Hirdetés

4 dolog, amit ma már hiába keresel a számítógépedben

A generációs különbségek a PC-s világban is megfigyelhetőek.

Hirdetés

Lehet, hogy számodra már teljesen ismeretlen fogalom a "Turbo" gomb és a floppy meghajtó, pedig egy-két évtizeddel ezelőtt még ezek a kiegészítő funkciók a mindennapok részei voltak. Az egyre letisztultabb gépházak immár RGB színeikkel és minőségi anyagaikkal hódítanak, amikbe ugyan még be lehet építeni a régi korok emlékeit, de szinte egyáltalán nincs erre már szükség. A digitalizáció, az internet uralma és a szoftveres megoldások elterjedése alapjaiban változtatta meg a PC-kről alkotott fogalmakat. Tekints vissza arra, hogy mik is voltak az elengedhetetlen részei a generációkkal ezelőtti számítógépeknek!

"Turbo" gomb, amiről senki sem tudta, hogy pontosan mire is jó

Az informatikatermekből viszonylag gyorsan kikopott, de a könyvtári őskövületek még a 2000-s évek közepe táján is képesek voltak megnövelni a processzor órajelét. Azóta már kiderült, hogy a gomb megnyomásával az alapból belassított processzor alapórajelen ketyegett, ami elengedhetetlen volt bizonyos programok futtatásához. A laptopokon még él ez a funkció, ami azonnal maximumra emeli a ventilátorok fordulatszámát és maximális teljesítmény leadására kényszeríti az eszközt. A PC-ken szoftveresen lehet manapság hasonló beállításokat eszközölni, ami sokkal biztonságosabb és nagyobb teret enged az egyéni preferenciáknak.

Floppy meghajtó

Emlékszel még azokra az időkre, amikor az informatika házit floppyra kellett lementsd, hogy utána órán megnézhesse a tanár, milyen ügyesen használtad a Pascalt vagy a Comenius Logót? Ha igen, akkor bizonyára megtapasztaltad, hogy mennyire is kényelmetlen hosszútávon egy ilyen eszköz használata, ha ebből kimaradtál, akkor egy örök élménnyel lettél szegényebb. A régi játékok és programok közül számos felfért egyetlen 3,5 hüvelykes floppylemezre, az igazán bonyolultakhoz sokkal több ilyen adathordozóra volt szükség.

CD/DVD meghajtó

A mágneslemezeket fokozatosan kiszorították az optikai tárolók, amikkel hatalmas seftelések mentek minden iskolában. Írott játékok és zenés albumok jártak kézről kézre, a legügyesebb kereskedők jelentősebb összegekre is szert tudtak tenni ezekben az időkben. Bárki megtalálhatta a szerencséjét, mindössze arra volt szükség, hogy legalább két meghajtó kerüljön bele a gépbe, utána már csak sokszorosítani kellett a dolgokat. A CD-ket felváltották a DVD-k, az elérhető tárhely megnövekedése forradalmi változásokhoz vezetett. Szebb és jobb játékok készültek, a filmek és zenék minősége megugrott, de a kalózkodás továbbra is megkerülhetetlen volt.  

PS/2 csatlakozók 

A görgős egerek és a sallangoktól mentes, kattogós billentyűzetek korszakában a PS/2 portok nem maradhattak le egyetlen gépről sem. A csatlakozók lila és zöld színei feldobták a piszkosszürke kompozíciót, ami azt is definiálta, hogy melyikbe megy az egér kábele és melyikbe a billentyűzeté. Spoiler alert, a lila szolgált a billentyűzet befogadására, a zöldet az egerek használták. Az USB megjelenése azonnal száműzte a PS/2 csatlakoztatást, azóta már csak "retro" PC-ken találkozni vele.

Neked melyik kiegészítő/funkció hiányzik a legjobban a mostani PC-kből?

 OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Te írtál CD-re játékokat?

 • 71 %
 • 9 %
 • 0 %
 • 20 %
Hirdetés
8 db hozzászólás
 • Chutbert 1 hónapja
  Rengeteget irtam CDt/DVDt, de sosem penzert (szoval rengeteget, de nem kereskedtem vele), egy jatek maradt meg nekem, amit kb a fel osztalynak irtam az a Baldurs Gate 2. Szerintem ott vagy 50 Cdt biztos gyartottam 32x-esen( 4 cd volt a dragam asszem) a teljes osztalynak. Lehetett izgulni, hogy vajon elrontja-e az irast stb. De onmagaban a beszerzese is egy leanyalom volt DC++ 64kb...mivolt akkor ez ha nem az informacios szupersztrada!
  0 0 Válasz
 • Komojtalan 1 hónapja
  Elég sok minden kimaradt. A régi PC -kben csak speaker volt, hangkártyát venni kellett bele. Akinek Soundblaster2, netalán egy Gravis Ultrasound volt az volt a király. Floppyból volt 3.5 -es és 5.25 -ös, de az utóbbihoz kellett egy lukasztó szerűség is, hogy mind a két oldalára lehessen írni. Sőt én kukáztam valahonnan egy 8" -ost is, valószínűleg nem is működik, minimum 40 éves. Ugyanabban a dobozban van egy 10 Megás MFM winchester is vezérlőkártyával. Apropó vezérlőkártya. A régi gépekbe az is kellett, mert nem volt az alaplapon semmi, hanem egy IDE slotba kellett bedugni. Amúgy az első CD -t 5k -ért írattam, nem is magamnak. Egy CD író 500k volt, egy lakás ára.
  0 0 Válasz
 • Daranbalt4 1 hónapja
  A ps2 csatlakozók azért nem tűntek el teljesen, nekem az msi mag z390 tomahawk alaplapon még van egy, igaz, piros színben ????
  0 0 Válasz
 • Powerfruit293 1 hónapja
  Rendelkezem még egy olyan géppel ami egyidős velem. Azom van turbo gomb 1-ről 1.2-re emeli. A hatalmas DRAM-ok. Egy Nvidia GeForce 256. Annyira viccesek. 128MB RAM kellett régen mostmeg aligha bírunk 8GB-al. Görgős egerem máig megvan. Egy komplett 1999-2000 évek beli High end pc az mindent visz abba van vas szószoros értelemben, mert a gép 12kg-ot nyom
  0 0 Válasz
 • Balukapitany 1 hónapja
  .
  0 1 Válasz
 • Hexa 1 hónapja
  de még mennyit xbox, pc- mindenre
  0 0 Válasz
 • mrsajtosstangli 1 hónapja
  még ps1 2 re is
  0 0 Válasz
 • hun_hetek 26 napja
  Sajna nem.
  0 0 Válasz
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezeket olvastad már ?