A “kés” szót hallva a többség automatikusan a konyhai késekre gondol, melyek valóban fontos szerepet játszanak a mindennapokban.
Azonban gyakran a szabadidős tevékenységek során is szükség van éles vágóeszközökre, de ezek természetesen teljesen más kategóriát és funkciót képviselnek.
Mikor jöhet jól egy kés a szabadban?
A konyhán kívül is számtalan olyan helyzet adódhat, amikor jó, ha van kéznél egy éles kés, amivel probléma nélkül el tudunk vágni akár keményebb anyagokat is.
Tipikusan ilyen például a kertészkedés. A szőlészetekben és a kertészetekben bevett eszköz például a kacorkés, amit gyakran használnak szüreteléskor vagy metszéskor. Segítségével a fürtök és a beteges hajtások, gallyak könnyen eltávolíthatóak, úgy, hogy a növény a lehető legkisebb sérülést szenvedi.
A finnshop.hu oldalán kapható Fiskars késeknek azonban a kertészkedés mellett horgászat, kirándulás és kempingezés során is nagy hasznát vehetjük. Ha a szükség úgy hozza, akkor természetesen az ételek előkészítésére is használhatóak, viszont alkalmasak például nyársbotok kifaragására, kötelek, zsinegek elvágására, és így tovább.
Hogyha pedig a természetjárás helyett otthon barkácsolunk, akkor is hasznát vehetjük egy-egy késnek, hiszen nagy segítség lehet a famunkák, egyes építőipari vagy épületgépészeti munkálatok során.
Miért ne a konyhai késeket használjunk?
Mit tegyünk, ha nincs egyetlen szabadidős késünk sem, cserébe konyhakésből több is akad, mint amennyire szükség lenne? Bármennyire is magától értetődőnek tűnik, a konyhai késeket ne használjunk a fent említett célokra!
Egyszerűen azért, mert nem erre valóak, nem erre lettek kitalálva. Más a kialakításuk, a pengéjüket élelmiszerekhez tervezték, illetve nem lehet őket összecsukni, ami a tárolás és a hordozhatóság szempontjából igen nagy hátrány.
Valamint a konyhai kések általában kényesebbek is, tehát nem bírják a durva igénybevételt, az extrém körülményeket, ezáltal sokkal hamarabb tönkremennek. Kár lenne elrontani egy-egy kiváló eszközt azért, mert nem rendeltetésszerűen használjuk.
A felesleges konyhai késeket inkább ajándékozzuk el vagy tegyük el tartalékba, és szabadidős célokra vásároljunk specifikus késeket, amiket viszont ne használjunk a konyhában! Olyan “csodakést” még nem találtak fel, ami egyszerűen mindenre jó lenne.
Hogyan tisztítsuk és tároljuk őket?
A kerti és szabadidős kések esetén is fontos a karbantartás, hiszen ha sokáig szeretnénk velük dolgozni, akkor vigyáznunk kell rájuk.
Használat után mindig alaposan tisztítsuk meg és töröljük szárazra, ehhez használjunk megnedvesített mikroszálas kendőt, makacs szennyeződés esetén valamilyen gyengédebb tisztítószert! A pengéket tilos durva, karcolásokat okozó szivaccsal vagy kefével sikálni!
Mivel egy idő után minden kés elveszti az élét, ezért rendszeresen fordítsunk gondot az élezésre, amit ugyancsak a legnagyobb gondossággal végezzünk!