FIFA21 kihívás: pont vásárlás nélkül vág neki a profi szezonnak a Schalke 04 e-sportolója!

FIFA21 kihívás: pont vásárlás nélkül vág neki a profi szezonnak a Schalke 04 e-sportolója!

Az egyik profi játékos, aki nem mellesleg a Schalke 04 e-sportolója is egyben, arról számolt be, hogy ebben az évben nem vesz semennyi FIFA pontot sem.

Tim "Tim Latka" Schwartmann neve talán nem ismeretlen, ő az aki 2016 szeptembere ót a német futballklubnál, az FC Schalke 04-nél tölt be e-sportolói szerepkört. Egy új kihívást talált ki magának, és a bejelentésében arról beszélt, hogy a FIFA21-ben semennyi FIFA pontot sem vásárol magának az Ultimate Teamben.

A sorozat minden egyes új epizódjának indulásakor, főleg a profik körében, ez az egyik jól bevált módszer, hogy valaki az élmezőnybe kerülhessen. Nem kevés pénzből FIFA pontokat vásárol magának, és a lehető legtöbb csomagot nyitja ki a lehető legjobb játékosok megszerzésének érdekében. Pont emiatt hívják egyre többen pay-to-win (p2w) játéknak, hiszen valóban nagy előnyt jelenthet a készpénz használata, főleg a játék korai szakaszában. A színvonalas nemzetközi versenyre való kijutáshoz pedig elengedhetetlen a minél jobb csapat. Persze nem lehetetlen egy gyengébb kezdővel elérni ezeket, de mindenképp nehezebb egy fokkal ilyen módon.

Nem újkeletű dolog ez, hogy valaki a profi mezőnyből p2w jelzővel illeti és igazságtalannak tartja a FIFA e-sport rendszerét. Korábban egy svéd játékos, Simon "Zimme" Nystedt azt mondta:

"A FIFA korábban sosem volt annyira p2w, mint a mostani rész (FIFA20-ról beszélt - a szerk.). Volt, hogy elköltöttem rá 3500 fontot a megvásárlása után, csak azért, hogy a lehető legjobb keretem legyen a versenyzéshez. Ez egyszerűen nonszensz, túl sok pénz kell hozzá, hogy az embernek legyen esélye. Ennek nem így kéne lennie. Sosem szabadna előnyt adnia annak, hogy pénzért veszel valamit in-game. Persze tudom, hogy vannak olyanok, akik nem költenek ennyit, és mégis kijutnak egy versenyre, de azt is tudom, hogy sokkal nehezebb dolguk van. Ezért folyamodnak sokan ahhoz, amihez én is, és ezzel könnyebbé teszik magukat a dolgot."

Most, hogy a kertek alatt van már a FIFA21 megjelenése, bár bizonyos esetekben már október 9. előtt is lehet vele játszani, Tim Latka egy komoly elhatározásra jutott:

"Úgy érzem van némi felelősségem a közösség felé, és ezért is nem készítettem már egy jó ideje olyan videót, melyben FIFA pontokért nyitogattam csomagokat. Most úgy határoztam, hogy a versenyekre való felkészülésnek nem lesz része a FIFA pont vásárlás, egyáltalán nem költök rá, és így próbálok meg minél jobb eredményt elérni."

A nagy kérdés ezek után csak az volt, hogy mit szól a munkáltató, vagyis a Schalke 04 az ötletéhez. Kiderült, hogy teljes mértékben támogatják a játékosukat. Egyébként a német klub minden új FIFA megjelenésekor 2000 eurót adott eddig neki FIFA pontokra. Ezt az összeget most egy alapítványnak adományozták, amely az e-sportokban előforduló mentális problémákkal foglalkozik. A kezdeményezésnek egyébként az a célja, hogy bemutassa, nem a pénztárca határozza meg a gaming skillt.

"Abszolút mellette állunk ebben az ügyben, és így legalább ezt a pénzt más célra fordíthattuk, ezáltal egy nagyon hasznos alapítványhoz került."

Tim Latka eszméje aligha lesz kihatással az EA Sports bevételeire, mégis azt lehet mondani egy olyan új irányt mutathat a játékosoknak, ami egy sokkal kiegyensúlyozottabb e-sport mezőnyt teremthet akár a jövőben. Talán egy nap maga a kiadó és észreveszi, hogy ha egészséges versenyhelyzetet akar teremteni, akkor valamilyen módon szabályoznia kellene a FIFA pont vásárlásokat, de mivel egyelőre elképesztő összegeket keresnek ilyen módon, erre a lépésre minden bizonnyal nem mostanában szánják el magukat.

Ne feledjétek, hogy elindult a Megyék Csatája - Országos E-sport Verseny regisztrációs szakasza. Nevezni a megyekcsataja.hu oldalon tudtok, ahol további részleteket tudhattok meg a versenyről!

A FIFA 21 október 9-én jelenik PC-re, PlayStation 4-re és Xbox One-ra.

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!