Feltámad a DeLorean, a Vissza a jövőbe filmek ikonikus autómárkája

Feltámad a DeLorean, a Vissza a jövőbe filmek ikonikus autómárkája

A típus közel 40 év után tér vissza a piacra és elektromos meghajtással repít majd a tulajokat. 

A John DeLorean által megálmodott DMC-12 névre hallgató sportautó igazi csodabogárnak számított a 80-as évek elején, mivel a dizájn nem csak eltért a kor stílusától, de a karosszéria rozsdamentes acél lemezekből épült fel és tele volt futurisztikus technikai megoldásokkal. Mindez sajnos nem volt elég a típus sikeréhez, ugyanis kortársaihoz képest lassú volt és konstrukciós hibáktól szenvedett, azonban Robert Zemeckis Vissza a jövőbe filmje legendássá és popkulturális ikonná tette az autót az egész világon, így idővel kultusz alakult ki körülötte. 

A DMC-t egyébként a film sem tudta megmenteni a bukástól, közel negyven év után úgy tűnik, hogy a DeLorean visszatér. Az első infómorzsák még januárban érkeztek arról, hogy az Italdesign valami izgalmason dolgozik, május elején pedig közzétettek egy koncepciós rajzot, amin szemügyre vehettük az új változat csábítóan lekerekített vonalait. Iparági pletykák akkor arról szóltak, hogy a projektben részt vesz a Williams Advanced Engineering és az autó az EVX elektromos-platformra épül, amely nagyjából 1000 kW-ig, vagyis 1360 lóerőig is húzható. 

A megújult DeLorean hivatalos bemutatója a nyakunkon van és a készítők úgy határoztak, hogy megosztanak néhány képet és részletet az autóról, ami sok szempontból tovább viszi a nagy előd örökségét. Az Alpha5-re keresztelt jármű ajtajai ez úttal is felfelé nyílnak, a tengelytáv azonban jócskán megnőtt és már egy négyajtós kupé formáról beszélhetünk. Meghajtását tekintve két elektromos motor dolgozik benne és a 0-100 gyorsulás a hivatalos adatok szerint 3,4 másodperc alatt megvan, a hatótávolság pedig a 100 kilowattórás akkupakknak köszönhetően papíron 480 km feletti. Ha jobban szemügyre szeretnétek venni az autót, kattintsatok az alábbi képre és pörgessétek végig galériánkat! 

A gyártás előreláthatólag Olaszországban zajlik 2024-től és a tervek szerint a szóban forgó modell mellett kilátásban van egy V8-as motorral szerelt benzines sportkupé, egy elektromos szedán változat, illetve egy hidrogén-meghajtású terepjáró. A jelenlegi trendeket nézve valószínűleg utóbbival szeretnének nagyot kaszálni a cégnél, bár az Alpha5 is nagyot mehet a piacon, hiszen a közvetlen konkurenciának számító Taycan rekordbevételeket hoz a Porschének, tehát a kereslet megvan, már csak az autónak kell jól sikerülnie.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Galéria

Kövess Minket!