4 dolog, amit ma már hiába keresel a számítógépedben

A generációs különbségek a PC-s világban is megfigyelhetőek.

Lehet, hogy számodra már teljesen ismeretlen fogalom a "Turbo" gomb és a floppy meghajtó, pedig egy-két évtizeddel ezelőtt még ezek a kiegészítő funkciók a mindennapok részei voltak. Az egyre letisztultabb gépházak immár RGB színeikkel és minőségi anyagaikkal hódítanak, amikbe ugyan még be lehet építeni a régi korok emlékeit, de szinte egyáltalán nincs erre már szükség. A digitalizáció, az internet uralma és a szoftveres megoldások elterjedése alapjaiban változtatta meg a PC-kről alkotott fogalmakat. Tekints vissza arra, hogy mik is voltak az elengedhetetlen részei a generációkkal ezelőtti számítógépeknek!

"Turbo" gomb, amiről senki sem tudta, hogy pontosan mire is jó

Az informatikatermekből viszonylag gyorsan kikopott, de a könyvtári őskövületek még a 2000-s évek közepe táján is képesek voltak megnövelni a processzor órajelét. Azóta már kiderült, hogy a gomb megnyomásával az alapból belassított processzor alapórajelen ketyegett, ami elengedhetetlen volt bizonyos programok futtatásához. A laptopokon még él ez a funkció, ami azonnal maximumra emeli a ventilátorok fordulatszámát és maximális teljesítmény leadására kényszeríti az eszközt. A PC-ken szoftveresen lehet manapság hasonló beállításokat eszközölni, ami sokkal biztonságosabb és nagyobb teret enged az egyéni preferenciáknak.

Floppy meghajtó

Emlékszel még azokra az időkre, amikor az informatika házit floppyra kellett lementsd, hogy utána órán megnézhesse a tanár, milyen ügyesen használtad a Pascalt vagy a Comenius Logót? Ha igen, akkor bizonyára megtapasztaltad, hogy mennyire is kényelmetlen hosszútávon egy ilyen eszköz használata, ha ebből kimaradtál, akkor egy örök élménnyel lettél szegényebb. A régi játékok és programok közül számos felfért egyetlen 3,5 hüvelykes floppylemezre, az igazán bonyolultakhoz sokkal több ilyen adathordozóra volt szükség.

CD/DVD meghajtó

A mágneslemezeket fokozatosan kiszorították az optikai tárolók, amikkel hatalmas seftelések mentek minden iskolában. Írott játékok és zenés albumok jártak kézről kézre, a legügyesebb kereskedők jelentősebb összegekre is szert tudtak tenni ezekben az időkben. Bárki megtalálhatta a szerencséjét, mindössze arra volt szükség, hogy legalább két meghajtó kerüljön bele a gépbe, utána már csak sokszorosítani kellett a dolgokat. A CD-ket felváltották a DVD-k, az elérhető tárhely megnövekedése forradalmi változásokhoz vezetett. Szebb és jobb játékok készültek, a filmek és zenék minősége megugrott, de a kalózkodás továbbra is megkerülhetetlen volt.  

PS/2 csatlakozók 

A görgős egerek és a sallangoktól mentes, kattogós billentyűzetek korszakában a PS/2 portok nem maradhattak le egyetlen gépről sem. A csatlakozók lila és zöld színei feldobták a piszkosszürke kompozíciót, ami azt is definiálta, hogy melyikbe megy az egér kábele és melyikbe a billentyűzeté. Spoiler alert, a lila szolgált a billentyűzet befogadására, a zöldet az egerek használták. Az USB megjelenése azonnal száműzte a PS/2 csatlakoztatást, azóta már csak "retro" PC-ken találkozni vele.

Neked melyik kiegészítő/funkció hiányzik a legjobban a mostani PC-kből?

 OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Te írtál CD-re játékokat?

  • 71 %
  • 8 %
  • 0 %
  • 21 %
Gaming - Minden Kiberül: kattanj rá Te is!

A kiberbűnözők világszerte évente nagyjából 8000 ezer milliárd USD kárt képesek okozni a vállalatok és a felhasználók életében. Ez a szám évről-évre növekszik.