Grand Theft Auto defektes változat? - GTA Definitive Edition teszt

Grand Theft Auto defektes változat? - GTA Definitive Edition teszt

A nosztalgia túlteng és a Remasterelt GTA-k játszhatóak, de meg lehetett volna ezt csinálni sokkal jobban is.

20 év. Ennyi idő telt el az első 3D GTA játék megjelenése óta. Akkoriban nem hogy gép elé ülni, de még beszélni is relatíve nehezen tudtam, így sok emlékem nincs abból az időszakból a gaming területén. Mégis a GTA 3 volt az első olyan játék, ami miatt beleszerettem ebbe a világba. Visszagondolva elég meredek volt egy kisgyereket hagyni a GTA-val játszani, de végül mégsem követtem el lövöldözéseket, ami a média szerint biztosan csak a szerencsének tudható be. Egy szónak is száz a vége, a GTA sorozat első 3D-s játéka számomra az etalon volt még úgy is, hogy angolul egy mukkot nem beszéltem és gyakorlatilag ötletem sem volt arról, hogy mi a történet pontosan. Mégsem a rendőrök piszkálására vagy az autózásra fektettem a hangsúlyt már kiskoromban sem, hanem a küldetések, elvégzésére és szépen apránként összetettem a képekből a sztorit.

Később megérkezett a Vice City is, amely ezután egy kisebb meglepetésre kimaradt az életemből, talán 1-2 alkalommal vittem végig. Semmi baj nem volt a játékkal, még sem tudott úgy megragadni, mint a Liberty City-ben játszó harmadik epizód. Ezután viszont elérkeztünk ahhoz a játékhoz ami talán a mai napig a valaha volt legjobb GTA játéknak lett titulálva. Ez pedig nem más mint a Rockstar utolsó 3D univerzumban játszódó mestermunkája, a San Andreas. Gyakorlatilag nincs ember a gaming világban, legyen akár fiatal vagy öreg aki ne hallott volna vagy ne játszott volna ezzel a játékkal. Vicces mémek, egy kemény történet és rengeteg tanulság övezte a játék történetét és mai napig meghatározó része nem csak a GTA sorozatnak, de az egész gaming kultúrának.

Hogy miért is beszéltem ennyit ennek a három játéknak a múltjáról? Leginkább azért, hogy érezzétek mennyire várták sokan a GTA eme 3 epizódjának Remasterelését, amelynek célja gyakorlatilag csak annyi volt, hogy kicsit modernebb ráncfelvarrással kiadják újra a három játékot egybe. Emiatt nem lehetett eget rengető újdonságokat vagy változtatásokat várni a három játékban, épp ezért roppant szomorú, hogy még a minimumot sem sikerült abszolválnia a fejlesztőknek.

GTA III

Mint említettem nekem hatalmas kedvencem volt a 2001-ben megérkező játék, így én nem is a San Andreas Remasterjét vártam leginkább, hanem Claude Liberty City-ben történő kalandjait. A játék maga ugyanolyan jó, mint volt. Talán 20 év tapasztalatai után egy kicsit mókásnak tűnhet a fizika és a grafika is olyan mintha egy rajzfilm lenne, de ennek is meg lenne a szerethető oldala, ha legalább egy picit foglalkoztak volna vele. Azonban a történet majd teljes hosszát végigjátszva arra kellett rájönnöm, hogy a játék remasterje nem csak csúnya egy picit de még borzasztó rosszul is van optimalizálva. Egészen nevetséges érzés, amikor egy 2001-es játék felfrissített változata még közepes beállításokon is beszaggat ha 5 autónál több jelenik meg egyszerre. Gyorsabb autónál a kanyarok gyakorlatilag szerencsejátékok, néha tudod irányítani, néha pedig olyan szinten lekorlátozódunk 10 FPS-re, hogy az már-már nevetséges. Az eső pedig nem csak gagyi, de még jócskán el is vesz az FPS-ünkből a szakadó víz, ami olyan mintha a szemünk elé varrtak volna egy alacsony büdzsével elkészült GIF-et.

Érdemes megemlíteni, hogy jó pár animáció is eltűnt, Claude például már nem int be senkinek ha éppen ledudálják és az ikonikus visszanézése sincs meg, ha belebotlik egy gyalogosba. Emellett pedig néhol extra textúrák vannak, amin simán átmehetünk mint ha ott sem lennének. Néhol pedig áthatolhatatlanak, így a láthatatlan falakkal küzdhetünk meg.

De hogy ne csak a rosszat emeljem ki, a kültereket valóban sikerült rendbe rakniuk. A házak és az autók néhol igen szépek, főleg hogy ha még szeretjük is ezt a rajzfilmes beütést. A karakterek mozgása és kinézete gyakorlatilag semmit nem fejlődött, bár ez talán túl nagy változás lett volna, így nem róhatjuk a számlájukra.

Félreértés ne essék, a játék végigjátszását megint élveztem és 10 év múlva is élvezném. Azonban ez nem a Definitive Edition-nek köszönhető, hanem azoknak a hölgyeknek és uraknak, akik a gyerekkorom hajnalán szívvel és lélekkel elkészítették ezt a játékot.

GTA Vice City

Mint említettem, a Vice City sosem fogott meg annyira, így itt egy kisebb segítséget kellett kérnem az internet népétől, hogy nekik mi volt a problémájuk. Mint kiderült, csak pár csalást kellett volna használnom és kipróbálnom néhány fegyvert azért, hogy rájöjjek, ez talán még rosszabbul sikerült, mint a GTA 3. A láncfűrész hangja rendre beakad, falak, kerítések hiányoznak mégis elakadsz a láthatatlan textúrákban ahogy a GTA 3-ban is.

Az igazat megvallva, a legtöbb hiba az összes játékban megtalálható, úgy tűnik, hogy azok az animációk és apróságok amit gondot okoztak az új grafikával csak simán kikerültek vagy úgy hagyták őket, ahogy van. Erre az egyik legjobb példa a Vice City-ben a molotov koktélok, ami az eredeti játékban nem égtek a víz alatt, hanem elsüllyedtek, míg 2021-ben már Tommy a víz alatt is tud tüzet csiholni.

GTA San Andreas

Talán gyerekkorunk a legnagyobb ütést itt szenvedte el ugyanis ez volt az a játék, ahol egy kicsit jobban elengedte a kezünket a Rockstar a technológiának köszönhetően. Több repülő jármű és az úszás miatt már nem csak földön, de vízen és levegőbe is átszelhettük a pályát. Épp ezért volt igazán sokkoló, amikor az első repülés alkalmával számomra is kiderült, hogy a pálya sokkal kisebb, mint azt régen gondoltam. Leginkább azért, mert a teljes ködöt kivették a játékból, így a Grove Streetről gyakorlatilag el láthattam Woozie kaszinójáig, ha egy kicsit felrepültem. A borzasztó eső szerencsére itt is megjelent, a karaktereken pedig csak annyi változott, hogy az ujjak helyét rendesen bevágták, de még mindig úgy mozgott Ryder vagy Sweet mintha kényszerzubbonyban lenne a kezük.

Már-már lerágott csont, de a legtöbb fentebb említett hiba itt is megjelent, de ha választanom kéne, számomra egyértelműen a San Andreas lett a legjobb Remaster hármójuk közül, bár még mindig inkább néhány jól megcsinált modot ajánlanék, mintsem a Definitive Editiont.

Pozitívumok:

  • A játékok hangulata gyakorlatilag elronthatatlan, így az még mindig elkapott minket.
  • A látványvilág 15-20 éves játékhoz képest szépnek nevezhető.

Negatívumok:

  • A pár bekerült újdonság gyakorlatilag semmit nem segít a PC-s játékmeneten.
  • A bugok, a glitchek és a borzasztó eső még az elronthatatlan hangulatból is kizökkenthet.
  • Az ár.
  • A lélektelen kivitelezés.

Összességében egy erősebb 2 pontot adnék az 5-ből a GTA Definitive Editionnek, ennek a két pontnak a nagy része pedig a rendbe hozott kültérnek és a játék történelmének szól leginkább.

Végszó

Összességében rengeteg mindent meg lehetne bocsátani a Groove Street Games-nek és a Rockstarnak, de ezt leginkább két okból nem tehetjük meg. Az egyik a 60 eurós ár, amelyet gyakorlatilag fényes nappal elkövetett rablásnak hívnék, de ami még ennél is jobban bosszant az a játék hihetetlen lélektelensége és a sugárzó nemtörödömség. Semmi szükség nem lett volna arra, hogy igazán megfeszüljenek és egy olyan Remastert rakjanak le az asztalra, amit még évek óta is példaként emlegetne a gaming világ. Bőven elég lett volna, ha kiadnak egy játszható játékot a grafikákat pedig a legjobb tudásuk szerint helyrerakták volna. Egy kicsit több pénzbe került volna és valószínűleg többet is kellett volna rajta dolgozni, de most még sem állnák úgy, hogy a Rockstar becsületében hatalmas csorba esett.

Ha pedig mindez nem lett volna elég, akkor érdemes megemlíteni, hogy a játék kijövetele után egy ideig PC-n nem is lehetett játszani a játékkal ami nem csak a hype-ot rontotta el, de még a munkámat is megnehezítette. Piros pont viszont, hogy a megjelenés óta már érkezett egy frissítés ami pár dolgot kijavított mindhárom részben.

Nem akarjuk senki kedvét elvenni a játéktól, mindenféleképpen próbáljátok ki ha tehetitek ezt a nosztalgiabombát de az amúgy is alacsony várakozásokat tekerjétek le még egy fokkal, nehogy csalódás érjen bárkit! Remélhetőleg tanul mindebből a Rockstar és a Groove Street Games, a GTA IV remasterje pedig már jóval jobban sikerül.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!