Elhunyt Maradona, aki a futball mellett a FIFA játékok legendájává is vált

Elhunyt Maradona, aki a futball mellett a FIFA játékok legendájává is vált

Szinte hihetetlen leírni ezeket a sorokat, de az isteni Diego nincs többé, 2020. november 25-én ugyanis végleg lehunyta két szemét a futballtörténelem egyik, ha nem a legjobb labdarúgója.

Derült égből villámcsapásként érte a futball világot az a hír, miszerint 60 éves korában meghalt Diego Maradona. Sajnos azóta hivatalosan is megerősítették a hírt, illetve arról számoltak be, hogy szívleállás következtebén hunyt el Argentína és a világ egyik legmeghatározóbb sportolója. A korábbi hetekben már megjárta a korházat, miután koponyűri vérzést fedeztek fel nála, és alkoholelvonási tünetei miatt néhány nappal tovább bent tartották, de akkor azt közölték orvosai, hogy komplikáció nélkül lezajlott a műtét és rendben van Maradona.

Az Isteni Diego 1976-ban mutatkozott be az Argentinos Juniors színeiben, ahol egészen 81-ig játszott. Onnan elvitte őt a Boca Juniors, de egy év után a Barcelona látta meg benne az igazi tehetséget. Nem sikerült jól azonban ez az időszak olyan jól számára, bár 36 meccsen 22 gólig jutott, két esztendő után mégis klubot váltott, és Olaszországban, a Napolinál kötött ki. Itt aztán egybeforrt a neve a csapatéval, 188 mérkőzésen 81-szer vette be az ellenfelei kapuját, azonban tiltott szerek használata miatt 91-ben már nem tudta hozni az elvárt szintet, és ennek újabb átigazolás lett a vége. A Sevillában még egy évet lehúzott, majd tovább állt a Newell's Old Boyshoz, mielőtt aztán levezetésképpen visszatért volna a Boca Juniorshoz. A csukályát 1997-ben akasztotta szögre. Pályafutása során 312 gólig jutott klubcsapataiban, emellett 91-szer öltötte magára az argentin válogatott mezét, ahol 34-szer volt eredményes.

Szinte mindent megnyert abban az időben, de legnagyobb diadala az 1986-os világbajnoki cím elhódítása volt. Sokak szerint ebben az évben szinte egyedül vezetett hazáját a csúcsra a mexikói tornán. Emellett spanyol kupát és szuper kupát nyert, de igazán Olaszországban tette le a névjegyét, miután kétszeres olasz bajnok lett (1987, 1990), Olasz Kupát (1987), Szuperkupát (1990) és UEFA-kupát (1989) is nyert.

A kérdésre, hogy a Napolinal mai napig keresik-e Maradona utódját, úgy felelt:

„Nem keressük, mert olyan nem létezik, hogy új Maradona. Születhet új Messi, új Cristiano Ronaldo, de új Maradona soha.”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

EA SPORTS FIFA (@easportsfifa) által megosztott bejegyzés

Nem csak a valódi futballban vált a neve eggyé a sportággal, hiszen amellett, hogy milliókra volt hatása a játéka, a FIFA-sorozatban is feltűnt, és az EA Sportsnak hála igen jelentős kártyákat kapott az évek során, ami a virtuális térben is fogalmazzunk úgy, világraszóló lenyomatot hagyott. A FIFA 18-tól kezdve állandó jelleggel feltűnt az aktuális részben Ikonként. A FIFA 18-ban egy 97-es, a FIFA 19-ben 98-as, míg a FIFA 20-ban egy 99-es lapja vitte a prímet. Leginkább azonban a 18-ban kiadott Prime kártyája vette le a lábáról a rajongókat, hiszen akkor az egyik, ha nem a legjobb verziójának tartották, ami még talán a legtöbbek számára elérhető is volt.

A FIFA20-as 99-es lapja azonban a játék mindent vitt. Ebben az évben egyébként a rajongók beszavazták a legjobb Ikonok közé a jobb szélre. A voksok révén olyan játékost előzött meg, mint Garrincha. Egyelőre nem tudni, hogy az EA Sports hogyan reagál a halálhírére, de az biztos, hogy Diegoval a játékban tovább folytatódhat a gólszerzés, és bár a valódi pályákon, illetve a pálya szélén már nem láthatjuk őt többet, emlékünkben örökké tovább él a zsenialitása.

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!