Hirdetés

Összeesőben a kriptopiac, mélyponton több valuta árfolyama is

Hónapok óta nem volt ilyen alacsonyan sem a Bitcoin, sem az Ethereum.

Hirdetés

Úgy néz ki, eddig még nem látott zuhanásban van a kriptovaluta-piac: a Bitcoin árfolyama például 28 000$ és 31 000$ között ragadt napok óta, míg az Ethereum is 2 000 dolláron áll – mindkettő esetben közel feleannyin, mint tavaly novemberben. Emiatt pedig ha lehet valakit / valamit „okolni", az a TerraUSD.

A TerraUSD az egyik, ha nem a legismertebb stablecoin: ezek azok a valuták, amelyek egy, a valóságban is létező pénznem – jelen esetben az amerikai dollár – értékét képviseli, ahhoz igen szorosan áll közel. A befektetők ezt egyfajta „menedéknek" tekintik, azaz ilyenekből vásárolnak be, ha épp nem egy ingadozó árfolyamú valutába szeretnének befektetni. A héten azonban nagyot esett a TerraUSD árfolyama, és állt már történelmi mélyponton, 22 centen is, miközben általában csak néhány ezreléknyit szokott változni az értéke normál esetben. Más stablecoinokkal ellentétben a TerraUSD-t viszont egy kriptovalutához kötik, ez esetben ez a Luna, amelynek az értéke szintén 75%-ot esett, vitte így magával a TerraUSD-t is, ezzel pedig az egész piacon láncreakciót indítva.

A TerraUSD készítője, Do Kwon ugyanis eladta 3,5 milliárd dollár értékű bitcoinját, amelyet a TerraUSD biztosítására vásárolt, a hatalmas eladástól viszont pánikhangulat tört ki és nagyon sokan adták el saját valutájukat, előidézve ezzel az árfolyamcsökkenést: a hét elején még 40 ezer dolláros árfolyamon álló Bitcoin május 13-án délelőtt 29 ezer dollár alatt is állt. Legnépszerűbb valutaként pedig hatással volt a többi valutára is, elemzők szerint napok alatt 300 milliárd dollárt (közel 111 billió forint) vesztett értékéből a piac.

Péntek délután 13 órára azonban ismét 30 ezer dollár felett volt a Bitcoin árfolyama, de hogy mit hozhat a jövő, azt nehéz megjósolni. További zuhanás ugyanis ugyanúgy elképzelhető, amelyet elősegíthet, ha továbbra is fennáll a pánikhangulat a piacon. Az árfolyam idáig történő nagyobb zuhanása közben is voltak időszakos emelkedések, de azok mind tiszavirág életűnek bizonyultak.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Te fektettél már be bármilyen kriptovalutába?

Hirdetés
Hirdetés
4 db hozzászólás
 • Detrix 1 napja
  Én mondjuk örülök ennek, minél kevesebb haszna van a bányászatnak, annál több videokártya marad nekünk gamereknek.
  1 0 Válasz
  • TheElf 1 napja Detrix
   Ha ez így lenne, igazad lenne. Csakhogy a kriptodevizák kapcsán sokféle ember fordul elő. Ezek között ott van a laikus befektető, aki a profittal kapcsolatos hírekre és sok mindenre reagál, de sokszor akkor kezd venni, hallva a mások által elért haszonról, amikor valamit már eladni kellene (elért a csúcsra), és akkor ad el pánik szerűen amikor az adott pénzügyi terméket pillanatnyilag venni érdemes. Vannak akik szinte vallásosan hisznek a kripto piacban, és bármiről is derül ki, hogy nem úgy van ahogy ők hiszik, megmarad a vak hitük. Ők könnyen gondolják azt, hogy most kicsit könnyebb bányászni, most kell a VGA. Vannak akik azt mondják túl nagy piac, hogy az államok bedöntség, hagyják bedőlni, akár hisznek benne akár nem... Valamilyen alapon időnként vesznek, időnként eladnak. De tudják azt, hogy a kriptodevizák nem inflációállók, ahogy az alkotók hirdették. Ha bitcoinban számolsz akkor most hiperinflációt láttál... De befektetőként nem ez a kérdés. Sok kriptodeviza árfolyama ingadozik, éppen ezért lehet vele sok pénzt keresni. Ez pedig csak egy a rendszeres hullámhegyek között, de nem valami rendkívüli esemény, nem ezért kell mindent átgondolni. És vannak akik tanultak abból, hogy az akár erendően nem túl értékes termékek körül fújt lufin az is bukik aki nem fektet be, csak aki idejében beállt a lufit fújni, átverni a hülyéket, és addig keresett pénzt ezeken a lufikon amíg lehetett, az magasabbról és kevesebbet bukik és előtte azért keresett. Na ők azt mondják, addig kell kifacsarni a kripto piacot amíg még lehet... Nekik sokszor nem is az irreálisan nagy árfolyam a kedvező, hanem az amikor (akár egy nagyobb árfolyammozgás után) nagyobb volumenben van az üzlet, mert ekkor nem egy (potenciálisan az értékét teljesen elvesztő) valamiben halmozhatnak fel vagyont, hanem pénzt lehet keresni, amit sok másba lehet fektetni.
   0 0 Válasz
 • Fana 1 napja
  Igazából nincs olyan hogy a BTC vagy az ETH kevesebbet ér, csak hogy éppen akciós
  0 0 Válasz
 • nagyonjo33 1 napja
  Szerencse hogy a forint csak erősödni tudott az elmúlt években.
  0 0 Válasz
Lépj be, ha hozzá akarsz szólni!
Hirdetés