Változatos levesek, avagy így leszünk leves-rajongók! 

Változatos levesek, avagy így leszünk leves-rajongók! 

A leves egy igazi ősi táplálék, elnevezése a szanszkrit nyelvből származik, amely jó táplálékot jelent.

Leves-rajongók ezzel bizonyára nem szállnak vitába, aki pedig kevésbé kedveli ezt az ételt, valószínűleg még nem találta meg a sok száz közül a tökéletes receptet. 

Miért együnk rendszeresen levest? 

Nem hiába halljuk annyit, levest enni kell, gyerekként elmaradhatatlan része az ebédnek legalább pár kanálnyi. Számtalan jótékony hatása van, így valóban fontos a kiegyensúlyozott étkezéshez. Ráadásul manapság rengeteg féle készíthető, és nemcsak meleg, hanem hideg változatban is remek fogás. 

A levesfogyasztás azért is ajánlott, mert a rohanó hétköznapok során bizony sokszor elfelejtjük a megfelelő mennyiségű vizet magunkhoz venni, általa pedig növelhetjük a folyadékbevitelt, főképpen ha magas víztartalmú zöldséggel, gyümölccsel készítjük. Ezen túl persze az energiabevitelt is növeljük, ezért érdemes egészséges hozzávalókat használni. 

Levest mindenkinek!  

Aki rendszeresen fogyaszt délidőben levest a főétel előtt, az tudja, hogy az egyik legjobb előétel, hiszen egy nagy adagtól telítődik az ember, félig már jól is lakik, így a főételből kevesebb is elég. Nyilván ez függ a leves tápanyagtartalmától, nem mindegy, hogy egy kis tésztás alaplé vagy zöldséggel, fehérjével és rostban gazdag betéttel ellátott-e. 

A receptneked.hu igen gazdag gyűjteményében a levesek is előkelő helyet foglalnak el, keressünk tartalmasabb húsos, ragu vagy krém változatot. Manapság már szinte csak a képzelet szabhat határt az elkészítési mód és típus terén, számtalan variáció megtalálható, amelyekből kedvünkre válogathatunk és kísérletezhetünk. 

Egy tartalmas levesféle ráadásul egy diétázó, fogyókúrázó remek étele lehet, de gyakorlatilag mindenkinek ajánlott a túlsúly elkerülése érdekében, hiszen több tápanyag kerül a szervezetbe kevesebb kalóriával. Amire azonban mindenképp figyelni kell egészségmegőrzés szempontjából, ne használjunk túl sok sót, fűszerezzük inkább bőséggel!

Milyen levest válasszunk?  

A leves érdekes étel, amit különböző nemzetközi konyhákban másként és másképp készítenek el és fogyasztanak. Nálunk a kiadós klasszikusok a tyúkhúsleves, a bableves vagy a gulyás akár önmagában egytálételként is megállja a helyét, míg más országokban inkább a könnyen emészthető változatokat készítik jórészt zöldségekből. 

A fogyasztása is országonként eltérő, míg nálunk az ebéd része, máshol este fogyasztják előszeretettel. Egyre inkább kedveltek nálunk is a különféle krémlevesek, amelyeket vacsoraként tálalhatunk és célszerű mindig idény jellegű alapanyagból frissen elkészíteni. 

A tél a meleg ragu és krémlevesek ideje, nyáron pedig a hideg gyümölcslevesek és a gazpacho típusúak hódítanak. Az biztos, a Receptneked.hu közösségében mindig találni valami változatos és pompás leves receptet, bármikor és bármiből szeretnénk alkotni!

Kövess Minket!



Közvetítések