91 éves korában elhunyt a számítógépes egér feltalálója

91 éves korában elhunyt a számítógépes egér feltalálója

Örökre megváltoztatta a világot a feltaláló.

Manapság elképzelhetetlen az asztali számítógépet használók élete az egerek nélkül. A fél tégla méretű bemeneti perifériák hatalmas fejlődésen mentek keresztül, ma már azon dolgoznak a mérnökök, hogy a vezeték nélküli technológiából hozzák ki a maximumot. Ha nem lett volna Bill English, akkor az egyik legfontosabb hardver valószínűleg más utat jár be. A feltaláló 91 éves korában hunyt el.

Először 1968-ban mutatta be English a nagyközönségnek, hogy mire képes ez az új kütyü. Abban a korban még nem volt egyszerű feladat, hogy a kéz mozgását szinte azonnali lekövesse a kurzor a kijelzőn, ezért további fejlesztésekre volt szükség. Ekkor került a képbe Douglas Engelbart, aki továbbfejlesztette William English ötletét, ezzel megszületett a ma ismert, modern PC-s egér. Ezek után Engelbart alatt munkálkodott English, hogy újabb és újabb innovációkkal segítse a társadalomnak azokat a tagjait, akik alig várták, hogy a számítógépek továbbfejlődjenek. 

Az eredeti egér fából készült, volt rajta egy primitív gomb és egy letűnt kor csatlakozójával lehetett összekötni a komputerrel. Két keréken gurult az egész szerkezet, aminek mozgását két potenciométerrel rögzítették. Ezt az információt tudta feldolgozni a számítógép is, de ennél többre nem volt képes az egér. Érdekesség, hogy már az első változatot rögtön "mouse-nak", azaz egérnek kezdték hívni, mivel a CAT, azaz a macska volt a kurzorra használt kifejezés, ami üldözi az egér mozgását.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

 

Kövess Minket!