Westworld 4. évad kritika – Kihagyott ziccer, megint...

Westworld 4. évad kritika – Kihagyott ziccer, megint...

A sorozatért felelős Jonathan Nolan és Lisa Joy ismét megpróbálta elhitetni velünk, hogy az alkotásnak van létjogosultsága. 

Nagyjából 2014-et írtunk, amikor megtudtam, hogy a korunk egyik legzseniálisabb rendezőjének számító Christopher Nolannek van egy hasonlóan zseniális fivére is, aki ráadásul olyan filmek szövegkönyvéért felelt, mint a Memento, a Sötét Lovag trilógia, vagy a Csillagok között. Az utóbbi film után a páros útjai kicsit elváltak és Jonathan Nolan a HBO-hoz szerződött, hogy feleségével, Lisa Joy forgatókönyvíróval együtt elkészítse szerelem projektjüket, a Westworld sorozatot. A széria első évadának koncepciója szerint a szupergazdagok egy androidokkal benépesített vadnyugati témájú parkban élik ki vágyaikat és agresszív fantáziájukat, a szellem azonban felébred a gépben és a dolgok elszabadulnak. 

Sajnos a nagyszabású első felvonás után a készítők kicsit belebonyolódtak a történetbe és a második etap már egy kicsit zűrzavaros lett, mivel a forgatókönyv mintha túl sokat akart volna elmesélni, miközben az események fénysebességgel rohantak egy fekete lyuk felé. Az eseményhorizontból azonban nincs menekvés és az egész sorozat egy önmagába omló vörös óriás lett, a rajongók nagy része meg minden finálé után ugyan azt a kérdést tette fel magának: minek nézem én még ezt a sorozatot? A Nolan házaspárt mindez persze nem zavarta és a HBO is kimondta az áment a negyedik évadra, melynek előzetese egész ígéretesen festett és még azok sem sejtették a csapdát, akiket már háromszor bepaliztak, hogy ez milyen jó lesz. 

Ne értsetek félre, a Westworld egy jó sorozat, tele érdekes koncepcióval és mélységgel, az egész mégis olyan, mint egy frissen öntudatra ébredt android, nincs lelke. Na jó, ez picit csúnyán hangzik és remélem, hogy a gépek lázadásakor ezekért a mondatokért nem ítélnek halálra majd a terminátorok vagy a Mátrix fogdmegjei, viszont hirtelen nem tudom jobban kifejezni, mi a probléma a szériával. A készítők például ismét olyan remek lehetőségeket és gondolatokat hagytak kiaknázatlanul a Válaszút címre keresztelt epizódcsokorban, hogy a falat kaparom és azon agyalok, miért nem lett ez az egész jobb? A hajnal hasadtán feltett filozofikus kérdések persze semmi jóra nem vezetnek, plusz a PC Gurunál LeEcoBo kolléga kicsit szakszerűbben elemezte a helyzetet, így ha kíváncsiak vagytok a 4. évad spoiler-mentes kritikájára, olvassátok el az alábbi cikket és elmélkedjetek arról, miért olyan hátborzongató az a jövő, amit a Westworld elénk fest. Jó agyalást!

Ti nézitek egyébként a sorozatot? 

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!