Mire jó a 4-3-3? Aki szereti az agresszív játékstílust, akkor neki való!

Mire jó a 4-3-3? Aki szereti az agresszív játékstílust, akkor neki való!

A FIFA 21 metája úgy tűnik sokkal változatosabbnak bizonyul, és rengeteg teret kínál a kísérletezéshez. Íme egy kis ízelítő arról, hogyan és miért érdemes a 4-3-3 (2) formációt használni.

A FIFA 21 már közel egy hónapja megjelent, és a játékosok még mindit találnak új módszereket, hogy felülkerekedjenek az ellenfeleiken. Míg a hagyományos meta formációk, mint a 4-2-3-1 és a 4-2-2-2 továbbra is népszerűek, jó néhány másikat is lehet látni, akár a legmagasabb szinten is. Air Japes, a FIFA-sorozat egyik régi tartalomgyártója megosztotta miért érdemes a 4-3-3 (2) felállást maximális mélységgel (depth) kipróbálni.

A beállítások

A FIFA 21-ben ezt a formációt a maximális mélység adja el igazán. Ez azt jelenti, hogy a játékosok bizony jócskán előre vagy fel fognak menni a pályán. Air Japes a védekező stílusát emellé az alábbiak szerint állítja be:

  • Defensive style: Press after possession loss
  • Width: 4
  • Offensive style: Balanced
  • Players in the Box: 7
  • Players for coners & free kicks: 2

A formáció másik kulcsfontosságú tényezője, hogy a támadóját False 9 utasítással látja el. Ez azt eredményezi, hogy nem csak jó gólszerzőnek, hanem igazából játékmesternek/irányítónak is (playmaker) kell lennie egyszerre.

Elmagyarázta még azt is, hogy ez tényleg nagy nyomást gyakorol a csatárra, mivel több szerepben is jól kell teljesítenie. Ennek tudatában egy high-rated játékosra van szükség erre a posztra, aki képes jól ellátni ezt az összetett feladatot. Air Japes például itt Cristiano Ronaldót használja. Szélsői esetén a cut inside utasítást használja (vagy a Free Roam on the Left Wing-et), hogy a False 9-es támadónak több esélye legyen a gólszerzésre. A cut inside azt eredményezi majd, hogy szélsők a tizenhatos környékére vagy azon belülre futnak. A védekezés tekintetében a CDM megkapja, hogy támadás közben maradjon hátrébb (stay back while attacking) és embert fogjon (man mark). Mivel ez a taktika túl agresszív, ezért fontos, hogy legalább egy további játékos hátrébb helyezkedjen ilyenkor. Tényleg nagyon támadószellemű ilyenkor az együttes, és ki van hegyezve arra, hogy bármikor offenzívába lendüljön, ha azonban elbukja valaki a ladbát, akkor nyomás alá helyezik a játékosok az ellenfelet, hogy minél gyorsabban visszaszerezzék azt és ellentámadásba menjen át a szituáció.

A FIFA 21 - mint eddig az összesé - lényege a gólszerzés, és a 4-3-3 (2) ehhez nagyban hozzájárulhat. A sikerhez a kulcs az agresszív védekezés és a labda visszaszerzése. Ha az ellenfél mégis képes átjátszani és eljut az utolsó harmadába, akkor több, mint valószínű, hogy gólt is szerez.

Ha kicsit másképp és sokkal agresszívebben szeretne valaki játszani, akkor érdemes egy próbát tenni ezzel a stratégiával. A FIFA 21 még mindig a kezdeti stádiumban van, és bőven van hely a kísérletezésre.

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!