A szejtán, vagyis a búzahús igen népszerű és kedvelt húshelyettesítője a vegetáriánusoknak és vegánoknak.
Hazánkban még nem kellően ismert, sokan csak vegán éttermekben találkoznak vele. Az alábbiakban a szejtán jellemzőiről írunk!
Növényi fehérjeforrások húsok helyett
Mind a vegetáriánus, mind a vegán táplálkozásban figyelnünk kell arra, hogy ugyanúgy biztosítsuk az ideális fehérjemennyiséget szervezetünk számára. A vegánok esetében ez még fontosabb, hiszen minden állati eredetű élelmiszert kiiktatnak étrendjükből.
Ilyenkor egyedül a növényi fehérjeforrások jöhetnek számításba, mint például a szója, a szejtán, vagy a hüvelyesek, melyek beszerezhetők a MamaVita szója- és gabonakészítmények termékköréből.
A szója sajnos a gyakori allergének táborát erősíti, így nem mindenki fogyaszthatja a fehérjebevitel fedezésére. Számukra jó választás lehet viszont a még kevésbé elterjedt búzahús. Cöliákiában szenvedőknek viszont gluténtartalma miatt nem javasolt a fogyasztása!
Ezeknek a növényi forrásoknak köszönhetően hús kizárása mellett is gondoskodhatunk a fehérjeszükségletünk fedezéséről. Az új alapanyagok kipróbálása és a rendhagyó receptek elkészítése változatossá és izgalmassá teszi a régi, megszokott étrendet.
Vegetáriánusként és vegánként is táplálkozhatunk változatosan, csupán ismernünk kell a megfelelő alapanyagok és élelmiszerek beszerzési helyét. A fent említett MamaVita kifejezetten mentes élelmiszereket kínál.
A szejtán ismérvei, főbb tudnivalói
Alapanyaga a búzasikér, amely a gabona fehérjében dús része. Külleme és állaga alapján elmondhatjuk, hogy hasonló a húséhoz. Annyi különbséggel, hogy a textúrája picivel “gumisabb” hatásra emlékeztet. Magas fehérjetartalma révén remek húshelyettesítő alapanyagként szolgál.
Másik előnye, hogy igen sokrétű a felhasználása, akárcsak a hús esetében, a szejtán is kirántható, pácolható, grillezhető, de még pörköltként is tökéletes. Semleges ízvilágának köszönhetően a fűszerezéssel a saját ízlésünk szerint alakíthatjuk.
A legkézenfekvőbb, ha kész szejtánt vásárolunk, azonban magunk is elkészíthetjük otthoni körülmények között. Ehhez csupán búzasikérre vagy szejtánporra lesz szükségünk.
Elkészítése pofonegyszerű, a búzasikérhez adjunk egy kevés sót, illetve az általunk választott fűszereket, majd keverjünk hozzá annyi vizet, mellyel kissé gumis állagú masszát gyúrhatunk. Amennyiben levegősebbre szeretnénk, egy kis szódabikarbónát is keverjünk hozzá. Ezt követően szeletekre vágva, forró vízben kifőzhetjük, majd a várakozás következhet, egészen kihűlésig.
Különféle felhasználási módok
A szejtán számos változatos módon elkészíthető, például gombával, és zöldségekkel ízletes ragu főzhető belőle, de grillezéshez is nagyszerű választás. Pörköltet is főzhetünk, speciális fűszerekkel egyéni ízlésünk szerint alakíthatjuk.
Érdemes kipróbálni szokatlan receptötleteket más-más fűszerezéssel, hiszen az új ízek és ételek felfedezése mindig örömteli és izgalmas.
OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!