Legyél te a dzsungel, de az egész szurdok királya, vagy királynője!

Legyél te a dzsungel, de az egész szurdok királya, vagy királynője!

Counter jungle alapok, és segítségek. Hozd ki a pozíciódból a maximumot!

A League of Legends egyik alaptaktikája, hogy minden követ megmozgassunk annak érdekében, hogy ellenfelünktől minél több aranyat, és tapasztalati pontot elvegyünk , vagyis inkább ne hagyjuk , hogy megszerezze. Ez többféleképpen is elérhető, például jó wave management-tel, vagy counter dzsungelezéssel. A következőkben kifejtem, hogy mégis hogyan!

Mi is az a counter jungle?
Mielőtt elmagyaráznánk, hogy hogyan is kell ezt a tevékenységet folytatni, tegyük tisztába a fogalmat. Mikor, és miért kell alkalmazni a taktikát, és miért hasznos? A counter jungling egy olyan stratégia, amelyben a játékos behatol az ellenség dzsungelébe, hogy leszedje (megölje) az életben lévő táborok szörnyeit. Általában ez a játékos a dzsungeles, de ezt bármelyik csapattag hatékonyan meg tudja csinálni!

Akkor törjünk be az ellenfél dzsungelébe, ha van információnk arról, hogy éppen máshol tartózkodik!

Miért counter dzsungelezzünk?
A counter jungling nemcsak több aranyhoz ad hozzáférést, mint amennyihez egyébként lehetőségünk lenne, hanem az ellenfél dzsungelesének kárára vesszük el az aranyat, és tapasztalatot, mintha a zsebéből kapnánk azt ki. A minionokkal ellentétben minden dzsungeltáborból csak egy csapat szerezhet aranyat. A játékosok megfelelő wave management-tel kezelhetik az ösvényt úgy, hogy az utolsó ütést sokkal nehezebb legyen bevinnie az ellenfél ösvényesének, de soha nem tagadhatják meg őket a farmtól úgy, mint ahogyan ez a dzsungel esetében lehetséges. Összességében elmondható, hogy a counter jungling nemcsak megtagadja az aranyat és a tapasztalatokat az ellenségektől, hanem a játékosok akik ezt alkalmazzák, saját magukévá is teszik azt. Az arany és a tapasztalat közötti különbség kétszer olyan jelentős itt, mint mikor az ellenfél ösvényese farmot (miniont) veszít.



Hogyan counter dzsungelezzünk?
A dzsungel elleni küzdelemhez a játékosoknak meg kell érteniük milyen információkat látnak a térképen, és előzetesen elemezniük kell a terv kockázat-nyereség arányát. Alapszinten a játékosok néhány egyszerű, de kritikus kérdésen keresztül megvizsgálhatják a térkép állapotát. Először is tudni kell, hogy hol van az ellenfél dzsungelese, és még milyen dzsungelszörnyeket nem vitt el. Amint azt sok dzsungeles már tudja, az ellenséges dzsungel nyomon követése a legjobb módja annak, hogy a legtöbb információhoz jussunk a helyes döntések meghozatalához, és ez a counter jungle-nél különösen igaz. Másodszor, a dzsungelesnek tudnia kell, hogy mennyi ideje lehet az ellenséges tábor leszedésére, és mennyi időbe telik ez neki.  Végül, az ellenfél dzsungeles helyzetének ismeretei birtokában megjósolható, hová tart legközelebb a következő időszakban, és hogy a counter dzsungelezés-e a legjobb lépés amit csak tehetsz a játék megnyerése érdekében!

Ezt a három kérdést válaszold meg, mielőtt nekivágsz:
1. Hol van az ellenfél dzsungelese, és merre járt?
2. Milyen táborok vannak még életben, és mennyi idő lenne ellopni őket?
3. Hol lesz az ellenfél dzsungelese, amíg leszedném a táborokat, mit fog csinálni, és ez a legjobb döntésem-e?

Mikor érdemes counter jungelezni?
Ha fenti kérdésekre tudjuk a választ, már csak egy igen egyszerű szempontot kell figyelembe vennünk. Egy esetleges félrekalkuláláskor, ha szembe találjuk magunkat az ellenféllel, van-e potenciális esély arra ,hogy legyőzzük, magyarul képesek vagyunk-e megnyerni ellene az 1v1 szituációt.

Érdemes mérlegelni azt is, hogy milyen hőst játszik az ellenfél, és mi magunk. Amennyiben biztosra tudjuk, hogy az egy az egy elleni harc során győzelmet aratunk, a leghatékonyabb amit tehetünk, ha counter dzsungelezünk. Ez hasznosabb döntés, mint a folyamatos rajtaütések az ösvényeken, hiszen mi magunk erősödünk, míg az ellenfél egyik csapattagja hatalmas hátrányt szenved el. Ha az ellenfél dzsungelese egy farm orientált hős, tudjuk, hogy valószínűleg minden tábort leszed mielőtt segítene más ösvényeken. Azt is tudjuk, hogy ezek a hősök a játék korai szakaszában nem teljesítenek túl jól a harcok során. Ezeket az információkat kihasználva, amikor csak lehetőségünk van, menjünk át, és vegyük el a táborokat, próbáljunk meg gyilkosságot is szerezni. Arra fontos figyelni, hogy ha ezt túl agresszívan tesszük, őrszem nélkül, az ellenfél csapatának ösvényesei várni fogják következő jövetelünket, és hamar kettő,vagy akár három az egy elleni felállás is kialakulhat.


Ha gank-elős dzsungeles ellen játszunk egy farmolóssal, a szituáció adott. Amikor csak látjuk, hogy valahol az ellenfél rajtaüt, a pálya másik oldalán szedjük be a táborait.  Fordított esetben gank-erként két alternatívánk is van. Vagy az ösvényekre gyakorlunk nyomást amikor csak tehetjük, vagy az ellenfél dzsungelesére, és táboraira. A legjobb taktika mindig, ha képesek vagyunk nyomonkövetni ellenfelünket, és a pálya másik oldalán legalább akkora, vagy nagyobb hatást tudunk gyakorolni a játékra mint ő. Például, ha az ellenfél a Rift Herald-ot viszi éppen, begyűjtjük a sárkányt az alsó részen.

Végül tegyünk említést a kivételről, a kontroll dzsungelesekről. A játék stílus itt is a lekövetésen alapszik, viszont az ő esetükben nem az ellenfél táborai élveznek prioritást, hanem az ellen rajtaütések. Tisztában kell lennünk az ellenfél szándékaival, és amikor tudjuk, hogy egy adott ösvényt, vagy objektívet céloz meg, nekünk a közelben kell lenni, hogy ezt megakadályozva, a saját malmunkra forgathassuk a vizet.


Összességében a counter dzsungelezést nagyon nehéz jól kivitelezni a játékban, mert rengeteg változó játszik közre, de kellő proaktivitással és előre megfontoltsággal elkezded megérteni, mire képesek a hőseid, és melyek azok a játékok, amelyek a te számodra előnyösebbek másoké felett. Tanuld meg a játékmenetedhez legjobban illő stílust, és gyakorolj!

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!