Egy profi rögös útja: lemondott az egyetemről és a FIFA-t választotta

Egy profi rögös útja: lemondott az egyetemről és a FIFA-t választotta

Hogy milyen lehet, ha valakinek a FIFA, mint játék, az egyben a munkája is? Ez a legtöbb ember számára valószínűleg egy nagy álomnak - vagy rémálomnak - tűnik, de a világon egyre többen vannak, akiknek ez sikerül.

Itt van például a 22 éves Tom Leese, ő egy ideje már főállású profi FIFA játékosnak számít. Az angol születésű úriember a Watfordot és a Hashtag Unitedet képviseli. Tom a visszaemlékezése alapján 2005-ben kapcsolódott be FIFA vérkeringésébe. Ekkor mindössze hét éves volt, de ha felgyorsítjuk egy kicsit az idő kerekét, akkor tíz év elteltével már a FUTWiz Akadémia játékosa volt.

"Sokat játszottam a haverokkal, és tudod mindig gúnyolódtunk egymáson, ilyen ez mikor iskolás vagy." - mondta Tom a SPORTbible-nek.

"A sok-sok meccsből viszont kirajzolódott és rájöttem, hogy valószínűleg jobb vagyok az átlagnál, jóval többet nyertem, mint vesztettem. Aztán egyszer csak már azon kaptam magam, hogy amikor a haverokkal összegyűltünk FIFA-zni, akkor a többiek eltiltottak engem a játéktól. Nem volt más választásom, végignéztem, ahogy tolják.

Mielőtt belevágtam a versenyzésbe, bátyámmal játszottam sokat, mivel ő azok közé tartozott, aki általában legyőzött. Viszont ahogy végzett a sulival állást kapott és ő felhagyott a játékkal. Azt hiszem ő volt rám a legnagyobb hatással, már csak azért is, mert jobb akartam lenni nála, ezért is fogalmazódott meg bennem, hogy én folytatni akarom a karrierem. Nem volt könnyű, mivel egy ideig egyensúlyt kellett találnom a vizsgák és a versenyek között. Majd a középsuli után megszületett a döntésem, hogy nem folytatom a tanulmányaim, inkább a FIFA-ra koncentrálok. Itthon nem volt könnyű elmondani, de meglepetésre a szüleim abszolút támogattak mindenben.

Emlékszem elmentem egy tornára, és nyertem némi pénzt. Megállapodtam anyukámmal, hogy a vizsgákat a legjobb tudásom szerint teljesítem és a suli hátralevő részét nagyon komolyan veszem, és akkor utána megpróbálhatom teljes munkaidőben a FIFA-t.

Azért törekedtem arra, hogy ne legyenek olyan rossz osztályzataim és legyen valamilyen végzettségsem, hiszen ha mégsem jött volna be a FIFA, akkor is kellett azért valami. Bár támogatóak voltak, nem teljesen értették a döntésemet, ezért el kellett magyaráznom az egész koncepciót, mivel ez mindenki számára nagyon új volt. Nem számítottam rá, hogy a szüleim teljesen megértik, majd azt mondták: ha valami ilyesmivel próbálkozol, akkor a legjobb, ha fiatalon teszed.

Örülök, hogy hagyták, hogy megtegyem, mert ez jó döntés volt."

Aztán jött is a nagy áttörés, 4 évvel ezelőtt, amikor Tom 18 éves volt megnyerte az első nagyobb versenyét, amivel 20 ezer font ütötte a markát. A legnagyobb sikere viszont egyértelműen 2020-ban jött össze, mikor megnyerte a Watford színeiben az ePremier League-et. Akkor is 20 ezer fontot zsebelt be az aranyérem mellé.

Tom egyébként most az egyik csapattársával lakik a pandémia miatt, és az edzése átlagosan napi 4 óra FIFA-ból áll. Továbbá készít tartalmakat Youtubera és Twitterre is.

"Van néhány olyan emlékem, amikor második lettem versenyeken, és volt mikor nem sokon múlott, de időnként az ember alul marad. Aztán amikor végre nyertem, akkor az egysemmihez sem fogható érzés, csak ott volt bennem, hogy végre elértem valamit, bajnok lettem. Ezek után pedig már minden versenyen úgy tudok elindulni, hogy tudom milyen trófeát nyerni.

Azért hazudnék, ha azt mondanám, nem érzek ilyenkor magamon hatalmas nyomást. De ez bizonyos szintig természetes, viszont mindig tudni kell kontrollálni az embernek fejben a dolgokat. Erre is sokat tréningezek, hogy ne a nyereményre gondoljak, a vereségre vagy az ehhez hasonló negatívumokra. És ahogy egyre több tétmeccsen veszek részt, úgy a tapasztalatom is egyre több lesz. Egyébként sok profit is nézek, mert mindenki másként játszik, és sokat tanulok tőlük. A gyakorlásban benne van ez is, hogy a rengeteg lejátszott meccs után még belenézek az ő meccseikbe is. Főleg Tekkz az, akitől a legtöbbet leshetem el.

Azért azt is tudom, hogy az e-sportolói karrier nem olyan hosszú, de egyelőre az a célom, hogy a lehető legtöbb tornát megnyerjem és az egyik legjobb legyek."

Tom eddigi pályafutása során 57 ezer fontot FIFA-zott össze, és többek között olyan labdarúgókkal is volt szerencséje találkozni a játék miatt, mint Alexander-Arnold, Sterling vagy éppen Hudson-Odoi.

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!