Október 5-étől elérhetővé vált a Windows 11

Már lehet is frissíteni a számítógépeket az új operációs rendszerre, bár ehhez komoly követelményeket kell teljesíteni.

Október elejétől kezdve tehát elstartol a Windows 11-gyel előtelepített PC-k árusítása, emellett a Windows 10 tulajdonosoknak is megvan a lehetősége a frissítésre. Fontos információ, hogy ez nem azt takarja, hogy mindenki rögtön át is állhat az új operációs rendszerre, ugyanis a Microsoft szakaszosan bocsájtja rendelkezésre a upgradet, mert igyekeznek teljes körű figyelmet fordítani a minőségre és a biztonságra. Emellett egyébként a számítógépeknél szigorú követelményeknek (ilyen például a TPM 2.0-ás Boot Secure megléte) is meg kell felelni, hogy egyáltalán a szoftver a zöld utat kapjon a telepítésre. A frissítéssel most sem érdemes kapkodni. Célszerű megvárni, hogy a fejlesztők javítsák az éles terepen esetlegesen kibukó gyerekbetegségeket, illetve azt, hogy a beharangozott összes fontos újítás elérhetővé váljon.

Windows 11 főbb újdonságai

A új op rendszer leginkább a felhasználói felületben hoz jelentős változást, így például a híres Start Menü gombot sem a bal alsó sarokban kell majd alapból keresni. A Windows 11-nél egyszerűbb, átláthatóbb megjelenést kapott a menü grafikus felülete. Az úgy nevezett élő csempék már a múlté, a menü sarkait pedig lekerekítették. Természetesen az alkalmazások rögzítésére továbbra is van lehetőség, továbbá láthatóak a legutóbb megnyitott dokumentumok, valamint lehetőség van a rendszer gyors újraindítására vagy leállítására is.

A másik fontos újítás az alapjaiban újragondolt és újratervezett Microsoft Store. Az alkalmazásboltban innentől kezdve UWP mellett Win32-es és PWA-s applikációk is helyet kaphatnak. Ráadásul a Win 11-ben androidos programokat is lehet majd futtatni.

Nem utolsó sorban pedig a játékosok is örülhetnek, mivel bekerült a DirectStorage API is a rendszerbe. Ez lényegében a játékok szerves részét képző különféle adatok betöltéséért felel, így például a textúrákat közvetlenül a videókártya memóriájába raktározhatja el. Emiatt lehet majd észlelni gyorsabb betöltést, rövidebb várakozási időt, és akár bizonyos esetekben megelőzheti az esetleges mikroszaggatásokat is.

Ha valaki szeretné egyébként lefrissíteni a rendszerét, akkor ezen az oldalon további tájékoztatást talál róla, hogy miként teheti ezt meg.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!