Hirdetés

Minden idők első LoL vb döntő pentakilljét láthattuk az elmúlt évek egyik legjobb fináléjában

2016 után végre nem 3-0 lett a Worlds fináléja!

Hirdetés

Az előzetes várakozásokkal ellentétben, a koreai bajnok Damwon és a kínai 3. seed Suning összecsapása az 10. League of Legends világbajnokság fináléjában az év egyik, ha nem a legizgalmasabb mérkőzése lett, arról nem, is beszélve, hogy 2016 után, végre nem 3-0 lett a döntő vége. Egy kis történelemóra:

 • 2017: Samsung Galaxy vs SK Telecom 3-0
 • 2018: G2 Esports vs Invictus Gaming 0-3
 • 2019: G2 Esports vs FunPlus Phoenix 0-3

Ezt a szériát szakította meg a két ázsiai csapat abban a döntőben, ahol a nagy többség 3-0-ás Damwon győzelmet várt. Aki nézte a megnyitó ceremóniát, és nézte a korábbi évek fináléit is, biztos, hogy jót nosztalgiázott, ugyanis a Riot a K/DA vonalon túl elővette a korábbi évek vb zenéit is, és kimondottan jó volt látni, ahogy felidézik a régi döntőket a jubileumi 10. évfordulón. A virtuális valóság megoldásoktól nem dobtuk hanyatt magunkat, jól néztek ki, de helyenként mintha a render nem lett volna tökéletes, ettől függetlenül, bőven ajánljuk mindenkinek, aki esetleg csak a meccseket látta, hogy nézze meg ezt a bő 10 percet is.

Számtalan sztori volt ebben a döntőben, kezdve SwortArt Flash Wolves-os múltjától, huanfeng életútján át SofM szerepléséig, aki első vietnamiként jutott vb döntőbe; míg velük szemben a Showmaker és Nuguri vezette Damwon, aki kis koreai Challenger csapatként indultak két éve, és jutottak el úgy a vb döntőbe, hogy az elmúlt közel 50 meccsükből mindössze négyszer kaptak ki, mindezt úgy, hogy a vállukon ott van a 2018 óta nyomasztó teher: legyőzni Kínát és hazavinni ismét a vb címet Koreába.

Legnagyobb örömünkre azonban egyáltalán nem azt az egyoldalú szériát kaptuk, amit megszokhattunk az elmúlt években. Az első meccsen a Damwon kiválóan játszott sárkány körül kék oldalról, hiszen már a 23. percben (!) megszerezték a sárkánylelket, onnantól pedig bármennyire is küzdött a Suning, borítékolható volt a koreai győzelem. Az LPL csapat azonban nem adta könnyen magát a lélekhátrány ellenére, SofM River Shenje kiválóan működött, de csak egy darabig. Végül néhány egyéni hiba döntött a mérkőzés kimeneteléről, többek között az is, amikor Showmaker Oriannával egymaga elkapta huanfeng Ezrealját. A rossz sárkány kontroll megbosszulta magát, a Suning Nexus végül a 44. perc végén dőlt össze.

A második meccs főhőse egyértelműen a Bin - SofM top-jungle duó volt, előbbi megmutatta, hogyan is játsszák Fiorát az LPL-ben, míg utóbbi tank-cd Rengarja kiváló válasz volt Canyon Evelynnjére, aki a mérkőzés közepétől lényegében sehogy se tudta kihasználni a láthatatlanságát, mert a Rengar mindig ott volt, hogy lebuktassa. Az oldalak változatlanok maradtak, de ezúttal a Suning figyelt jobban a sárkányokra. A 29. percben egy kaotikus csapatharcot követően, a Suning 2v3-ban ment a 4. sárkányáért, szemben Canyonnal, Nugurival és Beryllel, de SofM tank Rengarja kiválóan állta a sarat és sikerült jobban smite-olnia Canyonnál, onnantól pedig lényegében vége volt a meccsnek, a Suning elhozta a Baront is, Bin pedig megszerezte a LoL vb döntők történetének első pentakilljét. 

A harmadik párharc elején sebességbe kapcsolt a Damwon és kiváló early game kontrollal, közel ötezer arany előnyre tettek szerint 15 perc alatt. Innen úgy tűnt, lehetetlen, hogy a Suning visszahozza a meccset, hiszen a koreaiak már a 21. percben megszerezték a sárkánylelket. Aztán jött Angel és a védjegyének számító Akali, és a semmiből hozta vissza a Suningot a meccsbe, a 23. percben egyetlen killért cserébe a teljes Damwont sikerült megsemmisíteni, és még a baront is elhozni. A Suning egyből meccsbe volt, de még mindig ott lebegett a sárkánylélek, és végül SwordArt rossz helyezkedése a meccsbe került nekik. A 34. percben a támogató elszakadt a csapattól, az LCK bajnok lerohanta, majd 5v4-ben fordultak is a baronra, másfél perc múlva pedig vége volt a meccsnek. 2-1 a Damwon javára!

A negyedik meccsre se változott a forgatókönyv: A Damwon egyszerűen jobban játszotta meg a játék korai szakaszát és 23 perc alatt megszerezte a sárkánylelket, ráadásul a Suning elfáradt fejben, egyre több egyéni hibával játszottak, így a 27. percben már 10k volt az aranykülönbség. Ezt a Damwont egyszerűen nem lehetett szériában legyőzni 2020-ban, meggyőző és domináns játékkal lettek az idei év világbajnokai! Korea ezzel visszahódította a trófeát Kínától, abszolút megérdemelten. 

A végére pedig egyetlen kérdés maradt: kinek hány pontja lett a Pick'emen? Írjátok meg nekünk kommentben!

Ha nemcsak olvasni szeretsz a LoL-ról, hanem néznél is közvetítéseket, akkor mindenképp kapcsold be az EsportGuru adásait! Ne feledjétek, hogy folyamatosan zajlanak a Megyék Csatája - Országos E-sport Verseny LoL megyei döntői. A közvetítéseket a Megyék Csatája Twitch csatornáján követhetitek. A megyekcsataja.hu oldalon további részleteket tudhattok meg a versenyről!

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Hány pontod lett a Pick'emben?

Hirdetés
9 db hozzászólás
 • Joskagyerek 30 napja
  Gratula a csapatoknak, jó meccsek voltak, de megérdemelten nyert a Damwon. Viszont 2018-ban nem a G2 Esports, hanem a Fnatic játszott döntőt, gondoltam szólok.
  0 0 Válasz
 • MaXi869 30 napja
  2018ban Fnatic volt a döntőben nem a G2
  0 0 Válasz
  • ezegynev 30 napja MaXi869
   Nem baj az
   0 0 Válasz
 • KiKiHUN1 30 napja
  SZép volt.
  0 0 Válasz
 • HollowLatte 1 hónapja
  Hatalmas GG a Damwonnak~
  0 0 Válasz
 • BeTa 29 napja
  Sosem voltam nagyon oda a LOL-ért....
  0 0 Válasz
 • SciFi 28 napja
  83 pont. ☺
  0 0 Válasz
 • Deathwing 28 napja
  72
  0 0 Válasz
 • DAONN 1 napja
  gg
  0 0 Válasz
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés