Wardolás alapjai: Ösvényszakaszban ezekre figyelj

Wardolás alapjai: Ösvényszakaszban ezekre figyelj

Támadásra és védekezésre is lehet használni az őrszemeket.

Sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a wardolásnak, mások talán túl is értékelik a League of Legends mérkőzések ezen tényezőjét. Ami biztos, hogy egy tapasztaltabb és egy kezdőbb játékosok között megfigyelhetőek azok a különbségek, amelyek a rálátás megszerzéséért folytatott harc során alakulnak ki. Az alábbiakban az ösvényszakaszra vonatkozó őrszemek kihelyezésével kapcsolatban találsz néhány tippet és tanácsot, amelyek segíthetnek abban, hogy jobb győzelmi százalékkal zárd a következő 5v5 meccseited.

Ösvényszakasz

Nem teljesen egyértelmű, hogy mettől-meddig tart a laning phase, de ha durván meg kéne szabni az időkorlátokat, akkor valahova a 10-15. perc közé tehető az, amikor már egyre gyakrabban bóklásznak el a hősök az eredeti pozíciójukról. Alapból három ösvényre oszlik fel az Idézők Szurdoka, amelyek közül kettőn 1v1 harcok, egyen 2v2 csatározások folynak a mérkőzések korai szakaszában. Talán ezért is foglalkoznak többet az alsó ösvénnyel, mivel alapból ott található a támogató szerepben wardolással foglalkozó csapattárs. A szóló lane-erek csak magukra kell, hogy odafigyeljenek, ezért gyakran előfordul, hogy egyáltalán nem helyeznek ki wardokat, inkább bíznak saját képességeikben. Ez természetesen nagy hiba, azonban vannak még mindig olyan játékosok, akik egyszerűen nem hajlandóak használni a sárga trinketet, és akkor még a vision wardokról szó sem volt.

Top lane

A felső ösvényen nem egyszer fordul elő, hogy két tank találkozik egymással, ami unalmas farmolásba torkoló ösvényfázist jelent. Ebben az esetben nem feltétlen kell tartani attól, hogy az ellenfél 1v1-ben, vagy akár 1v2-ben képes lesz megölni, mivel a halálos sebzés nem mindig rejlik ott a hősökben. Ami fontos, hogy minél messzebbi őrszemeket helyezz ki, akár az ellenfél jungle-ébe is ellátogathatsz wardolni, mivel ezzel magadnak és csapattársaidnak is segítesz. Magadnak azért, mert több időd lesz reagálni a gankekre, a társaknak információval szolgálhatsz az enemy junglerrel kapcsolatban. Kifejezetten jó wardolás pont a Baron pit előtti terület, valamint a bluer/red buff környéke. A buszmegállóval (beugró az ösvény közepén) annyira nem érdemes foglalkozni, elhanyagolható esetben lesz annak jelentősége, hogy ott van-e ward vagy nincs.

Mid lane 

A középső ösvény melletti széles bokrok, valamint a folyó közepén található kisebb susnyás tökéletesen alkalmas arra, hogy egy-egy wardot elhelyezz oda. Amire érdemes figyelni, hogy mindig azon az oldalon legyél közelebb a folyóhoz, aminél a wardod pihen. A megszerzett rálátás miatt sokkal jobb esélyed van a menekülésre, ha gankelni szeretne az ellenfél junglere, esetleg benézne midre a roamoló support.

Bot lane

Mivel kétszer annyi őrszemet lehet kihelyezni, ezért itt sokkal több lehetőség adott a játékosok számára ahhoz, hogy akár agresszív playeket is hívjanak egy-egy jó ward segítségével. Ha folyamatosan pushol egy bot duó, akkor érdemes lehet mögéjük wardolni egyet, hátha a teleporttal rendelkező csapattárs érkezésével könnyű, 3v2-es szituációból hozhatsz el killeket. Ha szövetséges hős érkezik gankelni, érdemes egy wardot betartani, hogy a bokrokban/buszmegálló segítéségével menekülő ellenfelekre is legyen azonnal rálátás.

A tökéletes wardolási pontokat mindig az adott mérkőzés alakulásához kell igazítani, de azért vannak olyan bokrok és területek, amik felett szinte mindig érdemes megszerezni a rálátást.

Az alábbi galériában megtalálod azokat a pontokat, ahol szinte mindig jó szolgálatot tesz egy őrszem!

 OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Galéria

Kövess Minket!