Megismételték FIFA 22-ben Roberto Carlos 25 évvel ezelőtti csoda szabadrúgás gólját

Megismételték FIFA 22-ben Roberto Carlos 25 évvel ezelőtti csoda szabadrúgás gólját

Minden idők egyik leglátványosabb és legszenzációsabb találatát hozta össze a brazil válogatott meccsén a Real Madrid korábbi balhátvédje, ezt láthatjuk a FIFA 22-ben is most.

Talán nem csalás azt állítani, hogy Robert Carlos az egyik legjobb balhátvédjeként vonult be a futball történelemébe. Ennek magyarázatául elég csak megtekinteni az 1997. június 3-án szerzett szabadrúgás gólját. Ezen az estén a 21. percben szépen lerakta a labdát 35 méterre Fabien Barthez kapujától, majd a kezdőkörből nekifutva egy lélegzetelállító lövést adott le. Olyan csavart láthatott a nagyérdemű, hogy ilyesmire a mai napig nem igazán volt példa:

R. Carlos egyébként 2015-ben el is mesélte miként sikerült összehoznia ezt a löketet.

"Mindig gondosan ügyeltem a szelep elhelyezésére, mert ez a labda legnehezebb része, és nagyobb erőt tudsz kifejteni. A bal alsó részénél rúgtam meg a labdát a kapu jobb felső sarkába célozva. Örökké emlékezni fogok a kapu mögötti reklámtáblára. A „La Poste” szóban az "A" betűre céloztam, de a lövés után egyre csak távolodott a labda és egy másik hirdetőtábla felé haladt. Még a labdaszedő fiú is lehajolt. Jobban kellett volna bíznia bennem." – mondta a legendás szabadrúgásáról Roberto Carlos.

Ez a szabadrúgás pedig nem csak a labdarúgásra, de még a fizikusokra is nagy hatást gyakorolt. Történt ugyanis, hogy négy francia tudós emiatt összeállított egy új egyenletet, melyben megállapították, hogy Roberto Carlos csavart labdája csigaház vonalú röppályára indult, amiben a kanyar a távolsággal élesedik. Dr. Clanet vezető kutató elmondása alapján minden csavart lövés - amiben pörög a labda - ilyen pályát írna le, de ezt nem lehet igazából látni, mert vagy túl közel van a kapuhoz és hamar a hálóba ér vagy nem elég erős, és leesik. Egy másik tudós még érdekesebben fogalmazott:

"Bár a fizika tökéletesen elmagyarázza a labda röppályáját, viszont a fennálló körülmények – mint például a rúgás erőssége, a labda és Roberto Carlos lábának ütközési pontja és a távolság - olyan ritkán fordulnak elő, hogy ezt nyugodtan nevezhetjük csodának." - mondta Luis Fernando Fontanari, a Sao Paulo-i egyetem professzora.

A FIFA 22-ben egy játékos kapott az alkalmon és igyekezett lemodellezni Carlos lövését. Azt kell mondjuk elég jól sikerült neki, bár itt a kapus rámozdult, de végül látható, hogy esélye sem volt a védésre:

MONDD EL A VÉLEMÉNYED KOMMENTBEN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!