Minden, amit a FIFA21-ben a védekezés alapjairól tudni érdemes

Minden, amit a FIFA21-ben a védekezés alapjairól tudni érdemes

Kisebb fortélyok és útmutatók, hogy miként lehet jobbá válni a defenzív játékban.

A védekezés művészet, ez nem kétséges. A FIFA 21-ben függetlenül attól, hogy valaki éppen az Ultimate Team, Karrier, Seasons vagy Pro Clubs módban játszik-e, kulcsfontosságú ismerni a védekezés csínyját-bínyját. Összeállítottak a fejlesztők egy amolyan ultimate védekezési útmutatót, melyben szinte mindenről ejtenek szót, és ezáltal talán mindenki sokat fejlődhet ezen a területen is.

A FIFA20 kapcsán sokat nem voltak elégedettek, és leginkább a sakkhoz hasonlították a játékot, egy rossz lépés és minden zugába dőlt. Alapból elég mélyen helyezkedtek a hátsó alakzat szereplői, ezért sok kritika érte az EA Sportsot, akik most ennek kiküszöbölésére még több energiát fordítottak az új rész kapcsán. Azt már tudni lehet, hogy bizonyos beállításokat akár manual (kézi vezérlés) fokozatba is lehet, ami nagy segítség lehet. Ezek mellett egy játékosnál több érték is befolyásoló tényező lehet a védekezésben, mint például a tackling, player personality, standing tackle changes, defensive awareness, és az aggression attribútumok. Emellett a blokkolást is módosították.

Standing tackle (álló szerelés)

Ez a fajta szerelés a korábbi részekben meglehetősen következetlen volt. A mostani epizódban viszont már arra is lehet használni egy hátvédet, hogy valaki kifelé tessékeljen, belépjen elé, vagy jól fedezze a labdát. Ez egy nagy változás a FIFA 21-ben. Íme egy példa ezekre:

Ennek azért nem kevés előnye lehet a védekező csapat számára. Főleg a gyors szélsőkkel szemben lehet hatékony, hiszen egy jól időzített szerelés most már tényleg sikert eredményez, amiből akár egy kontrára is van lehetőség. Bekerült a játékban emellett az azonnali hard tackle (ez amolyan keményebb szerelés), aminek hatására kicsit keményebben odébb lehet tessékelni a támadót. Ehhez elég megnyomni az R1/RB + O/B gombokat és a játékos azonnal végrehajtja.

Blokkolás

A játék ezen része is megváltozott, és ebből a szempontból a mesterséges intelligencia által irányított csapattársak is hasznosabbak lehetnek. A legjobb futballisták ebben is tovább fejlődtek az új játékos személyiségrendszernek (player personality) köszönhetően.

"A játékos tulajdonságai most már jobban meghatározzák a blokk hatékonyságát. Itt arra kell gondolni, hogy egy játékos milyen távolságból tudja blokkolni a labdát, mennyi időbe telik a blokk-animáció, és milyen gyorsan kerül vissza alaphelyzetbe egy blokkolás után." - állítja az EA.

Azt is hozzátették, hogy a kezezés például teljesen kikerült a FIFA21-ből.

Quick Tactics és Offside Trap (gyors taktika és les)

Ha azt gondolja valaki, hogy a Quick Tactics (gyors taktika) hasznos kiegészítője lesz az időhúzásnak, az nem biztos, hogy helyesen teszi azt. A közösség visszajelzései nyomán az EA módosította ezt a részét is a programnak, hiszen sokszor nem volt reális, ahogy ezt használták.

"A védekező csapatnak nehéz volt megpróbálni visszaszerezni a labdát ezekben a helyzetekben. Ennek megoldása érdekében megújítottuk a Team Press gyors taktikát. A használata már nem eredményez egy állandó nyomást az ellenfélre. Mostantól igény egy ideiglenes Auto Press (automatikus letámadás) viselkedést vált ki a játékosokból, és lesz újratöltődési ideje, így nem lehet akármikor és folyamatosan használni."

Az Offside Traps (lestaktika) esetében egy új be és kikapcsolási funkció lehetővé teszi, hogy a "lescsapdát" létrehozó játékosok irányítását.

Chemistry (kémia)

Kapusok

Még mindig vannak további változások:

  • A váll a váll elleni ütközéseket módosították, hogy élethűbben érintkezzenek a játékosok és elkerüljék, hogy a védő egyértelműen felülmúlja ellenfelét
    • Az L2/LT gomb lenyomásával az egymás mellett álló játékosok között manuálisan elő lehet idézni a vállal való "lökést"
  • A Seal Outs akkor fordul elő, amikor egy védő a támadó és a labda közé tud helyezkedni, hogy visszaszerezze azt. Ezen is finomítottak, hogy jobban pozícionáljon mind a két játékos és az irányító játékoson is múljon kié lesz a játékszer

Ne feledjétek, hogy elindult a Megyék Csatája - Országos E-sport Verseny regisztrációs szakasza. Nevezni a megyekcsataja.hu oldalon tudtok, ahol további részleteket tudhattok meg a versenyről!

A FIFA 21 október 9-én jelenik PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra.

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!