Kalandozzunk együtt a gyorsbillentyűk elvarázsolt világában

A Riot Games játékosoknak szánt mankója: ismerd meg a leghasznosabb gyorsbillentyűket!

Ahogyan azt valószínűleg a legtöbb League of Legends játékos tudja már, a mérkőzések során kedvenc fejlesztőink jó pár gyorsbillentyűvel elláttak minket, annak érdekében, hogy még élvezetesebbek legyen az összecsapások. Ezek között vannak automatikusak, amik már az első letöltéstől kezdve a rendelkezésünkre állnak, ám akad egy-két olyan parancs is, amelyet saját kényelmünk szerint állíthatunk be. Most pedig, hogy az otthon maradás jegyében elég sok időnk felszabadult játékra, gyakorlásra, el is hoztunk nektek egy kis útmutató aminek segítségével könnyen és gyorsan belerázódhattok az egyéni parancsok izgalmas világába.

Kezdjük az alapokkal: az egér gombjai

Azt mi is tudjuk, hogy nem minden játékos rendelkezik direkt a gaming-re kialakított egérrel, ám ha te azok közé a szerencsések közé tartozol és még így sem használod az egered plusz gombjait, akkor sok mindenből kimaradsz! Ebben az esetben ugyanis érdemes elgondolkodni azon, hogy néhány parancsot például a wardokat vagy pingeket átpakolsz oda ezzel helyet szabadítva fel a billentyűzeteden. Azonban mielőtt elkezdenél nagyon belemerülni a rendezkedésben fontos, hogy átgondold van-e értelme az egésznek. Abban az esetben, hogy ha nem éreznéd magadat kényelmesen, sőt akár természetellenesnek hatna a csere, nem érdemes ezzel bajlódnod. A legjobb tipp, amit adhatunk talán az, hogy eleinte (amíg nem tapasztalod ki, hogy mennyire érdemes ezzel foglalkoznod) tisztán próbaként olyan parancsokat, mint például a hazateleportálás vagy az “ez a terület őrszemmel megfigyelt” jelzés nyugodtan berakhatsz oda. Ez utóbbit általában a legtöbb játékos nem is használja, vagy csak elszórtan, így nem életbevágó parancsoktól esel el akkor sem, ha esetleg elfelejted őket megnyomni.

Milyen billentyűparancsokat érdemes beállítani?

Ahogyan azt már az előbb is említettük, vannak olyan billentyűparancsok amelyeket nem állít be automatikusan a játék. Így ha azokat a mérkőzéseid során használni szeretnéd, pár kattintással el kell helyezned őket a billentyűzeteden (vagy éppen egereden). Ám mielőtt mélyebben belemerülnénk az előbb is emlegetett parancsokba, fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy ezek nem mindegyike lehet hasznos számodra. Mi csak tanácsot tudunk adni, illetve megnézni azt, hogy mely parancsok a leghasznosabbak, de mindenkinek egyéni preferencia alapján kell azt eldöntenie, hogy az adott kombináció mennyiben segítené a mérkőzések során. Magyarán érdemes-e bekapcsolnia vagy sem.

Itt őrszem van ping

Hogyan érem el? Beállítások – Irányítás – További gyorsbillentyűk–Kommunikáció

A legtöbb profi játékos azt szajkózza, hogy a térkép kontroll illetve a terület láthatósága az egyik legnagyobb ütőkártya egy mérkőzés során. Talán már te is tapasztaltad a saját bőrödön, hogy milyen gyorsan fordulhat meg az összecsapás akár egy őrszem miatt is. Ezen kívül pedig azt is fontos lekommunikálni, főként az erdész számára, hogy ha a bokorban valamelyik ellenfél őrszemet helyezett e. Viszont, ha ezt csak egy sima pinggel próbálod meg jelezni társaidnak, könnyedén összezavarodhatnak, vagy félre érthetik azt. Éppen ezért tűnik a legésszerűbb dolognak, hogy ha erre az esetre speciálisan kialakított pinget használod, ezzel elkerülve az esetleges félreértést.

Visszavonulás ping

Az előző jelzéshez hasonlóan ezt a jelzést sem állítja be a program magának. Lehet, hogy elsőre fölöslegesnek is tűnik, de egy rankeden sorsdöntő is lehet, hogy ha időben visszavonul erőt gyűjteni a csapatod. Sőt nem egyszer fordult már elő az sem, hogy csak egy játékos vette észre Baron-gyilkolás közben azt, ahogyan az ellenfél már a bázisuk nexus-t védő tornyát töri be.

Szövetséges kiválasztása

Hogyan érem el? Beállítások – Irányítás – További gyorsbillentyűk– Kameravezérlés

Megint csak ismételni tudjuk magunkat: az őrszemek illetve a térkép ismerete kulcsfontosságú egy-egy mérkőzés során. Azonban nem mindig lehet támaszkodni a kis térképre a képernyő sarkában, így ezzel az “egérúttal” egy pillanat alatt oda tudsz ugrani (kameráddal), ahol éppen az adott csapattársad tartózkodik ezzel nagyobb rálátást kapva a területről.

A csak hősök célzásának ki-be kapcsolása

Hogyan érem el? Beállítások – Irányítás – További gyorsbillentyűk – Képességek és Idézői varázslatok – Egyéb – Csak hősők célba vétele

Nem lövünk azzal igazán mellé, ha kijelentjük, hogy a játékban az egyik legszomorúbb eset az, amikor valaki elvillan annak érdekében, hogy torony alatt meg tudja ölni ellenfelét, de véletlenül a toronyba üti alaptámadását. Ez a hiba ugyan nem egyedi, de egy parancsbeállítással elkerülhető! Lényegében annyi a dolgod, hogy ki-be kapcsolhatóvá kell tenned a játékosok célzását és a nagy pillanat előtt bekapcsold a funkciót. Ugyan egy kis gyakorlást fog igényelni az új módszer elsajátítása, de szerintünk megéri a bele fektetett energiát!

Ne félj helyet csinálni magadnak!

Ez talán az egyik legfontosabb tanács amit érdemes megfogadnotok a gyorsbillentyűk használatával kapcsolatban. Ugyanis megeshet, hogy csomó olyan parancs van már beállítva, amit nem is igazán használsz, ezzel pedig elveszed a helyet az olyanok elől, amik tényleg segítenének a mérkőzések során! Ne félj például kivenni a Teleport billentyűt és helyette inkább az ikont használni. Vagy az emote-kereket megmozgatni. A különböző párosításoknak tényleg csak a képzeleten szabhat határt!

Tárgyak, képességek és TE

Ez a szekció inkább azoknak a játékosoknak szól, akik sok aktív tárgyat használnak, esetleg csak 1-2 karakterrel játszanak és például rengetegszer építenek Tiamatot. Ebben az esetben ajánlatos egy billentyűt csak az adott aktív tárgynak beállítani, amivel meg tudod gyorsítani a használatát. Itt is érdemes lehet kicsit tágabban gondolkodni. Sokszor előfordulhat az is, hogy nem egy, hanem sokkal több aktív tárgyat kell használnod, amihez jó néhány helyet kell majd felszabadítanod. Ekkor is fontos az, hogy a lehető legkényelmesebb beállítást találd meg magadnak, amely könnyedén kézre esik.

A másik nagy mumus a játékosok számára a képességek gyorsbillentyűvel történő használata. Vannak, akik előző játékaik alatt hozzászoktak már ehhez a módszerhez, de lehet, hogy te, vagy a haverod nehezen tudja magát rávenni a használatukra. Sőt nem egyszer találkoztunk már olyan játékossal is, aki megtartotta ugyan a képességeket a billentyűkön, azonban a megszokott Q-W-E-R kombináció helyett az 1-2-3-4 számokra pakolta őket.

Fejleszd te is az automatikus támadásodat!

Mindannyian tudjuk, hogy az automatikus támadásnak hatalmas értéke van a League of Legends mezején. Azonban azt már kevesebben ismerik, hogy több módja is van a “képesség” használatának. A legtöbben nyilván a jobb klikket használják erre a célra, azonban létezik még egy verzió: az “A klikk”.

“A” klikk

Hogyan érem el? Beállítások – Irányítás – További gyorsbillentyűk– Játékos mozgása – Játékos támadás-mozgatása

Ha nem hallottál még erről a kombinációról eláruljuk, nem vagy egyedül. Az “A” klikk nevét, pontosabban becenevét onnan kapta, hogy a játékban ezt a parancsot automatikusan az A billentyűzeten találhatjuk meg. Tehát ha támadni akarsz, akkor megnyomod az A-t és kijelölöd a célpontot.

Az A klikk mozgással

Hogyan érem el? Beállítások – Irányítás – További gyorsbillentyűk– Játékos mozgása – Játékos támadás-mozgatása kattintással

Ez már egy fokkal bonyolultabb parancsnak hangzik, de nem az. A név csupán annyit takar, hogy a klikkelést automatikusan követnie kell az adott billentyű megnyomásának. Lényegében ezzel a paranccsal az automatikus támadásokat átalakítod egy elnyomható point-and-click varázslattá.

Te milyen gyorsbillentyűket használsz?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Gaming - Minden Kiberül: kattanj rá Te is!

A kiberbűnözők világszerte évente nagyjából 8000 ezer milliárd USD kárt képesek okozni a vállalatok és a felhasználók életében. Ez a szám évről-évre növekszik.