Vizicsacsi: „Egy játékos annyira jó, mint a csapata...”

Vizicsacsi: „Egy játékos annyira jó, mint a csapata...”

Hamarosan indul az LEC 2022-es nyári szezonja, a start előtt másfél héttel interjút adott a mezőny egyetlen magyar játékosa.

Június 17-én indul az LEC 2022 Summer Split, a legrangosabb európai liga idei utolsó szezonja. A startvonalnál felsorakozott a tíz csapat, a maraton végén azonban csak a legjobb három örülhet, ha minden a tervek szerint alakul, akkor ők képviselhetik a régiót az őszi világbajnokságon. A mezőnyben ott lesz Kiss "Vizicsacsi" Tamás a valaha volt legeredményesebb magyar idéző, aki a Unicorns of Love, a Schalke 04 és a Splyce után magára öltheti az Astralis mezét. A 28 éves (június 14-én már 29) felső ösvényes veteránnal a Telex készített exkluzív interjút.

Többször beszéltél már erről, de kihagyhatatlan kérdés – hogy néz ki egy napod profi League of Legends-játékosként?

„Az Astralisnál egy kicsit máshogy zajlanak a dolgok, mint amihez egy másik csapaton belül hozzászokhat az ember, nekünk van reggeli gyakorlási blokkunk is. Tegyük fel, hogy felkelek kilenckor, zuhanyzás, reggeli, aztán megyek az irodába, ami egy 15-20 perces séta – és ott már kezdődik is a gyakorlás. Egy solo queue meccs is belefér még, és 11-kor kezdődik a gyakorló blokk, ami három meccsből áll.

Ezután van egy 15-20 perces ebédszünet, aztán 14 órától kezdődik a második blokkunk, ami 19-20 óráig szokott tartani. Egy átlagos csapatnál csak ez szokott lenni, de mi most hozzáadtuk a reggeli blokkot is, mert tudjuk, hogy ez a legjobb gyakorlási mód – ha valaki egyéniben játszik, az nem feltétlenül segít sokat a fejlődésében. A második blokk után nekem szokott lenni egy az egy elleni gyakorlásom is, ami általában szintén egy-másfél órás, tehát én este 21.30-22 óra körül szoktam végezni. Ezután visszamegyek a szállásra, talán még egy egyéni meccset lenyomok, és végül másfél órás pihenés jön, mielőtt alszom.”

A magyar WiLD MultiGaming egy időben szerepelt a balkáni ligában. Az ilyen regionális európai ligákban való részvétel, és a legjobb csapatokkal megrendezett torna, az EU Masters kitűzése nem lenne jobb megközelítés?

„Az mindenképpen jó, ha eljut egy magyar csapat az EU Mastersig, az már egy hatalmas siker, mert nehéz bejutni oda, ezt én is tapasztaltam személyesen. Nagyon kiélezett a verseny, ez az egyik legjobb lehetőség arra, hogy megmutassa magát valaki. De szerintem az egy nagy probléma a csapatoknál, hogy itt is mindig a kiemelkedőt keresik, a következő Fakert akarják megtalálni ahelyett, hogy más kvalitásokat is néznének. Ezt kívülállóként nehéz látni, de az én esetemben is lehet mondani, hogy egy játékos annyira jó, mint a csapata, minden teljesítmény, amit le tudsz rakni az asztalra, az csapatfüggő.

Amikor ilyen ranglistákat csinálnak, azok mindig csapaton belül érvényesek csak, például én amikor itt vagyok az Astralisnál, más feladatom, más mentalitásom lesz mint amikor a GamersOriginben vagyok. Nehéz megítélni játékosokat csak így első ránézésre, ez komolyabb utánanézést igényel. Ha mondjuk egy magyar csapat bekerülne az EU Mastersbe, és ott látnák a megfigyelők, hogy egy játékos most jól játszik, akkor meg kéne nézni az alapszakasz meccseiket is, hogy lássák, ott hogy játszott, mik voltak az erősségei, milyen szituációkban érvényesült. Nem azt kell nézni, hogy 10/0-ban volt-e (tíz gyilkosság és nulla halál, kb. mintha egy kosaras 40 pontot dobna egy meccsen, és közben még jól is védekezne – a szerk.), hanem hogy hogyan érte el azt a 10/0-t. A csapat volt-e, aki ehhez hozzásegítette, vagy ő egyénileg megteremtette magának a lehetőségeket. Sokkal részletesebb figyelmet igényel, ha egy játékosnak az igazi kvalitásait szeretnéd felmérni.”

Az Astralisnak az utóbbi években nem ment túl jól, de veled együtt most már három játékos van a csapatnál a 2019-es nagy vb-menetelést bemutató Splyce-ból. Jó ómen lehet ez a nyári alapszakaszhoz és egy esetleges vb-szerepléshez?

„Nagyon jó lesz ez a nyári szezonban, az alapján, amit látok, nemcsak az alapszakaszban, hanem a rájátszásban is. Az, hogy Xerxével és Kobbéval korábban együtt játszottam, és szerettünk is együtt játszani, nagyon erős magot képez itt az Astralisnál. Mindkettejükre tudok hagyatkozni, és ha valami nem jön össze, akkor rögtön át is beszéljük, átnézzük, hogy mi volt ez, miért nem jött össze, mi volt a hiba mögött a valódi probléma. Szerintem most nagyon jó alapok vannak az Astralisnál, és ha így folytatjuk ezt az elkövetkező három hétben, ami még felkészülésnek számít, akkor szerintem brutálisan erősen tudunk majd kezdeni. Azt, hogy ott lehetünk-e a vb-n, majd az idő mondja meg. A csapatokon belül mindig szoktak problémák adódni, ez nyilván minket sem fog elkerülni, az a kérdés, hogy hogyan fogunk majd erre reagálni. Sok tapaszalt játékosunk van, tapasztalt edzők, és már készülünk arra, hogy ezt rögtön kezeljük, meg odafigyeljünk rá. Szerintem ha ezt tényleg meg tudjuk csinálni, akkor lehet reális esélyünk, mert az európai szcénában azok a csapatok jutnak ki a vb-re, akik összetartanak a végsőkig, akik a legkevésbé esnek össze.”

Az interjúban még számos más izgalmas kérdésre választ adott Vizicsacsi, ezeket az alábbi linken érhetitek el.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!



Szerinted az Astralis kijut a 2022-es League of Legends világbajnokságra?

League of Legends - Már a skineket is újrahasznosítja a Riot

Több támadás is érte a Riot Gamest a League of Legends közösség felől miután a játékosok "újrahasznosított" VFX elemeket fedeztek fel a PBE-re felkerült legújabb Tündérkirályság kinézeteken.