Felejtse el a konyakot, párosítsa a szivarokat helyette borral!

Felejtse el a konyakot, párosítsa a szivarokat helyette borral!

Szivar és konyak, bor és sajt, vörösbor és steak - ezek a párosítások igazán legendásak, arról nem is beszélve, hogy mennyire finomak.

De van egy roppant jó kombináció, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak, ez pedig nem más, mint egy finom bor és egy nagyszerű szivar. 

A hasonló alkotási és érlelési folyamatoktól kezdve a luxusgyűjteményig sok hasonlóság van e két dolog között. Ezekkel az egyezésekkel együtt pedig lehetőség nyílik egy nagyszerű párosítás kialakítására.

Hogyan működik a párosítás?

Itt annak az általános szabályának kell érvényesülnie, hogy hasonlót a hasonlóval párosítsunk. Tehát az erősebb szivarok az erősebb borokhoz, míg az enyhébbek pedig a könnyedebb lőrékhez párosulnak. Ezután dolgozhat az egyes ízekkel, hogy megtalálja a komplementer párosítást.

Fehér bor és szivar

Egy fehérbor általában meglehetősen finom és friss ízű, ezért kissé nehezebben párosítható szivarral. Viszont, ha az utóbbinak könnyed füstje van, akkor ez az ital is remekül passzolhat hozzá.

Mi főleg a Humidorshop.hu ínyencségei között is fellelhető Loliense bort ajánljuk a Balaton partján található Konyári Pincészettől, amely mára már a régió egyik legjelentősebb borkészítő manufaktúrája.

Bármelyik évjáratára is esik a választásunk, nem lőhetünk mellé, mivel egy meglehetősen könnyed és gyümölcsös nedűről beszélük, vagyis nem fenyeget az a veszély, hogy elnyomja majd a szivar zamatait.

Vörösbor és szivar

A vörösbor általában aromás és teltebb ízű, ezért jó ötlet közepes és testes szivarokhoz párosítani. Ugyanis minden kortyban enyhén kesernyés jegyeket tartalmazhat, ami kiegészíti a szivarja gazdag füstösségét.

De mindennemű párosításnál szükség van egyező vagy kiegészítő ízekre, hogy a két elem jól működjön együtt. Például az édesebb, cseresznye ízű borok jól passzolhatnak egy mandula aromájú szivarhoz. Egy földesebb borhoz pedig testes, borsízű szivarra van szükség, hogy ízben passzoljon.

Rosé és szivar

A rosé mind a vörös-, mind a fehérbor tulajdonságait magában foglalja, így a szivarok szélesebb választékával használható. De főleg közepes testű szivarokkal érdemes párosítani, mivel így az ital igazán összetett ízeket és gyümölcsös jegyeket kínál.

Új bort vagy érlelt bort válasszon?

A hasonlót hasonlóval párosítási szabály itt is érvényesül. Az érlelt borok általában ízvilágban erősebbek, ezért ugyanolyan merész és erős füst kell hozzájuk, ami miatt ebben az esetben az érlelt szivarok jelentik az ideális választást.

Száraz vagy édes borral?

Ez ismét attól függ, hogy melyik szivarral szeretné párosítani. Az édes bor általában finomabb, édesebb aromájú, így könnyebb vagy közepes testű szivarokhoz jobban illeszkedik. A száraz bor pedig kiválóan alkalmas közepes és testes szivarokhoz, mivel általában erősebb az íze.

Vizet inni

Mind a száraz bor, mind a szívott szivar fogyasztás közben kiszáríthatja a száját, ezért mindenképpen igyon egy kis vizet melléjük, hogy zavartalanul élvezni tudja mindkettő aromáját és zamatát.

Kövess Minket!



Közvetítések