A GameStop Story - Saját fegyverével győzte le a Wall Streetet a Reddit népe

A GameStop Story - Saját fegyverével győzte le a Wall Streetet a Reddit népe

A Wall Street shortolói próbáltak nyerészkedni a GameStop bukásán, de végül a Reddit népe mentőakciót indított a játékbolt hálózatért.

Adott egy nemzetközi videójáték bolthálózat, a GameStop, ahol adni-venni, becserélni lehet a fizikai lemezeket. Az online játékpiac természetesen már jóval a járványhelyzet előtt komoly kihívások elé állította a fizikai eladásokat, de 2020 egyfajta kegyelemdöfést is jelentett a GameStopnak, illetve a hozzá hasonló boltoknak. Magánbefektetők mindezt kihasználva, ki akarták véreztetni a GameStopot, de a közösség összefogása révén megmentették a bolthálózatot és móresre tanították a shortolókat.

Értelemszerűen a részvénypiacon nem jegyezték túl magasan a GameStop értékpapírjait, egészen egy új befektető, Ryan Cohen érkezéséig. Cohen több sikeres kereskedelmi láncolattal is rendelkezik, mint a Chewy, vagy a PetSmart.

Cohen érkezése tehát némi bizalomra adott okot a piacnak, amiért a részvények szépen lassan emelkedni kezdtek, de így is többen akadtak, akik inkább arra fogadtak, hogy hosszú távon csökkenés várható. Egy privát befektetési alap shortolást hajtott végre a GameStoppal szemben. A shortolás tulajdonképpen azt jelenti, hogy a befektető arra spekulál, hogy a vállat értéke esni fog a részvénypiacon, még bővebben:

A tőzsdén lehetőségünk van részvények úgynevezett shortolására avagy rövid eladására. Ilyenkor az eladott részvény nem is a miénk, csak kölcsönvesszük azt a brókerünktől, és rögtön abban a pillanatban, amikor ez megtörténik, el is adjuk. Amennyiben az adott részvény ára csökken, úgy újra megvesszük azt, és visszaadjuk a brókerünknek, a két ár közti különbséget pedig eltesszük magunknak. Avagy ha 10 dollárért shortolunk egy részvényt, és az már csak 7 dollárt ér, amikor újra megvesszük, akkor mi 3 dollárral gazdagodtunk az üzleten.

A GameStop árfolyama viszont rohamléptékkel kezdett növekedni, amikor tömegével fogtak részvény vásárlásba. A csökkenésre játszóknak ilyenkor ki kell szállnia a bizniszből, mert így is csak magasabb áron tudják eladni az érdekeltségeiket, ami további növekedéshez vezet. Ennek a logikája az, ha az árfolyam nő, akkor végtelenségig nőhet a veszteségük, ezért ilyenkor visszavásárolják a részvényeket és kiszállnak az egészből.

A mentőakció úgy ment végbe, hogy a GameStoppal szembeni shortolást kiszúrta Wallstreetbets subreddit közössége és úgy döntöttek, megmentik céget, mégpedig azzal, hogy összefognak és nekiállnak hatalmas tételben cégrészvényeket felvásárolni. Ennek hatására órásit nőtt egy GameStop részvényárfolyama, amit az alábbi grafikon jól szemléltet. 

Az eredmény az lett, hogy a január eleji 17 dolláros értékről, 347,5 dollárra emelkedett egy GameStop részvény ára, a shortolók pedig 14,3 milliárd dollárt buktak. Az esetről Elon Musknak is megvolt a véleménye, szerinte ugyanúgy a shortolás egy legalizált lopás.

A következmények persze nem maradtak el, rögtön töröltették a Wallstreetsbets discord csatornáját és a subredditet is privátra állították. Több ingyenes és népszerű kereskedelmi platformon nem lehet már venni GameStop részvényt, amit több amerikai politikus kifogásolt és magyarázatot követelt.

A legmeglepőbb mégis az, hogy nagyobb állami szabályozásokért lobbiznak azok a magánbefektetők, akik korábban mindent a szabadpiacra bíztak volna.

A semmiből jött árrobbanás miatt rengetegen váltak milliomossá egyetlen csapás alatt, mások hatalmasat veszítettek egy-egy rosszul sikerült üzleten. A részvényekkel való kereskedés mindig kockázatot rejt magában, azonban a GME szárnyalása már napok óta tart és ki tudja még, hogy mennyire magasra juthatnak azok, akik csak egyetlen centet is befektettek ebbe az üzletbe.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Szerinted jól csinálták a redditezők?

  • 82 %
  • 9 %
  • 9 %
Üzlet - GPS-nyomkövetővel a család biztonságáért (x)

Mobiltelefonok, tabletek, okosórák - egyre több olyan eszköz jelenik meg, amely a számítástechnikát apró, mobil formában teszi elérhetővé, hogy aztán megkönnyítse és biztonságosabbá tegye a mindennapi életünket.

Üzlet - Ezért vagyunk oda még felnőttként is a kisautókért (X)

A kisautók a gyerekek kedvenc játékai közé tartoznak. Azonban sok felnőtt szívében is különleges helyet foglalnak el. Sokan közülünk emlékeznek arra, hogy milyen örömmel játszottunk ezekkel a szépen kidolgozott játékokkal, és hogy mennyire büszkék voltunk a gyűjteményükre.