A Netflix egyik legnépszerűbb filmje 0%-on áll az Rotten Tomatoes oldalán

A Netflix egyik legnépszerűbb filmje 0%-on áll az Rotten Tomatoes oldalán

A kritikusok ennél jobban már aligha húzhatnák le a két részt, de a nézők úgy tűnik imádják.

Ritka mikor ilyen ellentmondásos film születik, de úgy tűnik a 365 nap és a 365 nap: Ma pontosan ilyenek. Olyannyira nagy a kontraszt, hogy a legutóbbi adatok szerint bár óriásit tarol a streaming platformon a film mindkét része, azonban sem a Rotten Tomatoes, sem a Metacriticen nincs pozitív kritika róluk. Egészen pontosan a 2020-ban megjelent első epizód 0%-on áll 16 review után Rottenen, miközben Metacriticen csak ketten írtak róla kritikát (nyilván negatívat), így nincs hozzárendelve pontszám. A második rész Metacriticen 5 kritika után 8 egész pontot kapott, Rottenen pedig még nem értékelték. Alapvetően a kritikusok szemében egyébként is szálka szokott lenni egy-egy romantikus franchise, de úgy tűnik ez nem számít, mivel a közönség zabálja. Elég csak egy korábbi példát megnézni, az Alkonyat filmadaptációit a kritikusok nagy része elcsépeltnek és gagyinak csúfolták mégis több száz millió dollárt termeltek a kiadónak.

Talán a 365 nap filmjeit is azért illetik keresetlen szavakkal, mert gyakran – és nem alaptalanul – a Szürke 50 árnyalata sorozathoz hasonlítják, amely eredetileg az Alkonyat fanfiction alkotása volt. A kritikusok azonban úgy találták, hogy a 365 nap filmek jóval gyengébbek és több sebből véreznek, mint a legtöbb ostoba, de ártalmatlan romantikus történet.

A 2020-as 365 nap Laura történetét meséli el, akit egy maffiózó, Don Massimo rabol el és fogva tartja, majd egy évet ad neki, hogy beleszeressen. A folytatásban (365 nap: Ma) aztán még tovább bonyolódik az amúgyis kesze-kusza sztori.

Alapvetően a ellentmondások miatt verhette ki a biztosítékot a kritikusoknál a két film. Számos jelenetben Massimo, annak ellenére, hogy nem akarja megérinteni a nőt az ő beleegyezése nélkül, fogdossa, simogatja, kényelmetlen helyzetekbe hozza, valamint figyelmen kívül hagyja az érzéseit. Ráadásul van egy híres jelenete is az első résznek, mikor is arra hírhedt jelenet, arra kényszeríti, hogy nézze végig, amint orális élvezetekben részesül valaki mástól. Ahogyan az látható Laura és Massimo kapcsolata a 365 nap filmekben egyértelműen nem egészséges. Sőt amiatt, hogy a 365 nap Laura helyzetét izgatónak és elfogadottnak, nem pedig ijesztő, kellemetlen vagy veszélyes helyzetként ábrázolja, a kritikusok szerint elősegítheti az ilyen visszaélésszerű magatartást is.

Mindenesetre a legutóbbi statisztikai adatok alapján mindkét film szárnyal a Netflixen. A 365 második része jelenleg is vezeti a legnézettebb filmek ranglistáját, a legutolsó héten például 77,980000 órát töltöttek el a képernyők előtt miatta, de a 2020-as első epizódja is több, mint 10 millió órával büszkélkedhet még mindig.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!