Minden idők első LoL vb döntő pentakilljét láthattuk az elmúlt évek egyik legjobb fináléjában

Minden idők első LoL vb döntő pentakilljét láthattuk az elmúlt évek egyik legjobb fináléjában

2016 után végre nem 3-0 lett a Worlds fináléja!

Az előzetes várakozásokkal ellentétben, a koreai bajnok Damwon és a kínai 3. seed Suning összecsapása az 10. League of Legends világbajnokság fináléjában az év egyik, ha nem a legizgalmasabb mérkőzése lett, arról nem, is beszélve, hogy 2016 után, végre nem 3-0 lett a döntő vége. Egy kis történelemóra:

  • 2017: Samsung Galaxy vs SK Telecom 3-0
  • 2018: G2 Esports vs Invictus Gaming 0-3
  • 2019: G2 Esports vs FunPlus Phoenix 0-3

Ezt a szériát szakította meg a két ázsiai csapat abban a döntőben, ahol a nagy többség 3-0-ás Damwon győzelmet várt. Aki nézte a megnyitó ceremóniát, és nézte a korábbi évek fináléit is, biztos, hogy jót nosztalgiázott, ugyanis a Riot a K/DA vonalon túl elővette a korábbi évek vb zenéit is, és kimondottan jó volt látni, ahogy felidézik a régi döntőket a jubileumi 10. évfordulón. A virtuális valóság megoldásoktól nem dobtuk hanyatt magunkat, jól néztek ki, de helyenként mintha a render nem lett volna tökéletes, ettől függetlenül, bőven ajánljuk mindenkinek, aki esetleg csak a meccseket látta, hogy nézze meg ezt a bő 10 percet is.

Számtalan sztori volt ebben a döntőben, kezdve SwortArt Flash Wolves-os múltjától, huanfeng életútján át SofM szerepléséig, aki első vietnamiként jutott vb döntőbe; míg velük szemben a Showmaker és Nuguri vezette Damwon, aki kis koreai Challenger csapatként indultak két éve, és jutottak el úgy a vb döntőbe, hogy az elmúlt közel 50 meccsükből mindössze négyszer kaptak ki, mindezt úgy, hogy a vállukon ott van a 2018 óta nyomasztó teher: legyőzni Kínát és hazavinni ismét a vb címet Koreába.

Legnagyobb örömünkre azonban egyáltalán nem azt az egyoldalú szériát kaptuk, amit megszokhattunk az elmúlt években. Az első meccsen a Damwon kiválóan játszott sárkány körül kék oldalról, hiszen már a 23. percben (!) megszerezték a sárkánylelket, onnantól pedig bármennyire is küzdött a Suning, borítékolható volt a koreai győzelem. Az LPL csapat azonban nem adta könnyen magát a lélekhátrány ellenére, SofM River Shenje kiválóan működött, de csak egy darabig. Végül néhány egyéni hiba döntött a mérkőzés kimeneteléről, többek között az is, amikor Showmaker Oriannával egymaga elkapta huanfeng Ezrealját. A rossz sárkány kontroll megbosszulta magát, a Suning Nexus végül a 44. perc végén dőlt össze.

A második meccs főhőse egyértelműen a Bin - SofM top-jungle duó volt, előbbi megmutatta, hogyan is játsszák Fiorát az LPL-ben, míg utóbbi tank-cd Rengarja kiváló válasz volt Canyon Evelynnjére, aki a mérkőzés közepétől lényegében sehogy se tudta kihasználni a láthatatlanságát, mert a Rengar mindig ott volt, hogy lebuktassa. Az oldalak változatlanok maradtak, de ezúttal a Suning figyelt jobban a sárkányokra. A 29. percben egy kaotikus csapatharcot követően, a Suning 2v3-ban ment a 4. sárkányáért, szemben Canyonnal, Nugurival és Beryllel, de SofM tank Rengarja kiválóan állta a sarat és sikerült jobban smite-olnia Canyonnál, onnantól pedig lényegében vége volt a meccsnek, a Suning elhozta a Baront is, Bin pedig megszerezte a LoL vb döntők történetének első pentakilljét. 

A harmadik párharc elején sebességbe kapcsolt a Damwon és kiváló early game kontrollal, közel ötezer arany előnyre tettek szerint 15 perc alatt. Innen úgy tűnt, lehetetlen, hogy a Suning visszahozza a meccset, hiszen a koreaiak már a 21. percben megszerezték a sárkánylelket. Aztán jött Angel és a védjegyének számító Akali, és a semmiből hozta vissza a Suningot a meccsbe, a 23. percben egyetlen killért cserébe a teljes Damwont sikerült megsemmisíteni, és még a baront is elhozni. A Suning egyből meccsbe volt, de még mindig ott lebegett a sárkánylélek, és végül SwordArt rossz helyezkedése a meccsbe került nekik. A 34. percben a támogató elszakadt a csapattól, az LCK bajnok lerohanta, majd 5v4-ben fordultak is a baronra, másfél perc múlva pedig vége volt a meccsnek. 2-1 a Damwon javára!

A negyedik meccsre se változott a forgatókönyv: A Damwon egyszerűen jobban játszotta meg a játék korai szakaszát és 23 perc alatt megszerezte a sárkánylelket, ráadásul a Suning elfáradt fejben, egyre több egyéni hibával játszottak, így a 27. percben már 10k volt az aranykülönbség. Ezt a Damwont egyszerűen nem lehetett szériában legyőzni 2020-ban, meggyőző és domináns játékkal lettek az idei év világbajnokai! Korea ezzel visszahódította a trófeát Kínától, abszolút megérdemelten. 

A végére pedig egyetlen kérdés maradt: kinek hány pontja lett a Pick'emen? Írjátok meg nekünk kommentben!

Ha nemcsak olvasni szeretsz a LoL-ról, hanem néznél is közvetítéseket, akkor mindenképp kapcsold be az EsportGuru adásait! Ne feledjétek, hogy folyamatosan zajlanak a Megyék Csatája - Országos E-sport Verseny LoL megyei döntői. A közvetítéseket a Megyék Csatája Twitch csatornáján követhetitek. A megyekcsataja.hu oldalon további részleteket tudhattok meg a versenyről!

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Hány pontod lett a Pick'emben?