Hirdetés

Egy rajongó beállította a FIFA 21-ben Jürgen Klopp taktikáját, íme minden tudnivaló

A kérdés már csak az, hogy ez mennyire lehet sikeres a játékban, bár azért nem árt gyakorolni, hogy tényleg jól is menjen.

NÉZD MOST AZ ESPORTGURUN!

Scheff Konyhája

Scheff Konyhája: Escape from Tarkov

Hirdetés

Vajon hányan hallottak már a gegenpressing fogalmáról? Ezt a stratégiát magyarul visszatámadásnak vagyis az ellentámadás-ellentámadásának hívhatjuk. Valószínűleg, akik hallottak már róla és tisztában vannak miként is működik, azok rögtön a német edzőkre gondolnak, köztük is egyből Jürgen Kloppra. A visszatámadás, vagy gegenpressing a 2010-es évek környékén vált népszerűvé, mint egyfajta úgy koncepció a labdarúgásban, vagy csak, mint egy visszatérő koncepció, amelyet ma sokkal hatékonyabban használnak. Manapság világszerte rengeteg csapat alkalmazza.

De mit jelent valójában a visszatámadás? Igazából semmi különös nincs benne, ahogyan az elnevezésből is kiderül, ez annyit tesz, hogy pressingelni az ellenfél kontratámadásait. Abban a pillanatban, amikor elvesztette a csapat a labdát, azon nyomban nyomást helyezni az ellenfélre, és visszaszerezni azt. Tulajdonképpen ezen alapul az egész. A játékosoknak olyan pozícióban kell helyezkedniük, hogy labdavesztéskor képesek legyenek azonnal visszatámadni. Ezt az elképzelést ideális akkor alkalmazni, amikor a játékoskeret inkább alkalmasabb támadásra. Ha alapvetően támadó szellemű játékosok alkotják, akiknek kevésbé fekszik a mélyen történő védekezés. Tehát labdával és labda nélkül is támadni szeretnek. A gegenpressing proaktív, hiszen egy módszere annak, hogy az ellenfelet cselekvésre ösztönözzük, és labda nélkül is támadni tudjunk. Azzal, hogy cselekvésre késztetjük az ellenfelet, és azon nyomban vissza akarjuk szerezni a labdát, labda nélkül is támadásban lehetünk.

Ki ne látta volna már a Dortmund vagy Liverpool játékát?! Amit Jürgen Klopp irányítása idején tettek/tesznek, azt terület-központú visszatámadásnak hívhatjuk. Ez arról szól, hogy a területet a csapat minél előbb leszűkítése. Egy lelkes rajongó pedig megpróbálta a FIFA 21-ben beállítani a német edző jól működő taktikáját, a raumdeuter poszttal egyetemben. Viszont egy nagy különbséget már most érdemes leszögezni, hogy ez az újszerű pozíció nem elérhető a játékban. Külön magyar szó nincs rá, maximum csak így tudjuk körül írni: Olyan játékos, aki keresi az üres területeket, a helyet, ahova érkezhet. Ennek ékes képviselője Thomas Müller, de rajta kívül nem igazán ismerni másik ilyen futballistát.

A taktikához szükséges beállításokat a következő oldalon találjátok!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés