Hirdetés

Pierce: Játékosként nehezebb ez a világ, mint kommentátorként

A Megyék Csatája Sztárfutamán Pierce adott interjút, amiből rengeteg érdekességet megtudhattok Magyarország egyik leghíresebb League of Legends kommentátoráról és streameréről.

Hirdetés

A Megyék Csatája Sztárfutamán Tőrös "Bazska" Balázs kapta le egy interjúra a magyar League of Legends közösség egyik legmeghatározóbb egyéniségét, Németh "Pierce" Ákost. A hírességek mentorálása nem volt egyszerű feladat a kommentátor-streamer számára, de kellemes meglepetésként érte, hogy mennyire gyorsan tanultak bele a játékba még azok is, akik eddig egyáltalán nem ismerték a Riot Games MOBA-ját. 

Egy profi hogyan magyarázná el annak, aki soha nem látta még a játékot (LoL) de ért valamit a gaming világhoz?

"Egy csapatjáték elektronikus eszközön, 5 játékos 1 célért és bizonyos képességek használatával kell felülkerekedni az ellenfélnek a minionjain, tornyain, bázisán. Komplex, mert rengeteg karakter, stratégia van benne és rengeteg gyakorlás van benne."

Van egy ilyen mondás, hogy aki nem tudja az tanítja. Te játszod és kommentálod is a sportágat. Melyiket érzed nagyobb kihívásnak?

"Kihívásnak a játékot. A kommentálás egy szeretett játékból mindig egyszerűbb. Kívülállóként megfigyelni hogy ki milyen hibát vét, mindig jobban átlátja az ember mint a játékon belülről. Ezért fontos hogy edzők legyenek a profik mögött. A játék mindig változik, mindig vannak újabb karakterek, új stratégiák, új játékosok, ezért játékosként nehezebb ez a világ."

Miért van 3 perc késés a kommentálás és a játék menete között? Lehet követni, hogy ki mit csinál?

"Igen, lehet követni, egy kommentátor feladata hogy jól ismerje a játékot. A 3 perc késés bele van építve a játékba, mert a versenyek online történnek és ha van 3 perces késleltetés akkor semmilyen esély nincs arra, hogy egy külső személy aki nincs benne a játékban tudja live time követni a játékot. A nagyobb versenyeken nincs 3 perc, ott tournament kliens van."

A LoL 10 éves játék. Hol van a termék életciklusa, látszik-e rajta a kifáradás?

"Jó a kérdés, mert 5 éve megkérdezték tőlem és azt mondtam hogy még 5 év van benne. Most megint azt mondom hogy további 5 év van benne, mert a játék szárnyal, ami a mögötte levő anyacég üzletpolitikájának köszönhető. Az anyacég sokat fordít arra anyagilag és e-sport népszerűsítésben, hogy a saját ligájának a megléte megtörténjen, valóban létezzen egy olyan liga, egy olyan elit, ahova szeressél tartozni, ahova szeretnél bekerülni. Ezt pedig a saját cég gyártja és hozza létre."

Van olyan példaképed, akár külföldi nyelvterületen, akire felnézel? Legendák akiktől próbálsz tanulni?

"A Riot Games rengeteg energiát fektet abba, hogy a saját castereit kinevelje, folyamatosan oktassa, hogy hivatásos és professzionális casterei legyenek. Erre nekünk itthon soha nem volt lehetőségünk. Egyszer 2 napra volt lehetőség Dublinban egy gyorstalpaló képzésen részt venni náluk, és abban a 2 napban annyi mindent tanultunk, amit a mai napig emlegetünk. Az ottani caster brigád java, Quickshot és Deficio a legjobb casterek az egész világon, de Koreában és Kínában is vannak nagyon ügyes casterek."

Mi fogott meg a LoL-ban? Mi kell ahhoz hogy valaki jó játékos legyen?

"Nem mondanám hogy nagyon sok képesség kell hozzá. Fontos hogy tudjunk az adott eseményekre időben reagálni, ezért van az, hogy 25-26 éves korban mivel már romlanak a reflexek, az ember kezd kiöregedni az e-sportolásól. De utána is bőven van lehetőség e-sportban dolgozni, edzőként, menedzserként stb. Sok opció van, hogy sportolóból csapattulajdonos lehessen valaki. Igazából a kognitív képességek a legfontosabbak ebben a játékban illetve a test folyamatos karbantartása, az edzés nagyon sokat segít a vérnyomásban. Étrend, megfelelő italok, kitartás, a csapatban levő játék lehetőségének a fenntartása. Csapatban játszani nem egyszerű, nem biztos hogy egymásra tudnak hangolódni egyből, mert mindenkinek van egy saját agymenése, nehéz őket koordinálni. Fontos a csapatban játszás képessége, és hogy legyen elfogadó, kitartó és persze emellett a jó reflexek is fontosak."

A Pierce-szel készült interjú a következő oldalon folytatódik

Hirdetés
3 db hozzászólás
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés