Lenovo Y540 gamer laptop teszt: Árkategória bajnoka minden játékos számára

Lenovo Y540 gamer laptop teszt: Árkategória bajnoka minden játékos számára

Nem érdemes ennél gyengébb készüléket választani azoknak, akik tényleg szeretnék élvezni a Full HD nyújtotta előnyöket.

A gamer laptopok különös helyet foglalnak el a közösség megítélésében. Rengetegen élvezik a hordozhatóság előnyeit, mások szerint pénzkidobás az egész, mivel sokkal erősebb asztali számítógépet össze lehet rakni a lapos árából. Mindkét oldal állításában van igazság, azonban egy dolog biztos: megfelelő teljesítmény hiányában szinte lehetetlen élvezhető körülmények között játszani a hordozható eszközökön. Szerencsére a Lenovo Legion Y540 már megüti azt a szintet, ami elég lehet egy átlagos játékos számára.

A szerkesztőségünk egy olcsóbb verzióval töltötte az elmúlt napjait, amit minden körülmény között megizzasztottunk, hogy tényleg átfogó képet kapjatok arról, hogy megéri-e megvásárolni a "legkisebb légióst".

Specifikációk

Többféle változatban is kapható az Y540, a mi gépünkben az alábbi alkatrészek bújnak meg.

  • Processzor: Intel i7-9750H
  • Videokártya: NVIDIA GeForce GTX 1650 4GB
  • RAM: 8 GB DDR4 2666 MHz
  • SSD: 128 GB
  • HDD: 1 TB

A megjelenítésért egy 15,6 hüvelykes Full HD (1920 x 1080) kijelző felel, IPS panellel, de csak 60 Hz-es képfrissítési rátával.

Csatlakozók, akkumulátor és a külső

Ahogy minden gamer lapost, úgy a belépő kategóriás Legiont is hálózati töltő csatlakoztatása mellett érdemes nyúzni, egy két és félórás film megnézése simán leszívja akkumulátora 2/3-adát. Ez azt jelenti, hogy kibír egy hosszabb vonatutat töltő nélkül, de csak tényleg akkor nyúljatok ezért a megoldásért, ha nincs más lehetőségetek. A gyorstöltés funkcióval viszonylag rövid időn belül újra maximális kapacitáson üzemelhet az aksi, ami egy hasznos funkció azok számára, akiknek gyorsan kell plusz energia. Maga a laptop egyébként jól néz ki, a fekete dizájn jól mutat, a fedőlapon található Legion felirat árulkodik arról, hogy itt gamingre kell számítani. 

Csatlakozóból rendesen ellátott minket a Lenovo, összesen 10 bemeneti nyílás található a vékony házon.

1. USB-C
2. Mini DisplayPort
3. USB 3.1 Gen 1
4. HDMI
5. Ethernet
6. AC adapter
7. Kensington®zár
8. USB 3.1 Gen 1
9. USB 3.1 Gen 1
10. Fejhallgató/mikrofon kombináció

Az USB 3.1-es portok érdekessége, hogy mindegyik alkalmas arra, hogy ezen keresztül töltődjenek a csatlakoztatott eszközök. Akár három monitort is rá lehet kötni a laptopra, de ez kicsit soknak tűnik, azonban egyet mindenképp érdemes akkor, ha szeretnénk egyszerre több ablak között ugrálni.

Billentyűzet

Két fényerősségben állítható a fehér háttérvilágítás, ami kifejezetten hasznos éjjeli játék mellett. A touchpad használható, bár valószínűleg nagyon kevesen használjátok majd ezt a felületet, A numerikus kiosztást meg kell szokni, mivel közvetlenül a nyílbillentyűk felett helyezkedik el, valamint nincs egy kisebb Enter gomb, ami sokszor hasznos azok számára, akik sok számmal dolgoznak. Maguk a gombok kényelmesek, játék közben is teszik a dolgukat, ezért nincs értelme külön billentyűzetet csatlakoztatni a géphez. Nem fröcsköltük tele vízzel, de a gyártó szerint vízlepergető bevonattal is rendelkezik, ami egy hasznos bónusz azoknak, akik mindig a kezük ügyében tartják a poharat.

Filmezés és munka

A Dolby Atmos hangzásra nagyon büszke a Lenovo, de nem összehasonlítható ez a technológia egy minőségi fejhallgatóval vagy hangrendszerhez. Ha nincs más persze kompromisszumnak jó a beépített hangszóró, de csodát nem szabad várni tőle. Szórakoztatáshoz és munkához is ideális partner az Y540, de nem erre szánták a készüléket, hanem gamingre.

Videójátékok alatt

Egy ekkora kijelzőhöz, ami 60 Hz-en üzemel, tökéletesen elég a GTX 1650 és az i7-9750H. Grand Theft Auto V-ben egyetlen pillanatra sem kúszott be 60 FPS alá a számláló, miközben minden grafikai beállítást High környékén hagytunk. PUBG-ben hasonlóan jól szerepelt a gép, a textúrák lassú betöltése persze jelen volt, de a játék simán futott a tűzharcok során is. Külön kiemelendő, hogy a gyári hűtés is kiválóan megállta a helyét terhelés alatt is, egyetlen pillanatra sem éreztük úgy, hogy felforr a laptop. A ventilátorok hangja sem volt zavaró, a Legion Coldfront tökéletesen tette a dolgát. Ha nem szeretnétek Full HD-nál nagyobban gondolkodni, magyarul nem köttök rá a gépre egy sokkal nagyobb felbontással rendelkező monitort, akkor a beépített kijelző tökéletesen alkalmas gamingre. E-sportolásra már nem ajánljuk, ahhoz egyszerűen nem elég az alsó középkategóriás videókártya és a 60 Hz-es kijelző. 

Lenovo Vantage

A laptop saját vezérlőpultja magyar nyelven is elérhető, ami egy nagyszerű felületet biztosít mindenkinek, hogy saját maga preferenciának megfelelően beállítsa a készüléket. Teljesítmény, hang és fények? Egy helyen elérhető minden funkció, néhány kattintás alatt máris egy teljesen új laptopot faraghatunk az Y540-ből.

Összegzés

Mindenkinek erősen ajánlott beruházni az Lenovo Legion Y540 általunk tesztelt verziójára, bár a RAM bővítésben érdemes elgondolkozni. A grafikus kártya és a processzor tökéletesen alkalmas arra, hogy Full HD-ban játsszatok a divatos címekkel, cserében egy vagyont sem kellett ott hagynotok az eladónál, ugyanis 300 000 forint környékén megvásárolhatjátok a hordozható gamer masinát. 

Pozitívumok Negatívumok
Könnyen kezelhető és nagyon hasznos Lenovo Vantage Kamera elhelyezkedése (kijelző alatt)
Full HD, magas grafikai beállításokhoz elég erő játékok alatt Furcsa numerikus kiosztás
Kényelmes billentyűzet háttérvilágítással 8 GB RAM kevés
Kiváló hűtési rendszer
Árkategória bajnoka

PC Mark benchmark eredmények

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!