Új mémőrület a LoL közösségekben: Tom és Jerry jeleneteken a játék karakterei

Új mémőrület a LoL közösségekben: Tom és Jerry jeleneteken a játék karakterei

A mémeknek senki és semmi nem tud gátat szabni, különösen akkor, ha az a mém igen kreatív.

Az elmúlt egy-két napban jó néhány találó, kreatív LoL-hoz köthető mém jelent meg a külföldi mémoldalakon és a hazai League of Legends közösségben. Ezen mémek alapja egy és ugyanaz, olyan Tom és Jerry jeleneteket emelnek ki a legendás rajzfilmből, amelyre ráhúzható valamilyen League of Legends karakter. A végtelen mennyiségű Tom és Jerry résznek, valamint a League of Legends karaktereinek igen színes palettája miatt szinte mindenre van egy vicces alternatíva, az egészhez nem kell más, mint idő és türelem, hogy a lehető legtalálóbb jeleneteket emeljék át a mémbe.

Az esetek 90-95%-ában ez sikerül is, immáron több mint 60 League of Legends karakterre találtak a lelkes rajongók megfelelő Tom és Jerry jelentet. A képre kattintva az összes mémet megtekinthetitek a galériában.

Azonban nem lennénk teljesen alaposak a témát illetően, ha nem hoznánk nektek egy rövid részt a mémek kialakulásáról és fejlődéstörténetéről.

Az internet felemelkedésével a viccmesélés és a szórakoztatás egy új fajtája jelent meg a társadalomban; a mémek. A mémeket ma már rengetegen ismerik, de leginkább a fiatalabb generáció él egyelőre a mémek adta szórakozás lehetőségével, szülőknél, nagyszülőknél például kifejezetten nagy lehet arra az esély, hogy el kell nekik magyarázni a fogalmat. Na, de mi is a mém? Teljesen hivatalos, elfogadott meghatározása nem nagyon van, a memetika tudományág a mai napig igyekszik behatárolni ezt a kifejezést. A memetika alapítója, Richard Dawkins 1976-ban így azonosította a mémeket: "a kulturális közlés [transmission] vagy az utánzás [imitation] alapegysége."

1976 óta viszont sok víz lefolyt a Dunán, a mémek jellege teljesen megváltozott, így az Apertúra Magazin meghatározása minden bizonnyal pontosabb képet ad a meme jelentéséről:

  • (a) digitális tartalmak olyan csoportja, amelyek tartalmilag, formailag és / vagy álláspontjukat tekintve közös jellegzetességekkel bírnak,
  • (b) létrehozójuk tisztában van más hasonló tartalmak létezésével, továbbá
  • (c) nagy számú felhasználó az interneten terjeszti, utánozza és / vagy módosítja őket.

Az internet fejlődésével a mémek jellege is alaposan megváltozott. A 1990-es években jelentek meg az internetes mémek, amik a mai, 30 évvel későbbi mémek mondhatni ősei. Ekkor a mémek rövid klipek voltak, amik a Useneten terjedtek, aztán 2005-ben a Youtube megjelenésével videós formára váltottak. Közben becsatlakoztak a közösségi oldalak is ebbe a fejlődésbe, megjelent a Twitter, a Facebook, a mémek pedig elkezdték felölteni mai képi és GIF-es formájukat. Ekkoriban ezek az alkotások még sokkal időtállóbbak voltak mint ma, 15-20 éve hosszú hónapokig népszerű volt ugyanazon mém, manapság viszont 1-2 hétig, ha nagyon jó az alapanyag, akkor 1 hónapig tartják viccesnek az emberek.

Az előző évtized egyik legnagyobb videós őrülete a Harlem Shake volt.

Ahogy egyre nőtt az igény a mémekre, úgy jöttek létre a különféle mémkészítő oldalak is, amelyeken néhány kattintással bárki elkészítheti a saját mémjét bármilyen grafikusi ismeret, vagy program nélkül. További előnye ezeknek az oldalaknak, hogy több száz, több ezer template képpel várják a lelkes mémkészítőket.

A trendekkel könnyen azonosuló cégek, szervezetek régen felismerték már a mémekben rejlő potenciált, egy-egy nagyon nagy figyelmet kapó meme hihetetlenül olcsón, vagy akár ingyen is hatalmas tömegekhez juthat el.

Mára már a mémek rengeteg ember mindennapi szórakozásának részét képezik, az okostelefonoknak és a gyors mobilhálózatoknak köszönhetően pedig még gyorsabban terjedhet mindenféle tartalom az emberek között.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Galéria

Kövess Minket!