Hardver: Olcsóbb szegmensből érkezett a Philips 242E1GAEZ monitor

Hardver: Olcsóbb szegmensből érkezett a Philips 242E1GAEZ monitor

Kísértetiesen hasonlít a hilips 242E1 monitorhoz, de az ördög, avagy jelen esetben a különbség a részletekben rejlik.

Nagyjából három hónappal ezelőtt járt már nálunk egy 242E1, avagy teljes becsületes nevén 242E1GAJ monitor a Philipstől. Most ikertestvérét, a 242E1GAEZ-t mutatjuk be, és megnézzük, hogy közeli rokonához mérten mennyi különbséget tud felvonultatni.

A két monitornak nem véletlenül ugyanaz a típusjelölése. Első blikkre talán egyformának tűnhetnek, sőt még másodikra is. A puritán, kávamentes dizájn milliméterre ugyanaz a GAEZ esetében, mint a GAJ-nál: kávamentes, egységes fekete, az alsó peremet csak a Philips logója töri meg. Harmadik pillantásra azonban az alapos megfigyelőnek feltűnhet, hogy a lábazat bizony más: az ergonomikusabb kialakítás mellett a színe is eltér egy árnyalattal.

De akad egyéb, képről nem vagy aligha észrevehető eltérés is, méghozzá az ebben az árkategóriában ritkaságszámba menő magasságállítási lehetőség. Továbbá ebben a modellben orvosolták a GAJ egyik apróbb gondját: a lábazat ezúttal szerszám nélkül is összecsavarozható. Ezzel együtt azonban némi súlyfelesleg is jár, amit gyakorlatilag csak a tartóoszlop tesz ki önmagában: lábazattal együtt mintegy 1 kilogrammal nehezebb a 242E1GAEZ. Na persze nem ettől fog beroskadni az asztal, vagy letörni a kezünk, hiszen összesen még mindig nincs egész 5 kg a komplett eszköz.

Amit már jóval nehezebb észrevenni, az a hátoldali csatlakozók egyikének apróbb hiányossága. A GAEZ jack-csatlakozója ugyanis csak kimeneti funkcióval bír, az bemenetként nem szolgál. Ezen felül nincs különbség: a HDMI (2.0) és DisplayPort (1.4) csatlakozások ugyanolyan kiosztásban és mennyiségben (1-1 darab) találhatók meg, természetesen az energiaellátás adapter-téglájának csatlakozása mellett.

A panel terén is hasonló, marginális eltérések mutatkoznak, ami a lényegi teljesítményen nem látszik meg, de nem mehetünk el mellette szó nélkül. Itt is egy 16:9-es képarányon nyújtózkodó, 23.8” képátlójú FHD, VA panelt kapunk. A 144 Hz-es képfrissítés teljes kihajtásánál esetlegesen fellépő szakadás ellen a FreeSync siet segítségünkre. Kicsit sajnálom, hogy nem egyszerre járt nálunk mindkét eszköz, mert érdekes lett volna egymás mellett összehasonlítani a két, papíron egyforma panel különbségeit.  Mindenesetre a GAJ esetében kifogásolt “ragyogás” itt is jelen volt, bár talán kevésbé jellemző módon, és inkább a képernyő másik oldalát sújtotta jobban. Az ugyanolyan kényelmetlenül navigálható menüben, némi idő után persze sikerült marginális javulást elérni a fényerő visszafogásával. A panelen pedig, lévén ugyanarról a VA panelről van szó, nagyjából ugyanolyan csekély mértékben lehetett észrevenni a csóvahúzást is.

Ami külön érdekesség, hogy annak ellenére, hogy a GAEZ a jobban felszerelt eszköz, az árbeli eltérés  nyilván boltja válogatja  legföljebb alig pár ezer forintban mérhető, de van ahol csak pár száz magyar pengőre rúg. Ugyanilyen meglepő, hogy a hazai boltok kínálatában kevesebb helyen fellelhető. Nehezen tudjuk indokolni, hogy mi áll az üzleti döntés mögött, hogy alaposabban szaturálják a piac ezen szegmensét a gyengébben felszerelt eszközzel. Az ikertestvér tesztje óta aaz árak sem sokat mocorogtak, avagy 60-70 ezer forint között megkaphatjuk mindkét 242E1 monitort. A tanulság mindennek a végére az, hogy érdemes alaposan körülnézni és a típusnév/típusszám mögötti eltéréseknek utánajárni, mert lehet, hogy éppen azt a funkciót kapjuk meg minimális ráfizetéssel, amire a leginkább szükségünk van.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

(A cikk eredeti változata a PC Guru oldalán jelent meg.)

Kövess Minket!



Neked mekkora a monitorod átmérője?