Hardver: 1080p/60 FPS-sel érkezett meg a Razer új webkamerája

A Razer február végén mutatta be legújabb webkameráját, a Razer Kiyo Prot, mely gyorsan elnyerte a tetszésünket.

Az elmúlt egy évben alapvetően változtak meg kapcsolattartási szokásaink. A pandémia miatt az alkalmazottak nagy része home office-ba kényszerült, így a munkatársakkal való élő kommunikációhoz nemcsak egy telefon, de sokszor egy webkamera is kell. A megbeszélések, meetingek, a közoktatásban/egyetemeken lévő órák Microsoft Teamsen, Google Classroomon, Zoomon keresztül zajlanak, és egy vizsgán bizony kell az, hogy a tanár és a hallgató is lássa egymást, méghozzá megfelelő minőségben.

A Razer több évtizedes múltra visszatekintő vállalat, melynek termékpalettájában megtalálhatók billentyűzetek, fülhallgatók, egerek, laptopok, és természetesen webkamerák is, hogy csak pár példát említsünk. A gyártó 2017-ben küldte boltokba a Razer Kiyo webkamerát, melynek különlegessége a lencsét körülölelő LED gyűrűsor volt, ami streamingnél megfelelő mennyiségű fénnyel látta el a közvetítő személyt. Elmondható, hogy a Razer egy jó, de nem tökéletes eszközt készített, aminek volt pár hibája. Ennek a webkamerának az utódját február végén jelentette be a vállalat: ez lett a Razer Kiyo Pro, melyet megkaptunk és le is teszteltünk!

Minőség felsőfokon

A Razer a Kiyo Pro esetében is a minőségre törekedett, és ez már a csomagoláson látszik. Zöld/fekete dobozban található a webkamera, de a dobozt kinyitva az első pillantásunk nem az eszközre, hanem a Razer CEO-jának levelére esik, melyben a streaming fontosságáról értekezik. Ez alatt van egy rövid használati útmutató, ez alatt pedig végre a kamerát leljük, ahogy egy vastag habszivacságyon pihen.

És hogy milyen a kamera? Nos, lenyűgöző. Már a mérete tiszteletet parancsol, hiszen maga a test 7 cm átmérőjű és 4,5 cm széles, ehhez tartozó tömeggel. Látszik a minőségi felépítés, a kábel másfél méter hosszú szövettel borított USB Type-C/USB A végű, és a csomagban van még egy lencsevédő kupak is: mindenre gondoltak a mérnökök.

A webkamera egyébként többféleképpen rögzíthető: simán asztallapra vagy a monitorra helyezhető, de van standard állványmenet is, ha valaki így szeretné használni. Egyébként itt rögtön van egy fejlesztés, hiszen a Razer Kiyo fejét csak előre-hátra lehetett dönteni, oldalirányú mozgása nem volt. Ez most változott, így sokkal könnyebb belőni a helyes irányt a közvetítéshez.

Kívülről tehát remekül fest a Razer Kiyo Pro, de az is fontos, hogy hogyan teljesít. Nos, kijelenthetjük, hogy ezzel sincs baj. A számítógéppel összedugva a Windows azonnal felismeri az eszközt, így rögtön használatba lehet venni. A Razer Kiyo Pro különlegessége az 1080p/60 fps közvetítés lehetősége, melyhez a kamera automatikusan állítja be magát a helyiségben lévő fényviszonyoknak megfelelően.

Nem vicc, este, sötétben is tiszta képet képes rögzíteni, fókuszvesztést csak ritkán tapasztaltunk, normál fényviszonyok mellett pedig álom a használata. A nagy sebességű mozgást is képes tisztán továbbítani, még kevés fény mellett is (a lencse rekeszértéke f:2.0, ami egy nagyon jó szám!). A kamerát át lehet egyébként állítani HDR módba, de ekkor a másodpercenként rögzített képkockák száma 30-ra redukálódik. Ha pedig valaki szeretné egyénre szabni a beállításokat, akkor érdemes a Razer Synapse szoftvert letölteni: itt lehet állítani a kamera látószögét, ami alapban széleslátószögön áll, de ugyanígy változtatható a szaturáció (színtelítettség), a fehéregyensúly, a kontraszt és még jó néhány dolog, melynek hatását azonnal megnézhetjük az ellenőrző képen.

Prémium eszköz, prémium áron

A Razer Kiyo Pro jelenleg a legfejlettebb webkamera, amely a piacon található. Azonban nem mindenkinek ajánlható: streamerek és egész nap videokonferenciázók jelenleg nem találhatnak ennél jobb eszközt, azonban a minőségnek ára is van. A Razer Kiyo Pro 200 dolláros árcédulát kapott, amelyet nem mindenki engedhet meg magának, és valljuk be: naponta 10-20 perc nagyival történő beszélgetéshez elegendő egy olcsóbb webkamera is. A Razer Kiyo Prot a gyártó az év későbbi felében kívánja boltokba küldeni, érdemes megtekinteni, különösen akkor, ha fontos számotokra a remek dizájn, a kiváló videóminőség és a beállítási lehetőségek széles sora.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

(A cikk eredeti változata a PC Guru oldalán jelent meg.)

Kövess Minket!