. Ez esetben figyelni kell arra, hogy feleslegesen ne kerüljön nedvesség az apróbb alkatrészekre. Macerás és pepecselős az eljárás, továbbá semmi sem garantálja, hogy mindenkinek elsőre összejön visszaállítani az eredeti állapotot. Tapasztaltabb egérguruknak azonban megérheti rászánni azt a néhány tucat percet, amibe a művelet kerül.

Billentyűzet

Ha nincs kedvünk szöszölni a házi keycap leszedő kütyüvel, akkor boltban is vásárolhatunk ilyen célszerszámokat. A lényeg, hogy a billentyűzetsapkák eltávolításakor ne tegyünk kárt se a keycapben, se a switchben. Ha sikerült valamilyen módon levarázsolni az összes billentyűt a vázról, akkor jöhet a tisztítás érdemi része. Minden billentyűt töröljünk át kívül-belül, majd a billentyűzet vázáról távolítsuk el a ropi-pizza-kólafoltokat.

Barátunk lesz az eljárás során a fülpiszkáló, amivel az apróbb helyekre is könnyedén odaférhetünk. A legdrágább tisztítószerek helyett nyugodtan lehet olyan folyadékokat használni, amik megtalálhatóak a háztartásban. Szánjuk rá az időt, hogy leszedjük a keycapeket, megtisztítjuk az összes koszos felületet és utána egyenként visszapattintjuk a sapkákat. Ha megfelelően jártunk el, akkor egy teljesen új billentyűzet a jutalmunk.

További tisztítási tippekért kattints a következő oldalra!

Egérpad

Közvetlenül nem igazán vagyunk kapcsolatban egerünk alátétjével, de néha nem árt kicsit átmosni az általában szövetanyagból készített egérpadot. Több módszer is létezik, de mindegyik alapja, hogy valamilyen mosószert vigyünk fel az egérpad felületére, majd dolgozzuk bele úgy az anyagba, hogy közben nem sértjük fel. Tökéletes célszerszám a mosogatószivacs nem súrolós oldala. Ezek után alaposan mossuk ki belőle a mosószert, itassuk fel a felesleges vizet, majd tegyük ki száradni úgy, hogy nem hajlik meg és száradás után már használatba is vehetjük.

PC

Végül térjünk rá az összeállítás szívére, agyára és lelkére, magára az asztali számítógépre. Mielőtt bármihez is hozzákezdünk, a legeslegfontosabb, hogy áramtalanítsuk a PC-t. Ezek után érdemes kivinni a gépházat az erkélyre vagy teraszra, ahol nem jelent problémát, ha jelentős mennyiségű porcica kezdi el kergetni egymást. Kívülről nedves ronggyal bátran töröljük át a házat, belül a sűrített levegős sprayjel kezeljük az alkatrészeket. Ha van időnk és szeretnénk alaposan felturbózni a gépünket, akkor szedjük ki a videokártyát, vegyük le a processzorról a hűtőt és a kábeleket is rendezzük át úgy, hogy hozzáférjünk a részletekhez. Ezek után nincs más dolgunk, mint a spray segítségével kifújni a port a ventilátorok lapjai közül, de hasonló módszerrel tisztíthatóak ki a porszűrő berendezések is, amik főleg az előlapon és a tápegység alatt találhatóak.

A pasztázás elsőre bonyolultnak tűnhet, de nem kell ezermesternek és techgurunak lenni ahhoz, hogy sikeresen leszedjük az előzőt és felvigyük az új hővezető anyagot a processzorra. Ha mindennel megvagyunk akkor nincs más hátra, mint az összeszerelés és újra belevethetjük magunkat a játékok világába.

Ezek voltak a legfőbb pontok, amiken ajánlott végigmenni akár évente többször is. Több módszer is alkalmazható az egyes eszközökhöz, csak egyetlen dolgot kell igazán betartani: ne tegyünk kárt se magunkban, se a gépünkben és perifériáinkban. Ha kell szánjunk több időt a takarításra, ne legyünk felületesek, mivel az elnagyolt mozdulatoknak önmagában nem sok értelme van. A PC-nk meghálálja, ha a környezetét is tisztán tartjuk, a porszívózás és felmosás legyen a hétvégéink része az íróasztalunk környékén. Éttermet sem szükséges nyitni a monitor előtt, de ha mégis a gép mellett eszünk, akkor arra figyeljünk, hogy a lehulló morzsák a tányérunkon és ne a billentyűzetünkön landoljanak.

Ti milyen tisztítási technikákban bíztok a legjobban?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Gaming - Minden Kiberül: kattanj rá Te is!

A kiberbűnözők világszerte évente nagyjából 8000 ezer milliárd USD kárt képesek okozni a vállalatok és a felhasználók életében. Ez a szám évről-évre növekszik.