Közel 100 °C-ra melegszik fel terhelés alatt az új i9-10900K

Közel 100 °C-ra melegszik fel terhelés alatt az új i9-10900K

Nem hétköznapi hűtés kell majd a maximális teljesítmény kipréseléséhez.

A kínai Weibo egyik felhasználója gondolt egyet és alaposan górcső alá vette  az Intel legújabb csúcskategóriás asztali számítógépekbe tervezett processzorát, az i9-10900K-t. A Comet Lake-S családhoz tartozó CPU-t gyakorlatilag a maximumra pörgette fel, hogy megtapasztalja, milyen fogyasztással és hőmérsékleti értékekkel kell számolnia annak, aki szeretné kisajtolni a maximumot az aprócska hardverből.

A 47 perces tesztelés során elérte a processzor maximális hőmérséklete a 93 Celsius fokot, miközben 235 wattot vett fel a hálózatról. Ekkora hőt valamerre el kell vezetni és kordában kell tartani, ezért előre összerakott Lenovo Legion Saviour Blade 9000K számítógépre bízta a dolgot a user, amiben Legion brandelt AIO vízhűtés található. Miközben a szobában 24 Celsius fok uralkodott, a vízhűtő mindent beleadott, hogy képes legyen tartani a CPU a 4,8 GHz-es órajelet. Valószínűleg ekkora teljesítményt nem sokan szeretnének majd hosszútávon kihajtani a processzorukból, ami egyébként a gyártó szerint a megszabott határokon belül mozog. Minden magon 4,9 GHz-et tud a csúcskategóriás hardver, azonban 70 Celsius fok felett 100 MHz-cel kevesebbel lehet csak beérni, mivel a rendszer lecsökkenti automatikusan az órajelet.

Eddig is köztudott volt, hogy megfelelő hűtés nélkül nincs igazán értelme húzható Intel processzorra beruházni, de a fenti tesztek alapján ez fokozottan érvényes a csúcskategóriás termékre. A 10 magos, 20 szálas CPU Magyarországon egyelőre még nem megvásárolható, valószínű május utolsó hetétől lehet majd keresni a boltok polcain.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Te milyen processzorhűtőt használsz a PC-dhez?

  • 25 %
  • 16 %
  • 56 %
  • 3 %
  • 0 %