Megnyalható kijelzőt dobna piacra egy japán cég a közeljövőben

Megnyalható kijelzőt dobna piacra egy japán cég a közeljövőben

A japán professzor egy prototípuson mutatta be az eszköz működését. Arról nem tudni, hogy pontosan mikor kerülne a boltok polcaira, a tervezett vételára viszont viszonylag magas lenne.

Szinte nincs olyan pillanat filmnézés, egy videojáték játszása, vagy egy könyv olvasása során, hogy ne jöjjön elő valamilyen formában az étel. Az, hogy az ember mit eszik, már csak azért is lehet érdekes, mert az esetleg az adott hely kulturájáról is árulkodhat, hogy ott mit szoktak fogyasztani. A játékokban előnyhöz juttathatják a játékost, például extra életerő, vagy energia formájában. Az étel köré épülhet az egész játék, vagy az is csak egy eleme egy nagy egésznek.

Egy dolog azonban mindegyik esetben is hiányzott ezekből: milyen lehet ezeknek az ételeknek az íze? Ezen a kérdésen gondolkodott el a japán Meidzsi Egyetem professzora is, aki ötleteit végül meg is szeretné valósítani. Találmányát pedig Taste the TV-nek (kóstold meg a TV-t), vagy röviden írva TTTV-nek keresztelte el, funkciója pedig pofonegyszerű lenne: a kijelzőt megnyalva érezni lehetne egy adott étel ízét.

Homei Miyashita professzor azt is elmagyarázta, hogyan működik az eszköz: ezek szerint 10 különböző íz bizonyos fokú és mértékű összekeveréséből áll elő a végleges íz. Ezt egy spray segítségével az eszköz egy folyamatosan cserélődő, higiénikus fóliára fújja, és ezt lehet megnyalni. Bár ez utóbbi a koronavírus-világjárvány közepén még így is egy rémálomnak tűnik, de ha mindenki a saját eszközét használja, akkor úgy már egy jóval kellemesebb álomról beszélhetünk.

"A cél az, hogy az emberek úgy is megtapasztalhassák, hogy elmennek például egy étterembe, hogy közben a világ két ellenkező pontján vannak." - magyarázta Miyashita professzor.

A professzor egyik segédje demonstrálja az eszköz működését az egyetem tokiói kampuszán. (Kép forrása: Reuters)

A professzor hozzátette, hogy az eszköz hasznos lehet például sommelierek, illetve szakácsok képzésekor, de persze hétköznapi, szórakoztatásból való használatra is teljesen alkalmas. Tervei szerint ha az eszköz piacra kerülne, 100 000 japán jenbe, átszámítva körülbelül 283 ezer forintba kerülne.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

(borítókép)

Kövess Minket!