Ismerkedjünk a fűszerolajjal!

Ismerkedjünk a fűszerolajjal!

A nyár legjobb ételei a könnyű, idényzöldségekből, gyümölcsökből összeállított saláták.

Ezek mellé jólesik egy-egy kiadósabb grillezett hús vagy sajt, amiket ízletes fűszerolajjal locsolhatunk meg. A fűszerolaj leegyszerűsíti a fűszerezést, hiszen tökéletesen átjárja a benne lévő növénynek az illóolaja, ami megbolondítja az ételeket. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy mely fűszernövények és olajak a legalkalmasabbak arra, hogy párosítsd őket.

Milyen növényeket használhatsz fel?

Szerencsére elég sok zöldfűszerből lehet fűszerolajat készíteni, de a fokhagyma vagy a chili is népszerű alapanyag. A zöldek közül a rozmaring, kakkukfű, bazsalikom a legkedveltebb, akik kedvelik a csípőset, azok szeretni fogják a fokhagyma és a chili olajat is. A zöldfűszereket friss formájukban kell felhasználni, a szárított változatokból nem lehet ízletes fűszerolajat készíteni. Paprikából viszont tehetsz bele port, pelyhet is akár. A Chili Hungária Webáruházban chilis fűszerolajak és őrölt paprikák várnak.

Melyik olaj a legjobb fűszerolajnak?

Sokan olívaolajban áztatják a fűszert, ami az egyik legjobb választás lehet. Vagy a legrosszabb. Attól függ, hogy a készítő mennyire van tisztában az olaj tulajdonságaival. Olívaolajból a light vagy a közepes a legmegfelelőbb választás, ugyanis, ha majd a kész fűszerolajjal lelocsolt húst szeretnéd sütni, akkor nem fog megkeseredni az olaj. Az extra szűz lényegében csak salátákhoz vagy olyan ételekhez kiváló, amelyeket hidegen, de legalábbis forralás, azaz magas hőmérséklet nélkül tudsz elkészíteni. Ha sima napraforgóolajat használsz, az is teljesen jól működik, hiszen az íze abszolút semleges, és magas hőfokon is lehet vele dolgozni.

Gusztusos dísz a konyhában

A fűszerolaj rendkívül látványos, ezért a saját konyhádban is érdemes olyan helyen tárolnod, ahol jól szemügyre lehet venni. Ennek persze feltétele, hogy maga az üveg, amibe a kész olajat töltöd, legyen megkapó. Sokszor egy egyszerű négyzethasáb formájú üvegben kap helyet, de egy kiürült szép boros- vagy pálinkásüveg is megteszi egy alapos tisztítás után. 

Akár ajándékba is elkészítheted, ha ismered a leendő tulajdonos ízlésvilágát. Célszerű ebben az esetben olyan alapanyagot választani, ami nem olyan megosztó, mint a chili. Például a fokhagyma vagy a rozmaring tökéletes választás, hiszen fokhagyma szinte minden alap ételünkbe kell, a többség szereti. A rozmaringos olaj pedig egy majdhogynem semleges aromát képvisel, amit grillezni való sajtokra, húsokra önthetsz, de a friss salátákhoz is kellemes.

Használd bátran!

Ha sütögettek a kertben, akkor mindenképpen vegyél elő fűszerolajat, és bőven locsolgasd a sülő husikat és zöldségeket. Amikor lement a nyári grillszezon, akkor is használhatod akár a sütőben (pláne, ha van grill funkciója), akár a serpenyőben készíted a harapnivalót. Halakra is öntheted, az összevágott salátának valóról pedig egyszerűen nem hiányozhat. Miért vennél drága pénzért hasonló öntetet, ha lehet jobb minőségű saját fűszerolajad?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Közvetítések