Wardolás művészete, avagy így (ne) helyezd le az őrszemeket

Wardolás művészete, avagy így (ne) helyezd le az őrszemeket

Tippek és trükkök, hogy jobban menjen a wardok pakolása.

A League of Legends mérkőzésein nem csak a killekről és elhozott objective-ekről szól minden. Sokan elfelejtik, de a rálátásért folytatott harc izgalmai megkerülhetetlenek a legmagasabb szinteken. A profik már álmukból felébresztve is tudják, hogy hova érdemes pakolni az őrszemeket, de vannak olyanok, akik még hadilábon állnak a wardolással. Nekik nyújthat segítséget az alábbi útmutató!

Alapok

Mielőtt elmerülnétek a wardok kihelyezésében, irány a kályha. Mindig spóroljatok össze 75 aranyat azért, hogy vision warddal térjetek vissza az ösvényre, mivel ezzel magatokon és a társaitokon is segítetek. A trinketek használatára is figyeljetek oda, próbáljátok mindig CD-re tenni ezeket a tárgyakat, mivel a rálátás életmentő lehet. Ne felejtsétek el lecserélni a sárga trinketet a meccs előrehaladtával, mivel a végén sokkal hasznosabb a Sweeping Lens és a Farsight Alteration. Előbbit a supportok, dzsungelesek (kivéve Lee Sin) és a toposok használják előszeretettel, utóbbi az ADC-k számára egy ideális választás.

Túl közel és mégis távol

Sokan követik el azt a hibát, hogy közvetlen az ösvényük melletti területekre biztosítanak rálátást, ami hosszú távon nem eredményes. Ilyen esetekben már reagálni sincs mindig idő a rajtaütésekre, ezért mindig próbáljatok minél messzebbi wardokat kihelyezni. Ezzel értékes másodperceket nyerhettek, ha közeledik a veszély. További érv a mélyebb wardok mellett, hogy rálátást adtok a csapattársaitoknak arról, hogy merre járhat az ellenfél dzsungelese.

Felső pályarész wardolása

Fokozott figyelmet fordíts arra, hogy a folyó és a Herald környéke alapos rálátás alatt legyen. Ezzel megakadályozhatod, hogy az ellenfél junglere átmerészkedjen a ti oldalatokra, esetleg elhozza az értékes objective-eket. Az alábbi három őrszem kiválóan működik együtt, egyetlen hátránya, hogy a Herald egy toboz segítségével szólózható.

Alsó ösvény wardolása

Próbálj meg ellenállni a kísértésnek, ami arra késztet, hogy közvetlen az ösvény melletti bokrokba helyezd el az őrszemeket. A folyó közepén, a toboz mellett és a tribushban ajánlott megteremteni a rálátást, a többi inkább opcionális, mint kötelező.

Legyen célja a wardolásnak

Mivel egy elég értékes erőforrásról van szó, ezért ne használjátok el felelőtlenül ezeket. Ha elindultok wardolni, akkor legyen egy gondolatmenet a cselekvés mögött. Szeretnél rálátást biztosítani a hamarosan éledő sárkányra? Oké. Kéket szeretnétek lopni? Ez is hasznos. Már egy perce nem láttam rá az ösvényem melletti bokorra és most egyedül maradtunk a lane-en? Ez nem oké. Teljesen felesleges olyan helyzetekben őrszemeket pakolni, amikor nincs valós veszélyhelyzet, esetleg épp a hazatérést tervezed. Csak limitált ideig aktívak a wardok, ezt sose feledd.

Figyelj az ellenfél mozgására

Egyértelműnek tűnik, de sokan beleesnek abba a hibába, hogy olyan helyekre raknak wardokat, amiket másodperceken belül eltakarít az ellenfél csapata. Egy bekapcsolt vörös trinkettel közeledő support elé teljesen felesleges wardot rakni, mivel csak plusz aranyat adsz neki, miközben tékozlod az erőforrásaid. Hasonlóan kell figyelni a vision wardokra is. Mindössze négy ütésből eltüntethetőek ezek a drágaságok, ezért ne dobáld le őket feleslegesen olyan helyekre, amik csak nagyon rövid ideig biztosítanak rálátást, vagy tagadják meg azt az ellenféltől.

Vision ward takarítás

Ha sejted, esetleg tudomásod van arról, hogy egy bokorban mindent látó őrszem pihen, akkor először menj be a bokorba, pusztítsd el, majd csak utána helyezd el a saját őrszemed a bokorban. Ezzel nem adsz információt arról, hogy wardoltad-e a meglátogatott bokrot, esetleg most nem volt rá szükséged.

Baitelj, de te sose dőlj be a csalinak!

Néha olyan jó érzésnek tűnhet szétrombolni egy wardot, de könnyedén előfordulhat, hogy az egész csak egy giliszta a horog végén. Mindig biztonságosan mozog a pályán, gondold át kétszer, hogy megéri-e egy helyben állni miközben az alaptámadásokkal pusztítod a wardot.

Végső gondolatként egy jó tanács. Figyelj oda a csapattársad reakcióira, mivel a kommunikáció hiánya duplikált wardokat eredményezhet, amiknek az esetek 99 százalékában nincs valódi haszna.

 OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Melyik trinket a kedvenced?

  • 49 %
  • 35 %
  • 15 %