Gaming: Total War: Warhammer III Champions of Chaos és Immortal Empires a górcső alatt

Gaming: Total War: Warhammer III Champions of Chaos és Immortal Empires a górcső alatt

Egy teszt, de két DLC, avagy a Total War: Warhammer III rajongói dörzsölhetik a tenyerüket!

A Total War: Warhammer sorozat 3. részének februári megjelenése után voltak negatívabb hangok a kampány menetét illetően, hiszen kimaradt az eddig jól megszokott teljes dominancia, mint végcél, és csak a Realm of Chaos történetet vihettük. Az előző két rész összekötése a Mortal Empires (Halandó Birodalmak) névre hallgatott, és a kissé csalódott játékosok alig várták, hogy bejelentsék a következő felvonását ennek a részeket átölelő játékmódnak: tavasszal jött is a hír, hogy érkezik az Immortal Empires, azaz a halhatatlan birodalmak ideje. Ha mindez nem lenne elég, a játék első kiegészítője is megjelenik augusztus 23-án, amikor kezünkbe vehetjük a Champions of Chaos DLC-t, mely 4 új vezetőt hoz be a káoszfrakciókhoz. Na de pontosan milyen újdonságokat is kapunk? Nézzük meg részletesebben!

A káosz 4 lovasa

Kezdjük is a kiegészítővel, amely egy új frakciót tesz a játékhoz: a Warriors of Chaos „fajon” belül 4 vezető közül választhatunk:

  • Vilitch, az Átokmester, Tzeentch csodája: Gyermekkorában egy törékeny és csúnya fiú volt, ellentétben ikertestvérével, Thominnal, akit viszont atlétikus alkattal áldott meg a sors. Vilitch imái Tzeentch felé végül meghallgattak: az isten egybeolvasztotta e két testvért, így Vilitch immáron egy harcra kész testtel rendelkezik, míg testvére egy nyáladzó kinövés lett a testén. Célja bosszút állni azokon, akik kinevették, és erőteljes mágiájával mindez gyerekjáték most már.
  • Azazel, Slaneesh választott bajnoka: hajdanán a Birodalmat szolgálta, ám árulása, kéjvágya és cselekedetei miatt Slaneesh démonná emelte. Az Extázis Légiójával örömöt és gyönyört hajszolnak a mészárlásban, főleg, ha azt Khorne ellen tehetik.
  • Festus, a piócák ura, Nurgle kiválasztottja: Egykoron az északi vidék gyógyítója volt, ám egy megállíthatatlan betegség miatt alkut kötött Nurgle-lel, mely során az összes létező betegség és gyógymód birtokába került; azóta viszont kísérletezési kedve határtalan, és alanyai általában nem önkéntes alapon vállalják a kezelést.
  • Valkia, a Véres, Khorne mészárosa: egy nagy északi törzs kegyetlen vezére volt Valkia, aki életében is rengeteg vérrel járult hozzá Khorne hatalmához, ám halála annyira megviselte a vörös istent, hogy feltámasztotta, és újult, még pusztítóbb erővel ruházta fel a démont. Egyik karjában hatalmas kardja, másikban pedig egy pajzs, mely Slaneesh egyik szolgálója, Locephax fejéből készült.

Új egységek: A kiegészítővel együtt érkező frissítés ráadásul hoz néhány újítást is a káosz seregeknek: mindegyik isten kapott új egységeket, melyek felkavarhatják az egyébként állóvíznek nem nevezhető állapotot, hiszen az előző patchek miatt már hozzájuthattunk korlátozott számú, „prémium” egységekhez. A „Chosen” típusú alakulatok a szolgált istentől függően kapnak bónuszokat és változtatásokat, melyekre anyagi hozzájárulással tudunk szert tenni, és ezek akár el is dönthetik 1-1 csata kimenetelét.

Path to Glory: Nem csak az egységek, de a Lordok is kaptak egy kis ráncfelvarrást: különböző küldetéseket lehet teljesíteni velük, melyek bónuszokat biztosítanak a sereg vezetőjének, és egy bizonyos szint elérése után akár át is alakulhatnak egy magasabb formára, mely ugyan megfelezi az aktuális szintjüket, másrészről viszont sokkal erősebb spelleket és képességeket kapnak.

Halhatatlan birodalmak, halandó fajok

Röviden-tömören: az Immortal Empires módban az összes faj elérhető, amely szerepelt a Total War Warhammer szériában játszható frakcióként (természetesen csak akkor játszhatók, ha rendelkezünk az előző epizódokkal és a megfelelő kiegészítőkkel a széria adott részéből). Ez már önmagában annyi választási lehetőséget kínál, hogy ember legyen a talpán, aki valaha ki fogja próbálni mindegyiket, nem is beszélve az első kampány kiválasztásának nehézségéről. Visszatérnek emellett a jól megszokott rövid, hosszú és teljes dominancia célok is, melyek hiányoztak a 3. részből.

Ahogy a mondás tartja: sok jó ember kis helyen is elfér. Nos, itt nem csak emberek vannak, és nagy részük nem is nevezhető „jónak”, a hely azonban valóban meglehetősen szűkös lesz a megannyi frakciónak, és ezért rengeteg csatározás vár ránk. Az előző részekhez képest, de még az aktuális epizód eredeti kampányához képest is átvariálták a fajok kezdő pozícióit, így nem kevés meglepetésben lesz része a gyakorlott játékosoknak a szomszédjaikat illetően.

Az új frissítésnek köszönhetően a Warriors of Chaos esetében további új vezetők is választhatók, így például Archaon, aki az összes isten közös bajnoka vagy Be’lakor, a Káosz első démonhercege, és még sorolhatnánk pár nevet. Ezenkívül ez a frakció többé nem egy hordaként viselkedik, hanem ugyanúgy építhet és bővíthet settlementeket is. A Warriors of Chaos frakció választásakor nem csak valamelyik isten választott bajnokával kezdhetjük meg hódításainkat, hanem a következő frakcióspecifikus képességeket is kapjuk:

  • Gifts of Chaos (A káosz ajándékai): a szolgált isten által további előnyökhöz juthatunk hozzá, ezzel erősítve birodalmunkat.
  • Upgrade warbands (Harci alakulatok fejlesztése): Meglévő egységeidet még erősebbé fejlesztheted, az imádott káosz isten által adott specialitásokkal.
  • Dark Fortresses (Sötét erődök): Más káoszfrakciókat vazallusunkká tehetünk, és sereget is kérhetünk tőlük.

A teszt a következő oldalon folytatódik!

Az eredetileg valamelyik Káosz frakció alá tartozó területeket elfoglalásuk után akár oda is lehet adni az eredeti gazdájuknak, ezzel nem csak hűségesek lesznek hozzánk, de akár már kihalt népeket is visszahozhatunk a halálból.

Az Immortal Empires kampány beállításai meglehetősen széleskörűek ám az egyik legfontosabb talán az Endgame scenarios-nak nevezett végjáték történések tekinthetők. Jelenleg 5 darab ilyen lehetséges esemény történhet, köztük például egy óriási Ork invázió, de akár egy Vámpír szétszóródás is, melyek beállítástól függően alaposan megnehezíthetik a dolgunkat (a maximális nehézségen kegyetlen lesz az adott központból a szélrózsa minden irányába elinduló 10-15, teljesen feltuningolt sereg megfogása).

A másik rendkívüli újítás: a Föld kerek, azaz az egész világ körbehajózható tengeri útvonalakon. A lehetséges „merülési” helyek nem csak a térkép szélein, de egyéb helyszíneken is megtalálhatóak, így mi döntjük el, pontosan merre is akarunk új népeket megismerni és leigázni.

Az Immortal Empires bétafázisa augusztus 23-án vette kezdetét, így egyelőre nem szabad rá végleges termékként tekinteni: a fejlesztőcsapat folyamatosan dolgozik az újításokon és a hibák javításán a játékosok visszajelzései alapján, várhatóan év végéig pedig meg is kapjuk a teljesen kiforrott terméket.

Harci élmények

A Champions of Chaos Tesztem során Azazallel próbáltam meghódítani északot, ám ez a kampány nagy körültekintést igényel, mert amikor már úgy éreztem, végre nekimehetek Kislevnek, megjelent Archaon vazallus frakcióval karöltve, és egyesével vette el tőlem területeimet, így végül rommá vert 50 kör alatt. Mindenesetre a bemutatott képességek és újítások remekül működtek, úgyhogy lassan ideje ismét nekifutnom ennek a kampánynak.

Az Immortal Empires tesztelésekor Mazdamundival, a Gyíkemberek egy frakciójával kezdtem el a küzdelmet, a térkép nyugati részén. Ez eleinte többfrontos háborúnak látszott, de a 70. kör környékére sikerült stabilizálni a területeket, megtörni szomszédjaimat, és miután északon biztosítottam egy szövetséget az ottani fáraóval, ideje volt délnek indulni. Ez a kampány könnyebben indult, és elképesztő látni a megannyi frakciót egy térképen; jó darabig le fogja tudni kötni az embert a változatosság és az újdonságok.

Verdikt

A Champions of Chaos kiegészítő 4 új vezetője, no meg az új frakcióképességek valóban meghozzák a kedvet a Warriors of Chaos faj játszásához, még akkor is, ha Valkia kicsit talán kiemelkedik erősségben a többi vezető közül; csak ajánlani tudom ezt a DLC-t azoknak, akik káoszba akarják borítani az ismert világot. Az Immortal Empires érkezésével pedig valóban kiteljesedik a széria, és ilyen széles palettával valószínűleg nem rendelkezik másik RTS, így már-már kötelező darabbá emeli a 3. részét a Total War: Warhammer szériának.
Ideje meghódítani a világot!

Ti beszerzitek a Champions of Chaos DLC-t? Melyik frakcióval fogjátok elkezdeni az Immortal Empires-t?

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!