Hardver: 360 Hz-es kijelző és RTX 3080 a legújabb gamer laptopokban

Hardver: 360 Hz-es kijelző és RTX 3080 a legújabb gamer laptopokban

Teljesítményből nincs hiány a frissen bemutatott gamer laptopokban. 

Záporoznak a friss bejelentések a 2021-es CES expón, ahol az ASUS elég magasra tette a lécet a legújabb ROG Strix laptopokkal. A 360 Hz-es kijelző mellett 3 ms-es válaszidővel rendelkeznek ezek az eszközök, amely paraméterek mellé megfelelő hardveres teljesítmény társul. Akár RTX 3080-as videokártyáig lehet fejleszteni a laposokat, ami gyakorlatilag a csúcs ezen a területen. Az alábbiakban a hivatalos sajtóközleményt olvashatjátok.

Az ASUS A Republic of Gamers (ROG) bejelentette a Strix SCAR 15 és a Strix SCAR 17 prémium gamer laptopokat, amelyeket az alapoktól kezdve úgy alakítottunk ki, hogy kompromisszumok nélküli élményt nyújtsanak az esport-versenyzőknek a bajnokságokon.

A vezető Strix SCAR 17 a legújabb innovációkat foglalja magában, hogy a legigényesebb esport-versenyzők is mindig a csúcson lehessenek. A világ leggyorsabb laptop kijelzőjét vonultatja fel, 360 Hz-es frissítési gyakorisággal és 3 ms-os válaszidővel; erőteljes új GeForce RTX™ 30 sorozatú GPU-k és Ryzen™ 5000-sorozatú mobil processzorok hajtják; a hardver teljes potenciáljának kihasználását pedig gyökeresen átalakított ventilátorokkal és egyéb hűtési fejlesztésekkel éri el.

„Ugyanúgy, mint tavaly - a Strix sorozat a ROG legerősebb gamer laptopjait kínálja. A Strix SCAR 17 colos verzióját választva a legmagasabb szintű CPU-t és GPU-t kapod meg, a tökéletes teljesítmény érdekében. Ebben az évben egy újabb jelentős fejlesztést hajtottunk végre, amikor áttértünk a legújabb AMD Ryzen 9 5000 sorozatú CPU-ra, és folyékony fém hűtést vezettünk be az alacsonyabb zajszint, jobb hőkapacitás és az akkumulátoros üzemidő növelése érdekében. Az új Strix SCAR emellett egy észbontóan gyors 360 Hz-es IPS panelt és új optikai-mechanikus billentyűzetet is kínál a legkeményebb játékosok számára. Ebben az évben a frissített Strix lesz az egyik legfontosabb sorozat, mivel az esportok és a kemény játékosoknak szánt gamer laptopok iránti kereslet az elmúlt években növekszik." nyilatkozta Benjamin Yeh, az ASUS East EMEA PC & Gaming vezérigazgatója

A Strix SCAR 15 és 17 elsőként tartalmaznak optikai-mechanikus billentyűzetet egy Strix laptopban, így gyors válaszidőket és magas fokú tartósságot kínálnak. A nagyobb kijelző-készülékház arány közelebb hozza a felhasználót az akciókhoz, míg a kisebb terület és a nagyobb akkumulátor Type-C töltéssel támogatja a maximális hordozhatóságot. A négy, Dolby Atmos technológiával támogatott hangszóró magával ragadóbb hangélményt nyújt, a kétirányú AI zajszűrés pedig mind a bemeneti, mind a kimeneti hangokat feldolgozza, hogy a csapat beszélgetése kristálytiszta legyen.

A vadonatúj formatervezés az alakot és a funkciókat is magasabb szintre emeli az új Strix SCAR sorozatban, és merész, a sportfelszerelések által inspirált stílust vezet be. Az esztétika terén áttetsző anyagokat, testre szabható készülékház-kiemeléseket és megvilágítási frissítéseket tartalmaz, amelyek lehetővé teszik az átfogó személyre szabást.

A ROG a mai napon bejelentette a Strix G15 és a Strix G17 modelleket is, amelyek az új ROG gamer laptop DNS-ét egy minden játékos számára elérhető, stílusos dizájnba építik be. Ezek a rendszerek teszik teljessé a 2021-es ROG Strix családot, amelyet úgy fejlesztettünk ki, hogy javítsa a mindennapos játékélményt, és megadja a komoly esport játékosok számára a sikerhez szükséges előnyt.

A világ leggyorsabb laptop kijelzője

Az e-sport játékosoknál akár egy pillanatnyi fölösleges várakozás miatt is elszállhat a győzelem esélye. A ROG ezért járt élen a magas képfrissítési ráta bevezetésében a gamer laptopok terén, és folyamatosan tágítja a paneltechnológia határait. A Strix SCAR 17 a világ leggyorsabb laptop-kijelzőjével, egy 17,3 colos IPS szintű panellel rendelkezik, ami ötvözi a full HD felbontást a 360 Hz-es frissítési gyakorisággal és 3 ms-os válaszidővel. A versenyeknél szokványos 240 Hz-es szabványhoz képest a 360 Hz-es frissítési gyakoriság 33%-kal csökkenti az új képkockák közötti késleltetést.

A kisebb méretű Strix SCAR 15 képernyője 15,6 colos, a frissítési gyakorisága 300 Hz, és 3 ms-os válaszidővel rendelkezik. Azok a játékosok, akik megszakítás-mentességet szeretnének még több részlet mellett, a SCAR 15 és 17 modelleket új WQHD panelekkel is felszerelhetik, amelyek 165 Hz-es frissítési gyakorisággal és 3 ms válaszidővel rendelkeznek. Ezen kijelzők nagyobb, 2560x1440 felbontását a filmszerű DCI-P3 színskála teszi magával ragadóbbá.

A Strix esetében most először található meg az Adaptive-Sync technológia alapkiépítésben az egész sorozatban. Szinkronizálja a kijelző frissítési gyakoriságát a GPU képkocka sebességével, hogy kiküszöbölje a képernyő szaggatását, minimalizálja az akadozást és csökkentse a bemeneti laget.

A legújabb NVIDIA és AMD processzorok

A 2021-es Strix SCAR laptopok a GeForce RTX 3080 GPU és a Ryzen 9 5900HX processzor együttes erejével töltik be a nagy sebességgel frissített kijelzőiket. 

Az NVIDIA új Ampere architektúráján alapuló GeForce RTX 3080 1645 MHz-re húzható, 115 W-on a ROG Boost-tal, a Dynamic Boost pedig további 15 W-ot tesz elérhetővé. Az új stream multiprocesszorokat 2. generációs RT magokkal és 3. generációs Tensor magokkal ötvözi, hogy lehetővé tegye a legrealisztikusabb sugárkövetéses grafikát és a fejlett AI funkciókat. Ezek a fejlesztések élethű látványt nyújtanak, miközben a képfrissítést új magasságokba emelik. Támogatja azokat az NVIDIA Reflex technológiákat, amelyek csökkentik a késleltetést egyes multiplayer játékokban, és az NVIDIA közvetítési effekteket, amelyek azonnal fényesebbé teszik az élő streameket.

A Ryzen 9 5900HX 8 magot és 16 szálat használ a működése során az olyan energiaigényes többfeladatos munkákhoz, mint a játék, streamelés, felvételek készítése és a közönséggel folytatott interakció. Az AMD új Zen 3 architektúrája növeli az órajelenkénti teljesítményt az alacsonyabb gyorsítótár-elérési késleltetés és számos más szerkezeti módosításnak köszönhetően. A ROG robusztus hűtése és áramellátása lehetővé teszi, hogy az 5900HX akár 54 W-on működjön tartósan, amikor a GPU aktív, és 80 W-on önmagában. A CPU állítható órajelű, így a felhasználók túlhúzással megnövelhetik a sebességét.

Csúcskonfigurációiban a SCAR 15 és 17 64 GB DDR4-3200 RAM-mal és kettős, hiper 1 TB-os SSD meghajtóval érhető el RAID 0-ban. Minden egyes NVMe SSD négy sávot kap a PCIe Express sávszélességből, egyenesen a CPU-tól, ami a RAID 0 átviteli rátákat akár 7000 MB/s értékre is feljavíthatja. A memória és a tároló teljes mértékben bővíthető a könnyű fejlesztést biztosító dizájnnal és a felpattintható csavarral, melynek révén gyorsan hozzá lehet férni a rendszer két SO-DIMM foglalatához és a dupla M.2 foglalathoz.

Optikai mechanikus billentyűzet

A szokásos laptop-billentyűzetek konduktív membránokat tolnak össze a billentyűleütések észleléséhez. Ez az elektromos módszer sok jelzajt hoz létre érintkezéskor, és a pontosság érdekében 5 ms visszaugrási késleltetést igényel. Mivel az esportban a késleltetés hátrányt jelent, a 2021-es Strix SCAR sorozat új optikai mechanikus billentyűi pontos infravörös lézersugarat használnak, kiküszöbölve a visszaugrási késleltetést, mindössze 0,2 milliszekundumra csökkentve a válaszidőt. Az optikai mechanizmus sokkal tartósabb, mint a hagyományos alternatívák, és a billentyű élettartamát 100 millió leütésig terjeszti ki.

Mindegyik billentyűnek hosszú, 1,9 mm-es a billentyűútja az általános érzet javítása érdekében, a billentyűgombok pedig enyhén íveltek, középen tartva a felhasználó ujját. Az elrendezést asztali billentyűzetek ihlették, és dedikált gyorsbillentyűket tartalmaz, amelyek könnyen elérhetővé teszik a létfontosságú hangerőt, a mikrofon némítását és más vezérlőket. A ROG CoolZone technológiája stratégiai szellőzőnyílásokat helyez el a WASD billentyűk körül, így a felhasználó ujjai hűvösek maradnak, és akár 14%-kal is csökkenhet a felületi hőmérséklet a többi laptophoz képest.

Az új Strix laptopok emellett egy továbbfejlesztett érintőpadot is tartalmaznak, amelynek az aktív területe 85%-kal nagyobb, mint a tavalyi modelleké, és matt felületű üvegből készültek, ötvözve a sima tapintást és a pontosságot, hogy a felhasználóknak még jobb irányítási lehetőségük legyen. Az érintőpad egy érintésre megvilágított numpaddá válik az intuitívabb bevitel érdekében a 15,6 colos modelleken, amelyek túl keskenyek egy dedikált numerikus billentyűzet elhelyezéséhez.

Fokozott mobilitás

A 2021-es Strix SCAR és Strix G sorozat alapterülete akár 7%-kal kisebb, mint a tavalyi modelleké, így könnyebben hordozhatók. Nagyobb kapacitású, 90 Wh-s akkumulátoruk minden eddiginél hosszabb, hálózati csatlakozás nélküli működést tesznek lehetővé, azaz akár 12 órás videó lejátszást.

A mobilitást tovább növeli a gyorstöltés támogatása, ami lehetővé teszi, hogy az akkumulátor mindössze 33 perc alatt elérje az 50%-os töltöttséget. A gyorstöltés a Type-C USB-n keresztül is támogatott, kompatibilis 100 W-os adapterekkel és hordozható töltővel. A Type-C töltés támogatása újdonság a Strix sorozatnál az idén, ami nagyobb rugalmasságot biztosít a felhasználók számára utazás közben.

A cikk a következő oldalon folytatódik!

Új, sportos dizájn

A 2021-es Strix SCAR és Strix G sorozat egyedi, a sportruházat által ihletett megjelenést kapott. Az új dizájn esztétikusabb és jobb funkcionalitást kínál, megőrizve az összetéveszthetetlen Strix arculatot.

A kompakt készülékház alapterülete akár 7%-kal kisebb, mint a tavalyi modelleké, részben a vékonyabb kávák miatt. A vékonyabb keret, ami fent és az oldalakon mindössze 4,5 mm-es, a kijelző-készülékház arányt 80%-ról egészen 87%-ra növeli, javítva a hordozhatóságot és közelebb hozva a felhasználókat az akcióhoz.

A Strix SCAR sorozatnál az alumínium fedelet egy precíz galvanizálással létrehozott, csillogó pontmátrix dizájn szeli át. A puha tapintású textúra kényelmesen simává teszi a csuklótámaszt, a billentyűzet területén pedig áttetsző felület mutatja a belső hardvert. A készülék alatt, futócipőre emlékeztető megnövelt gumilábak maximalizálják a stabilitást és a fogást. A testre szabható Armor Cap sapkák új szintre emelik a személyre szabást, mivel a felhasználók akár magát a készülékházat is módosíthatják. A laptopokat Gumiszürke (Rubber Grey), Áttetsző Fekete (Translucent Black) és Csillogó Ezüst (Spangle Silver) színű, gyorsan cserélhető zsanér forgópántok borítják. A ROG biztosítja a 3D-s nyomtatóhoz való forrásfájlt is, így a felhasználók teljesen személyre szabott sapkákat is készíthetnek.

Az RGB megvilágítását egy nagyobb sűrűségű fénysávval finomítottuk, ami az új Strix készülékház elülső széle körül ragyog fel.A SCAR-ban egy új kísérő csíkot egészít ki a képernyő alatt, és egy ragyogó ROG logót a fedélen.A billentyűzet billentyűnkénti vezérlést is tartalmaz, ami lehetővé teszi a felhasználók számára a különböző játékok fontos parancsainak kiemelését. Az összes RGB hangsúly teljes mértékben testre szabható, az Aura Sync pedig megkönnyíti a színek és az effektek szinkronizálását a kompatibilis perifériákkal.

A ROG egyedülálló Keystone II technológiája ismét megtalálható az új Strix SCAR családban. Ez a fizikai billentyű a készülékház oldalába dokkolható, ahonnan új hangzást és billentyűzet-animációt indít el. Számos funkciót képes végrehajtani, a különféle játékok és üzemmódok elindításától kezdve a felhasználói ROG azonosítóval kapcsolatos preferenciáinak visszaállításáig. Akár egy titkos Árnyék Meghajtó feloldására is konfigurálható.

Annak ellenére, hogy minden eddiginél kompaktabb, az új Strix sorozaton minden port megtalálható, stratégiai szempontok szerint elhelyezve úgy, hogy egy jól használható gamer felszerelést alkossanak. Hátul van elegendő port a többmonitoros asztali tápellátáshoz, ahol egyetlen kábel sincs útban, beleértve a fő tápcsatlakozót, a HDMI-t, a Gigabit Ethernetet, az A típusú USB-t és a DisplayPort™-tal kompatibilis C típusú USB-t. A bal oldalon további két USB-csatlakozó található egy audio jackkel együtt, így a jobbkezes egérhasználatot egyetlen kábel sem zavarja. A Wi-Fi 6 hálózat révén a vezeték nélküli interfész sávszélessége akár 2,4 Gbps is lehet a kompatibilis hálózatokon, intelligensebb forgalomkezelés mellett, ami alacsonyabb késleltetést tesz lehetővé magasabb hatékonyság révén.

Új hűtési technológia

A finomított hűtőrendszer kihozza a csúcsteljesítményt az új Strix SCAR és Strix G sorozat processzoraiból, miközben a tavalyi modellekhez képest 3 decibellel csökkenti a zajszintet. A frissítések a folyékony fémek első sorozatgyártású alkalmazásával indulnak az AMD laptop processzorain. A folyékony fém hatékonyabban vezeti el a hőt a CPU-tól, mint a hagyományos termikus vegyületek, ami megnöveli a hőelvezetéshez rendelkezésre álló teret. Jellemzően kézzel viszik fel, de a ROG kidolgozott egy szabadalmaztatott eljárást, ami robotpontossággal viszi fel a folyékony fémet. 2021-re a ROG leküzdötte azt a különleges kihívást, hogy folyékony fémet vigyen fel az AMD processzorokra, egy olyan szigetelő vegyület hozzáadásával, ami megvédi a CPU csomag felületére felvitt alkotórészeket. 

A továbbfejlesztett hűtőmodul a CPU, a GPU, a VRAM és a feszültségszabályozó áramköreiből származó hőt meghosszabbított hőeloszlatóval és akár hat hűtőcsővel vezeti el, maximalizálva az újraelosztást a magasabb órajelek fenntartása érdekében. A hőenergia négy, ultravékony, 0,1 mm-es rézbordákat tartalmazó hűtőbordán áramlik át, amelyek nagyobb felületet és alacsonyabb légellenállást biztosítanak. A széleken lévő négy ventilátor-kimenet maximalizálja a levegő kiáramlását a rendszerből.

A ROG Arc Flow ventilátorok akár 35%-kal javítják a légáramlást a CPU-nál és 21%-kal a GPU-nál, zajnövekedés nélkül. Az új dizájnban 84 ventilátorlapátot forgat meg, amelyek speciális, turbulenciacsökkentő aerodinamikai hullámmintát követő csúcsokkal vannak ellátva. A lapátok mindegyike mindössze 0,2 mm szélességűre szűkül össze az alján, hogy több levegőt mozgasson, és olyan folyadékkristályos polimerből készülnek, amely elég erős ahhoz, hogy szerkezetét nagy sebességek mellett is megtartsa. A 0dB technológiával a ventilátorok teljesen kikapcsolnak, ha a CPU és a GPU hőmérséklete Csendes üzemmódban 60 °C alá csökken. Ez a hűtést valóban zajtalanná teszi kis terhelés mellett.

A légáramlás további erősítése érdekében az új Strix sorozat továbbfejlesztett öntisztító hűtőrendszert használ. A hűtőbordákon és a ventilátorokban a porfelhalmozódás fokozatosan rontja a hűtés hatékonyságát, ezért a porrészecskéket kivezetik a készülékházból, hogy a teljesítmény a jövőben is megbízható maradjon. A legújabb modellek rövidebb pormentesítő csatornái megtisztítják az utat a 15%-kal nagyobb légáramláshoz, miközben továbbra is megakadályozzák a káros lerakódásokat.

A hűtés és a teljesítmény testre szabható a Felhasználói Profilokkal. A Teljesítmény és a Turbo üzemmód nagyobb teljesítményt nyújt az erőforrás-igényes esport játékoknál, míg a Csendes üzemmód csökkenti a zajszintet kisebb terhelésnél. A 0dB technológiával a ventilátorok teljesen kikapcsolnak, ha a CPU és a GPU hőmérséklete Csendes üzemmódban 60 °C alá csökken. Ez a hűtést valóban zajtalanná teszi kis terhelés mellett.

A Felhasználói profilok megváltoztathatják a rendszer egyéb beállításait, például letilthatják a Windows billentyűt vagy módosíthatják az RGB megvilágítási effekteket. Egy kényelmes gyorsbillentyűvel a felhasználók azonnal válthatnak üzemmódot. 

Még inkább magával ragadó hangzás

Az új Strix SCAR sorozat négy hangszóróból álló array-t tartalmaz. Két tweeter a billentyűzet alól ad ki hangot, míg két Smart Amp mélysugárzó az alacsony frekvenciákat adja vissza a laptop alatti felületről. Ez a négy hangszóró együttesen gazdag hangzást állít elő, a versenytársaknál 2,8x-szor nagyobb hangerővel, háromszor erősebb basszussal és akár háromszor nagyobb dinamikatartománnyal. A Dolby Atmos technológia segítségével hihetetlen részletességű többdimenziós hangvilágot hoztak létre. Az Atmos lenyűgöző virtuális térhangzást is képes létrehozni a sztereó fejhallgatókhoz.

A csapatkommunikáció tisztábbá tétele érdekében a kétirányú AI zajszűrés az új Strix SCAR és Strix G sorozatban a háttérzaj 95%-át megszünteti, mind a bemeneti, mind a kimeneti hangzásban. A szuperpontosságú, mély neurális hálózat segítségével kifejlesztett algoritmus bármilyen mikrofonra alkalmazható és alkalmazásonként konfigurálható, így a felhasználók kedvükre használhatják a csevegőszoftvert, miközben megőrzik a játékon belüli hangzást. A kétirányú szűrés a kimeneti hangot dolgozza fel, így a felhasználók jobban hallhatják a csapattársaikat. És mivel a zajszűrés a CPU-n fut, a GPU felszabadul, hogy a gép magasabb FPS-ekre legyen képes.

ROG Strix G15 és G17

Azoknak a játékosoknak, akik stílusos és nagy teljesítményű laptopot szeretnének, de nem profi szinten művelik az esportot, az új ROG Strix G15 és G17 elérhetőbbé teszi a ROG alapvető technológiáit és az általa nyújtott élményt.

Ezeknek a 15,6 és 17,3 colos laptopoknak a dizájnja az új SCAR készülékházra emlékeztet, viszont egyedi tulajdonságaik vannak. Az Eredeti Fekete (Original Black) és a Holdfogyatkozás-szürke (Eclipse Gray) változatok átlós pontmátrixszal vannak kialakítva a fedélen és a billentyűzet felületén, míg a legújabb Electro Punk kiadás egy képregény ihlette Kódolt Rejtvény esztétikát és egy pöttyös rózsaszín kiemelést mutat a zsanéron.

Teljesítményük a SCAR sorozatéval vetekszik, a legfelső konfigurációban Ryzen 9 5900HX processzor és GeForce RTX 3070 GPU található 32 GB memóriával és akár 1 TB-os SSD tárolóval. A SCAR-hoz hasonlóan a processzor képes tartósan futni akár 80 W-on illetve 54 W-on amikor a GPU aktív, túlhúzással pedig ennél is nagyobb sebességet képes felszabadítani.

A megjelenítési történhet egy szupergördülékeny, 300 Hz-es frissítésű és 3 ms-os válaszidejű Full HD panellel, vagy egy szuperéles, 165 Hz/3 ms-os WQHD képernyővel, szélesebb színskála mellett. Az ikerhangszórók gazdag hangzást nyújtanak, akár 2,8x nagyobb hangerővel és háromszor erősebb basszussal, mint a legutóbbi generáció. A kétirányú AI zajszűrés segítségével pedig jól hallható a csapattagok beszélgetése, miközben a magas FPS is megmarad.

Az új Strix SCAR 15 és 17 frissítései közül sok megtalálható a G15 és a G17 modellekben. A kisebb alapterület és a nagyobb akkumulátor opció javítja a hordozhatóságot, míg a gyorstöltés és a Type-C áramellátás támogatása tovább növeli a hatókört. A hűtési innovációk, mint a folyékony fém a CPU-, az áttervezett Arc Flow ventilátorok és egy átfogó, négy hűtőbordával és kimenettel rendelkező hőmodul magas teljesítményt és alacsony zajszintet biztosítanak az összes konfigurációban.

Elérhetőségek és árak

Az újdonságok várhatóan már az első negyedévben itthon is elérhetőek lesznek. További tájékoztatásért, kérjük, keresd fel a helyi ASUS képviseletet.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Te vennél gamer laptopot?