"Kis mocskok" - Joe Biden rendesen beszólt a gaming piac szereplőinek

Egy New York Times interjúban Joe Biden beszélt az amerikai gazdaságról és nem bírta ki, hogy ne szóljon be a Szilícium Völgynek.

A videojáték piac nem játék. Mióta az iparág évente 100 milliárd dollárokat mozgat meg, azóta a legnagyobb üzleti mogulok sem legyintenek, mikor előkerül egy-egy népszerű sorozat. Ezt mutatja az is, hogy Hollywood folyamatosan gyártja a játékokról szóló filmeket, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Hogy a legnagyobb játékok e-sport ligái mára beköltöztek a nappalikba. Illetve a legnagyobb hirdetők is utat találtak, hogy elhelyezzék a terméküket magában a játékban vagy az éppen népszerű közvetítésbe. Persze sokan még mindig nem veszik komolyan ezt az ágazatot és sokan nem is akarják elismerni, hogy milyen hatással van a társadalmunk fejlődésére a játékok világa. Persze az sem egészséges, hogy gaming társadalom szereplői azt gondolják magukról, hogy náluk van a Szent Grál és mára egyedül ők az üzleti világ motorja. Valahol a kettő között kellene megtalálni az egyensúlyt.

Ezzel a témával kapcsolatban a korábbi amerikai alelnök, Joe Biden szólalt meg nemrég egy New York Times interjúban. Sőt talán egy picit el is vetette a sulykot. 

"Obama elnöksége alatt az egyik központi kérdés volt, hogy a szellemi tulajdon hatékonyabb védelmet kapjon. Ezzel szerettük volna védeni a művészeket, de az egyik legfőbb indok a vizsgálatra a videojátékok, illetve szoftverek voltak. Azért, hogy jobban megértsem a helyzetet, egy találkozóra mentem a Szilícium Völgy vezetőivel. A megbeszélés során az egyik kis mocsok rátartian ecsetelte nekem, hogy ő mekkora művész, hiszen egyre-másra ki tud találni olyan játékokat, amikben különféle módon lehet levadászni a másikat. Ezek után pedig egy másik élharcos vetette oda, hogy ők az amerikai gazdaság gerince, hiszen milyen sok munkahelyet teremtettek/teremtenek."

Ha a fenti események megtörténtek, abban az esetben nincs mentség, bizony pár tech guru arrogánsan és hányavetien viselkedett az alelnökkel. Ha valami iszonyatosan megindul, akkor az emberek néha túlságosan nagy mellénnyel kezdenek járni, peidg néha elférne egy kis önkritika. Eddig egyébként nem is lenne gond és még a történetre rá lehetne húzni, hogy ez egy tanulságos történet lehetne arról, hogy ne viselkedjünk, ha sikeresek leszünk. De a következő sorokban Mr. Biden egy kicsit ront a helyzeten.

"Ismét egy technológiai forradalom hajnalán vagyunk, ez most számszerint a negyedik. Emlékeznek még arra, mikor a gyárak munkásai gépeket tettek tönkre? A pánik fura dolgokra sarkallja az embereket és egy változó piac bizony minden okot meg arra, hogy az emberek megijedjenek. Ez történt, mikor a televízió elterjedt, de a rádió is hasonló hatást váltott ki. Most pedig itt van a digitális forradalom, ami mára gigantikus méreteket ölt. A kormány a felelős azért, hogy a piac szereplői ne használják ki egymást, hogy valaki ne szerezzen jogtalan előnyt."

Az amerikai társadalom büszke arra, hogy náluk virágzik a kapitalizmus. A legtöbb piaci elemző meg van győződve arról, hogy az ottani szabad piacnál nincs jobb gazdasági modell. Hogy az amerikai álom létezik, miszerint valaki kemény munka árán feljebb juthat a társadalmi ranglétrán. Ezek után jön egy ilyen kijelentés, hogy a kormánynak be kell avatkoznia, mert pár suhanc a Szilícium Völgyből arrogánsan viselkedett. Igen, mindenkinek érdemes néha revíziót tartani, ráébredni arra, hogy az arc egy kicsit megszaladt. De azt is látni kell, hogy arrogancia és egészséges egoizmus nélkül nem lehet nagyot lépni előre. Gondoljunk csak Mark Zuckerberg híres névjegykártyájára, a Napster botrányra, de akár a Wikileaks esete is előkerülhet. Ezek után pedig jön a 'majd mi jól megszabjuk, mit csinálhat a piac' kijelentés és a politikus szépen arcul csapta azt az eszmét, ami elvileg az országának alapköve. Kicsit úgy tűnik az egész, hogy mindkét oldalnak vannak hibái, talán hátra kéne lépni egyet és átgondolni, hogy mi lenne a legjobb, nem pedig ilyen frázisokkal dobálózni és elmondani a másikat minden kis mocsoknak.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Üzlet - Ezért vagyunk oda még felnőttként is a kisautókért (X)

A kisautók a gyerekek kedvenc játékai közé tartoznak. Azonban sok felnőtt szívében is különleges helyet foglalnak el. Sokan közülünk emlékeznek arra, hogy milyen örömmel játszottunk ezekkel a szépen kidolgozott játékokkal, és hogy mennyire büszkék voltunk a gyűjteményükre.

Üzlet - Ismerjük meg a fő burgonyafajtákat!

Talán nem túlzunk, amikor azt mondjuk, hogy a burgonya az egyik legfontosabb növényünk, főként azért, mert rendkívül sokféleképpen lehet felhasználni. Alkalmas emberi fogyasztásra, fontos nyersanyaga az élelmiszer- és a gyógyszeriparnak.