Vigyázat: eladja adatainkat az egyik legnépszerűbb ingyenes vírusirtó

Vigyázat: eladja adatainkat az egyik legnépszerűbb ingyenes vírusirtó

Egyszerű felhasználóként nem is jut az eszünkbe, hogy a háttérben milyen folyamatok zajlanak a gépünkön.

Egyre kevesebb szükség van arra, hogy ingyenes antivírus programokat telepítsünk az eszközeinkre, mivel a Windows 10 Defendere képes kiszűrni a legnagyobb veszélyeket. Ennek ellenére hatalmas piaca van azoknak a szolgáltatásoknak, amiknek legegyszerűbb verzióit költségek nélkül használhatjuk a mindennapokban és ezzel még egy falat húzhatunk fel a támadásokkal szemben. Az Avast Antivirus megbízhatónak és népszerűnek számít (435 millió felhasználója van) a userek körében, de a mostani hírek után biztosra vehető, hogy drasztikusan visszaesnek majd a számaik. 

A Motherboard vizsgálatai alapján az Avast először begyűjtötte a felhasználók böngészési előzményeit, majd ezeket tovább értékesítette olyan üzletek során, amik elkerülték a nyilvánosságot. A Google kereséseink, YouTube előzményeink sincsenek biztonságban, sőt a felnőtt oldalakon tett látogatások is hagynak nyomot a gépen, amit az Avast boldogan kínál eladásra. A vásárlók köre egyelőre nem ismert, de ezekkel az adatokkal a legnagyobb vállalatok elképesztő előnyre tehetnek szert a versenytársakkal szemben.

A Google, Opera és a Mozilla már korábban törölte az Avast és AVG bővítményeket a böngészőjéből, de most a felhasználókon van a nyomás, hogy megszabaduljanak a vírusirtótól vagy beállítsák, hogy az álljon le az adatgyűjtéssel. Szerencsénkre minden adat anonimizált, szóval a nevünk, email címeink és IP címünk sem jut el illetéktelen kezekbe, de így is rengeteg privát dolog szivároghatott ki, amiről tudomásunk sem volt.

Az Avast kiadott egy közleményt, ami kitér arra, hogy a Jumpshoton keresztül begyűjtött adatok tényleg névtelenek és a felhasználók saját döntése, hogy kizárják-e a Jumpshotot az adatgyűjtésből. A tanulság, hogy ha ingyen szerzünk be egy olyan szoftvert, ami a reklámokból él, akkor valószínű saját magunkkal fizettünk a virtuális kasszáknál. Érdemes mindent elolvasni, mielőtt telepítünk valamit, ami potenciális veszélyt jelenthet a privát szféránkra.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Üzlet - GPS-nyomkövetővel a család biztonságáért (x)

Mobiltelefonok, tabletek, okosórák - egyre több olyan eszköz jelenik meg, amely a számítástechnikát apró, mobil formában teszi elérhetővé, hogy aztán megkönnyítse és biztonságosabbá tegye a mindennapi életünket.