A C-vitamin nemcsak azért fontos számunkra, magyarok számára, mert Szent-Györgyi Albert biokémikus és orvosprofesszor fedezte fel, pontosabb izolálta nagy mennyiségben a paprikából, hanem mert a szervezet számára jelentős szereppel bír.
Az egyik legismertebb vitamin segít a fogak, az íny, a csontok felépítésében, illetve az életünket negatívan befolyásoló stressz hatásainak csökkentésében, továbbá még más folyamatokban is, amelyekről részletesen cikkünkben olvashatsz. Tarts velünk!
Miben segít a C-vitamin?
Az aszkorbinsav néven is emlegetett C-vitamin nélkülözhetetlen tápanyag a szervezet számára. Mivel nem képes előállítani, de vízben oldódó vitaminként raktározni sem, ezért pótlásáról folyamatosan gondoskodni kell a táplálékok révén. A BodySelect vitamin tartalmú készítményei hozzájárulhatnak a szervezet egészséges működéséhez, amennyiben a táplálkozásunk nem fedezi a szervezet vitamin- és ásványianyag-szükségletét.
A C-vitamin szerepe sokrétű, számos folyamatban részt vesz, de leginkább a fertőzésekkel szembeni ellenállás fokozásában betöltött szerepe miatt alkalmazzuk. Ezenfelül részt vesz számos hormon képzésében, a regenerációban és a sebgyógyulásban, antioxidánsként védelmet nyújt a szabadgyökök károsító hatása ellen.
Az allergiás panaszok enyhítésében is részt vállal, segíti a növekedést, védi a fogínyt, erősítheti, és tisztíthatja az érfalakat. Bizonyítottan hozzájárul a kötőszövetek feszességét biztosító kollagénfehérje képződéséhez, továbbá fokozza a szervezet számára szükséges vas és réz felszívódását.
A szervezet C-vitamin szükséglete
A hivatalos ajánlás napi 60-90 mg, ennek ellenére a jelenlegi javaslat 5-800 mg, a tolerálható mennyiség pedig napi 2000 mg, ezt vizsgálatok támasztják alá. Egyes állapotok, betegségek, a dohányzás, bizonyos gyógyszerek szedése megnövelheti a szervezet C-vitamin-szükségletét.
Hiánya skorbutot okoz, amely fáradékonysággal, fásultsággal, kötőszöveti gyengeséggel párosul, és amely a hajósok rettegett betegsége volt az elmúlt századokban.
Túlzott bevitele valószínűleg nem jár vesekőképződéssel, a fel nem vett mennyiség nem raktározódik el, a vizelettel kiürül a szervezetből, de hajlam esetén okozhat problémát.
Melyek a legmagasabb C-vitamin-tartalmú élelmiszerek?
A vegyes, kiegyensúlyozott étrendnek nagy szerepe van a vitaminok és ásványi anyagok pótlása, valamint az egészség megőrzése szempontjából. A vitaminok nagy része, így a C-vitamin is érzékeny a hőre, fémekre, így lehetőleg feldolgozatlanul vagy az elkészítés módjára kimondottan figyelve kell fogyasztani azokat az ételeket, amelyek tartalmazzák.
Szinte az összes zöldség és gyümölcs tartalmazza, de legnagyobb mennyiségben a paprika. Jelentős a csipkebogyó, a homoktövis, a feketeribizli, az áfonya, a kiwi, a petrezselyem és a brokkoli C-vitamin-tartalma, a citrusfélékben csak kisebb mennyiségben fordul elő.
Esetenként jól jöhet a szervezetnek a megnövelt vitaminbevitel, ilyenkor érdemes minőségi étrend-kiegészítőket választani.
OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS!