Súgó egy sikeres League of Legends szezonhoz!

Súgó egy sikeres League of Legends szezonhoz!

Ebben a cikben megpróbálunk segítséget nyújtani annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet fejlődjetek a szezon során.

Mindenki találkozott már azzal az érzéssel, ami a sorozatos vereségek után kedvtelenséggel jár a szezonok végefele és a következő szezon kezdetekor rengeteg mondják, hogy “idén sikerülni fog”. Van akiknek valóban sikerül is, viszont azoknak akiknek nem, itt a segítség, annak érdekében, hogy sikeresen tudjatok elrugaszkodni a rangsorolt létra kezdeti lépcsőfokain.

Hogyan kezdjek neki?

A legnehezebb dolog egyértelműen az első dolgot megtalálni aminek változtatásával effektívebbek lehetünk. Személy szerint azt tudnám javasolni, hogy mindenképpen csökkentsük a hős bázisunkat, ha fejlődni szeretnénk. Ez a lépcsőfok olyan játékosokon tud segíteni, akiknek 75+ egyedi játszott hőse van az elmúlt szezonban, amennyiben nem tartozol ebbe a körbe nyugodtan hagyd ki ezt a részt és görgess tovább!

Statisztikai ellenőrzés

Nyissuk fel a saját op.gg oldalunkat és nézzük meg az alábbi statisztikai adatokat: Összesen hány különböző hőst játszottunk a 2021-es szezonban, például ha 315 lejátszott mérkőzésen, 74 különböző hőssel rendelkezünk, azt jelenti minden negyedik mérkőzésen más hőst vettünk elő, akkor mindenképpen változtatnunk kell, hiszen így csak álom marad majd a magasabb rang elérése.
A jelenlegi Észak és Keleti régió legjobb 5 játékosára jellemző, hogy 4-5 karakterrel játszik a legtöbbet. Náluk 315 mérkőzésen összesen 33 különböző karakterről beszélhetünk, ami nyolcszor kevesebb mint, a korábbi adat!

Tehát az első tanácsunk: A nagyobb számú mérkőzés adott hősökkel sikeresebbé fog tenni, mintsem ha minden meccsen más-más hőst próbálhatnánk

Hősbázis csökkentése

A következő lépésünk bár drasztikusan hangozhat, képes iszonyatosan sokat segíteni és meglepően jól tud működni azoknak, akik azonnali eredményeket szeretnének. Ismételten a statisztikai adatokhoz fogunk nyúlni, viszont jelen esetben a győzelmi arányokat fogjuk összehasonlítani a lejátszott mérkőzésekkel. Amennyiben rendelkeztek olyan hősökkel akikkel több mint 30 meccset játszottak le, viszont a győzelmi arány nem közelíti meg a +50%-ot, akkor mindenképpen érdemes ezeket hanyagolni. Abban az esetben ha, találkoztok olyan statisztikai aránnyal ami meglep titeket javasolnám ezen karakterek elfelejtését ismételten. A hős bázisotok nagy része így valószínűleg a süllyesztőbe fog kerülni, viszont megmarad azon hősök csoportja akikkel mindenképpen jó teljesítményt tudtok hozni minden szituációban. Egy remek példában látható, hogy adott idéző 3 legjátszottabb karakterének hatalmas győzelmi aránya van, ő alkalmazta az imént bemutatott drasztikus módszert. 

Legyenek céljaink

Miután megvannak a hősök, amikkel játszani fogunk a rangsorolt meccseken, itt az ideje meghatározni a céljainkat az idei évre. Ebben a részben, pár olyan célt mutatunk be, amiket a kliensen belüli statisztikai elemzéseknél is tudtok ellenőrizni és nyomon követni. Véleményem szerint összesen kettő vagy maximum három általános és végül egy nagyobb erőfeszítést igénylő célra lenne szükség a szezon során.

Specifikus célok

A specifikus célok a legkönnyebben meghatározhatóak, legmagasabb CS/perc, legmagasabb kihelyezett őrszemek száma/perc, legmagasabb gyilkosságokban való részvétel. A kliensen belüli statisztikai oldalon találtok még számtalan specifikus célt, amit a mérkőzéseiteken nagyobb odafigyeléssel kezeltek sikeresebb szezont tudhattok majd magatok mögött. 

Általános célok

Az általános célokat meghatározni jóval trükkösebb tud lenni, viszont elengedhetetlenek a sikeresség céljából. Az első ilyen lehet az eltökéltség, ez nem abban merül ki, hogy a legtökéletesebb döntéseket hozzuk meg, hanem bizonyos szituációkban bízzunk a döntéshozatalunkban és úgy is cselekedjünk. Amennyiben hibás döntést hoztunk, tanulni tudunk belőle ami fejlődést fog maga utána hozni.
A másik ilyen lehet a proaktivitás, nem kell előre látnunk az ellenfelünk minden mozdulatát és tervét, inkább magunkban gondolkodjunk el azon, hogy  hasonló szituációkban mik voltak a saját lehetőségeink és hogyan reagáltunk rá. Összességében, ezek a célok nem az eredményen alapulnak, hanem a fejlődési görbe egyik nagy részét teszik ki minden játékos életében. Amennyiben odafigyelünk a fejlődésre az eredmény magától fog majd jönni.

A végső cél

A végső célunk az, amit egészen az év végéig nem kell ellenőriznünk, hiszen csak el tántoríthat tőle. Ez a cél lehet egy rang, egy bizonyos karakterrel egy győzelmi arány, akár még egy csapatba való kvalifikálás is. Fontos, hogy az általános és a specifikus célok elérésére koncentráljunk és ténylegesen csak a végcél akkor jelenjen meg, ha már végeztünk a szezonnal. Ünnepeljük meg a győzelmeinket és tanuljunk a vereségekből folyamatában!

Készítsünk bemelegítő és gyakorló rutinokat

Fejlődni egy videojátékban nem különbözik a képességeink fejlesztésétől, itt is gyakorlásra van szükség ahhoz ha jobbak szeretnénk lenni. Mindig a bemelegítéssel kezdjünk ez öt és tíz percet vesz igénybe, amit a gyakorló játékmódban valósíthatunk meg azzal a hőssel akit több mint valószínű, hogy játszani szeretnénk. Itt érdemes a farmolást, karakter specifikus kombókat és nehezebb mechanikai elemeket újra és újra venni, hiszen megragadhat az izom memóriában. Érdemes dzsungelesként begyakorolni azokat az útvonalakat is, amiket majd a mérkőzéseinkben is használni szeretnénk, hiszen felfedezhetünk olyan kreatív rajtaütési lehetőségeket is amiről korábban is nem számoltunk volna.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik.

Konzisztens környezet

Amennyiben szeretnénk magunkat sikerre hangolni, szükség lesz olyan időszakokra is ahol teljes figyelmünk a játékra és a mérkőzésekre tudjuk összpontosítani. Ez személyenként is eltérhet hiszen lesznek olyan játékosok, akik napi egyszer képesek csak erre, mások pedig több mérkőzésen keresztül is tudnak teljes koncentrációban játszani. Lehetsz bármilyen játékos típus, a lényeg hogy amennyiben eltökélt vagy a fejlődéssel kapcsolatban tartsd magad a cikkben meghatározott részekhez mindig!

  • Bemelegítés 10 perc
  • Meccskeresés 2-5 perc
  • Betöltőképernyő 2 perc
  • Mérkőzés 25-40 perc
  • Elemzés 10-15 perc
  • Szünet 5 perc

A fenti felsorolás alapján használd az idődet arra, hogy konzisztens teljesítménnyel tudj előrukkolni minden szituációban.

Viszont ha több mérkőzést is képes vagy egyhuzamban játszani a fenti szempontok alapján képzeld azt, hogy egy szériában veszel részt. Ha 3 mérkőzésre van időd, akkor egy BO3 (Best-Of-Three), itt ha az első két mérkőzést meg is nyered már ne kezdj bele az utolsó meccsbe, inkább nézd vissza ezen két mérkőzést és elemezd a játékod azon célok alapján amiket korábban meghatároztál magadnak, hogyan hoztad meg a jó és rossz döntéseke , illetve a meccs során és milyen más lehetőségekkel tudtál volna rendelkezni azon szakaszokban!

A hős választás és betöltőképernyő

Ez a két része minden mérkőzéseknek ami legkevésbé kihasznált a játékosok által. Itt amivel lehet tölteni az időt az a tervezés, öt pontot kell meghatározni ezen szakaszokban annak érdekében, ha nyerni szeretnénk és fejlődni. Az első, mi az ellenfelünk győzelmi feltétele. A második, mi a saját csapatunk győzelmi feltétele. Fontos, hiszen ez határozza meg milyen célokat kell teljesíteni és melyek azok amiket kerülnünk kell a meccs kimenetelének függvényében.
A következő lépésben meg kell határoznunk a csapatunk erősségeit és gyengeségeit mindhárom játék fázisban (korai,középső,kései), ez lehet a jó irány ami hozzásegít a győzelmi feltételhez minket és megnehezíti az ellenfeleink dolgát. 

A játék korai szakaszában az ösvény ellenfelünkre koncentrálunk és arra, hogyan tudunk felülkerekedni rajta. Amennyiben középső ösvényen olyan karaktert játszunk aki könnyen tud prioritást szerezni, akkor használjuk ezt ki és próbáljunk akár az oldalsó ösvényeket segíteni akár a dzsungleresünkkel együtt előre nyomulni az ellenfél dzsungelébe.
A középső szakaszban, azokat az előnyöket amiket tudtunk szerezni korábban használjuk fel arra, hogy minimalizáljuk vele az ellenfelünk győzelmi feltételeit. Ha őrszemeket helyezünk el a Sárkány megidézése előtt, ezzel helyzeti előnyre számíthatunk és elkaphatunk bóklászó játékosokat is, így nem válunk kiszolgáltatottá ha az ellenfelünk csoportosulva próbálja meggátolni a Sárkány elhozatalát.
A késői szakaszban ismételten a győzelmi feltételünkre tudunk támaszkodni, ha az előnyünket kihasználva egy oldalsó ösvényen nyomást generálunk, erre az ellenfelünk egy, de több játékossal is érdemes lehet kilépnie, ha ezt jó időben használjuk, akkor a csapatunk további előnyökre tehet szert a térkép túlsó oldalán Baron Nashor elhozatallal vagy tornyok sikeres ostromával. 

Ezen célok elsajátításával, az út a győzelemhez sokkal egyszerűbb lesz. Ha mégse sikerülne nyernünk, akkor viszont könnyebben határozzuk meg azt a játék fázist ahol jobb döntéseket, feltételeket teremthettünk volna magunknak. 

A videó elemzés művészete

Ahogy korábban is már kiemeltem, videós elemzésekre egyaránt szükség lesz. A korábbi lépéseket ha követitek az fantasztikus, viszont ha az elemzés művészetét is megtanuljátok az már a következő szintje lehet a fejlődéseteknek. Itt a meccseket válasszátok a korábban megtanult három fázisra (korai,középső,kései), majd írjátok össze azokat a célokat, amiket meghatároztatok a fázisokon belül. A mérkőzés elemzése közben, próbáljátok megtalálni mi mehetett rosszul a !SAJÁT! játékotokban annak fényében, hogy milyen győzelmi feltételeket és előnyöket tudtatok meghatározni a játék fázisok elemzése közben. Akiknek még új a videós elemzés érdemes lehet fordított sorrendben visszanézni a meccseket, hiszen egyértelműbbé válhat mi ment félre a következményeket látva és milyen döntés állt a hátterében. 

Pár tanács zárásképpen

Természetesen ezen dolgok, írva és mondva is könnyebbnek tűnhetnek mint a megvalósítás során, viszont ha reálisan közelítjük meg a fejlődésünket mindenképpen jobban zárhatjuk majd a szezont mint ezelőtt bármikor. Ismerjük fel erősségeinket a korábbi szezonok alapján, és a céljainkat meghatározva próbáljunk túllépni azon a nehézségeken amik eddig meggátoltak minket a fejlődésben. Készítsünk el saját gyakorló rutinokat és ezt az általunk létrehozott konzisztens környezetben alkalmazzuk is. Legyünk nyitottak a kritikára önmagunktól és másoktól is, adjunk időt magunknak a reflektálásra a hibáink kapcsán és eredményeket fogunk elérni!

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!