25 éves lett a Netflix és kiderült honnan indult a streamingplatform története

25 éves lett a Netflix és kiderült honnan indult a streamingplatform története

A streamingplatform és meglepő technikákat alkalmaztak a nézők megnyerésére. Mára 221 millió felhasználóval büszkélkedhetnek, de rögös út vezetett idáig.

Ki gondolná, hogy az egyik legnagyobb streaming óriás, a Netflix, idén már a 25. születésnapját ünnepli. Bár mostanában nem szárnyal a cég, de az vitathatatlan, hogy az elmúlt évtizedek alatt megváltoztatták a világ film- és televíziófogyasztási szokásait. Ezen neves alkalomból a Netflix összeállított egy rövidke kis videót, melyben bemutatják honnan indult és hova fejlődött a szolgáltatásuk.

A videó azt a benyomást keltheti, hogy a Netflix egyik napról a másikra gyors és egyszerű megoldásként jelent meg piacon, a streaming szolgáltatás kifejlődése némi időt vett igénybe. Talán sokan nem tudják, de az eredeti projekt 1997-ben, a két alapító Reed Hastings és Marc Randolph révén indult útjára. Ekkor azonban még a DVD aranykorát éltük és az internet gyerekcipőben járt. Nehéz elképzelni, de az emberek postán rendelték meg a filmeket, melyeket a Netflix munkatársai kézbesítettek.

Annak érdekében, hogy kielégítsék minden vásárlójuk vágyát drága késedelmi díjak felszámolása nélkül, létrehoztak egy weboldalt, hogy bárki képes legyen összeállítani azoknak a filmeknek a listáját, amelyeket látni szeretne. 1999-re már 200 ezer előfizetővel rendelkeztek.

A Netflix stratégiája kezdettől fogva az volt, hogy a legfontosabb láncszeme az üzletnek az előfizető volt. Éppen ezért ki is dolgoztak egyfajta adatbányászati struktúrát, amelyben felkérték az előfizetőket, hogy egy ötcsillagos minősítési rendszert használva minősítsék a filmeket. Végül az idő elteltével kiderült, hogy a DVD-k már nem tudták tartani a lépést a kereslettel, illetve az internet mindennapossá vált az otthonokban szerte a világon. Így a Netflix átalakult az első filmes streaming céggé. Egy Twitter bejegyzésben is köszönet mondott a cég a felhasználóinak, hiszen elmondásuk szerint miattuk tarthatnak most ott, ahová sikerült eljutniük a majd három évtized alatt.

Olyan sorozatokat köszönhetünk a platformnak, mint a The Witcher, The Last Kingdom, az Arcane, Love Death & Robots, Dark, Flash vagy a Lucifer, hogy csak néhányat említsünk. Boldog születésnapot Netflix.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!