Mennyire toxikus a LoL? - Egy plat játékos 100 fős mintán lemérte

A kísérlet során 100 meccs adatait összesítette a szerző.

A LoL meccsek, de főleg a ranked mérkőzésekre sokszor emlékszik az ember. Van amikor azért, mert sikerült valami szép megmozdulást eltolni, de olyan is előfordul, hogy azért mert igazán szoros meccset mentünk, a végén egy versenyfutással. Viszont azt is megjegyezzük, ha valaki a csapatból bunkó, állandóan meghal vagy csak egyszerűen magasról tesz arra, hogy mi nyerni szeretnénk. Ha most visszagondoltok, akkor szinte tuti, hogy eszetekbe jut egy olyan eset, amikor valaki a saját vagy az ellenfél csapatából toxic volt. Sőt, mivel ezek általában élénkebb meccsek, mikor erősebb érzelmek értek minket, ezért lehet, hogy úgy érezzük, hogy ezekből van több. De van erre bizonyíték, valamilyen kimutatás, hogy ez tényleg így van-e? Nos egy Plat játékos úgy döntött, hogy megy 100 meccset és mindegyik esetén megnézi, hogy volt-e valamilyen fajta negatív élménye és végre valós adatok alapján elemzi, hogy mi a tényállás. Ebben a cikkben az ő eredményeit nézzük meg.

Módszer

100 ranked meccset játszott, amiben ha akármilyen nem megfelelő viselkedés volt, akkor azt a 1-essel, ha nem volt akkor 0-val jelölte. Ezen kívül azt is jegyezte, hogy mennyire szeretett vagy utált egy-egy összecsapást (piros, sárga és zöld színekkel).

Definíciók

Ezek azok az esetek, ami már toxikus viselkedésnek számított. Ez annyit jelent, hogy a következő dolgok miatt rakott egy-egy meccset a rosszak közé: 

  • AFK: Ha valaki kilépett a játékból.
  • Toxikusság: Mikor valaki sértegette a másik játékost. Ez lehetett durva beszólások tömeg, de olyan kis dolog is, mikor azt mondták, hogy "De rossz vagy!"
  • Negatív hozzáállás: Amikor valaki egy kis dolog miatt fel akarta adni a meccset, akár elég korán.
  • Sima int: Amikor valakit nem érdekelt a csapat, azt csinált, amit akar és általában elég sokszor meghalt.
  • Durva int: Amikor gyakorlatilag a játékos ment az ellenség tornya alá, hogy megölesse magát.
  • Trollkodás: Amikor valaki troll buildet tolt (Pl. AP Cait) vagy akár kibannolt olyat, akit valaki el akart hozni.

Az eredmények

A 100 meccs után 59 olyan eset volt, mikor valamiért 1-est kellett beírnia. Ezek alapján elmondható, hogy kicsit több, mint minden 2. meccsen volt valami gond.

  • AFK: 9/100
  • Toxikusság: 40/100
  • Negatív hozzáállás: 28/100
  • Sima int: 5/100
  • Durva int: 1/100
  • Trollkodás: 7/100

Az már viszont érdekes, hogy a negatív dolgok 67,8 %-a volt azért mert valaki beszólt, korán feladta vagy simán csak trollkodott. A következő viszont még érdekesebb adat, miszerint azt is lejegyezte, hogy hányszor nyert az a csapat, akinél volt toxikus viselkedés.

  • 28 esetben nyert a toxikus csapat
  • 48 esetben vesztett a toxikus csapat

Ezek alapján már elmondható, hogy ez a viselkedés a legtöbb esetben nem segíti a győzelmi esélyeinket. Végül pedig volt még pár dolog amit figyelt.

  • 19 esetben a toxikus játékos smurf volt
  • 9 esetben a report után jött a feedback, hogy a rendszer megbüntette a jelentett játékost
  • 26 olyan játék volt, ahol több gond is volt

Konklúzió

Ezen minta alapján el lehet mondani, hogy a hipotézis, miszerint a ranked meccsek többnyire toxikusak, bizony igaz. Viszont a legtöbb ilyen meccs könnyen sokkal jobbá tehető. A mérkőzés elején mehet a mute all parancs és a a gondok nagy része már el is tűnt. Persze a fenti 'tanulmány' nem lehet reprezentatív, hiszen nem fed le minden rangot. Alapvetően maga a minta is relatíve kicsi, viszont ebből azért lehet következtetni, hogy mégis milyen lehet a ranked környezet.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Partnereink ajánlata

Gamestar

  • hellenergy012 3 éve
    .
    0 2 Válasz
  • Sett 3 éve
    Ügyes volt. Jó cikk. Csodálom hogy toxic csapattal lehet nyerni... :/ nekem eddig még egyszersem jött össze. Én alapból nem vagyok toxic
    0 2 Válasz
    • PressAltF4 3 éve Sett
      Kit érdekel?
      1 4 Válasz
      • Sett 3 éve PressAltF4
        Ebből ítélve te is egy toxic player vagy :/
        0 2 Válasz
        • PressAltF4 3 éve Sett
          Nyugodtan használhatod a nevem!
          0 1 Válasz
  • Sass 3 éve
    Alacsonyabb szinteken sokkal nagyobb a toxic playerek száma.
    0 0 Válasz
    • Sett 3 éve Sass
      Gold fölött is van jó sok :/
      0 2 Válasz
  • dragonvally0626 3 éve
    .
    1 2 Válasz
  • DrSynclear 3 éve
    Ez van
    0 0 Válasz
  • hi_im_lobotomy 3 éve
    Ha nem számítom azokat az eseteket, amikor valaki kiég előző meccseken és mégis tovább játszik, akkor általánosságban elmondható, hogy akkor tesznek a játékosok reportolható dolgokat, mikor érzik: egy meccs kimenetele pengeélen táncol (esetleg tényleg a gyengébb csapaton van) és éppen lát másokat (magát?) hibázni. Szerintem ezzel együtt a fent vizsgált 'gond'-ok részét képezik a játékmenetnek (hiszen emberek vagyunk, nem mindenki tud tökéletesen uralkodni az idegein) és ha valaki climb-olni akar, akk legalábbis nem ad okot a másiknak, hogy kitilteljen a világból, miközben nézi mit csinálok. Ami szerintem sokat ront a helyzeten: boost, smurf-ölés meg az, h 3 div rangen belül játszhatnak egymás ellen emberkék (mondjuk gold vagyok, de potenciálisan lehet a csapatban ezüst és platina is - nagy általánosságban elmondható, h hatalmas a különbség ezek között a játékosok között).
    0 0 Válasz
  • CurseedOne 3 éve
    A kérdés csak az szerintem, hogy a toxikusság szüli a vesztést, vagy a már alapból vesztő, rosszul performáló csapatban jelenik meg a toxikusság.... Mert ez sem mindegy. :/
    0 0 Válasz
    • Kakashii 3 éve CurseedOne
      Szerintem az első,hiszen sokan smurf accal mennek, akik nagyobb szinten vannak, és mégis toxikusak. Nekem egy barátom átment Dota után Lolozni beletol vagy 200-300orat kb 2 hónap alatt, és majdnem minden meccsen volt afk,vagy toxic, és nagyon sokszor olyan volt a toxic aki pl. meghalt 8x a meccs elején,na most akinek nem megy miért a többieket bántja ? Vissza ment Dotazni mondta hogy annyira furcsa,ugye a Lol után nem ment neki annyira jól a Dota mert sokkal egyszerűbb és vissza kellett szoknia,de a csapattársak egyszer se bántották,hanem segítettek neki hogy figyu ezt így kéne ezt úgy kéne,annyira meglepődött rajta hogy mennyire más a 2 tábor mentalitása.
      0 0 Válasz
      • CurseedOne 3 éve Kakashii
        Én is játszottam mindkettővel, viszont nekem az a tapasztalatom, hogy a vesztő helyzet szüli a toxikusságot. Ezalatt a verbális bántalmazást és a negatív hozzáállást értem. Részben egyezik azzal is, amit te írtál. Miután meghal egy párszor indul a keyboardherozás. Vagy nem gankolja a jungler, míg az enemyé már 5-ére diveolja. Abban is biztos vagyok hogy van amikor a verbális toxikusság szüli a vesztést. De szerintem arról is kellene egy kimutatás, hogy: 1. a kezdetektől fogva toxikus (ide most nem sorolom az afkot mivel akkor remake lehetséges) csapatok milyen arányban vesztenek. Ebből melyik típus milyen gyakori és azok milyen arányban vesztenek. 2. Milyen arányban fordul elő, hogy a vesztésre álló csapatban lévők kezdenek el toxikusak lenni, és az milyen arányú lesz. Szerintem érdekes eredmények születnének. Én nagyon sokszor tapasztaltam (túl sokszor) hogy egy-egy hiba amit egy társ vét, nem kerülne a meccsbe. De ezek után indul a surrender spam mástól és a szidás mástól. Más szavakkal: szerintem több esetben szül toxikusságot a vesztésre állás, mint amennyiszer a toxikusság okoz vesztésre állást, különösen ha a verbális és a surrender spamot nézzük.
        0 0 Válasz
        • Kakashii 3 éve CurseedOne
          Hát ezt fene tudja milyen arányban igaz,mert szerintem mind a kettőből sok van,de a vesztésre állásra se megoldás a toxikussag,mert meg lehet fordítani vesztes meccseket,az szerintem mentálisan gyenge aki meg se próbál változtatni és nyerni, attól hogy egymás anyját szidjuk nem lesz ügyesebb,sőt be is feszülünk.
          0 0 Válasz
    • rejz0409 3 éve CurseedOne
      Lehet, hogy tényleg általában a vesztő helyzet hozza magával a toxikusságot, de többször is észre veszem magamon, hogy részben egy ilyen ember miatt hozok rossz döntést. Emellett ha már mindegy is az eredmény, jobb lenne jó szájízzel befejezni.
      0 0 Válasz
  • Deathwing 3 éve
    Ha riot games nem kezdi szabályozni a rankedet, addig kutya-macsak játékot fogunk játszani , ami évente rosszabb lesz. Tegnap meglett nagymester, viszont első köröm máris 1 afk lett -.- . Kicsit se voltam toxic -.- ,
    0 1 Válasz
  • V3zer18 3 éve
    gold körül is van pár.
    0 0 Válasz
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!