Nem is láttad, ha nem moziban nézted az Avatar első részét Cameron szerint

Nem is láttad, ha nem moziban nézted az Avatar első részét Cameron szerint

Már megint sikerült leszólnia a nézőket a rendezőnek, de lehet, hogy csak a moziba szeretné becsábítani a rajongókat az Avatar 2-re.

Ahogy fejlődik a technika és egyre több ember számára elérhetőek az új készülékek és hangrendszerek, úgy változnak meg a nézői igények is a filmek tekintetében. Persze a hatalmas vetítővásznakat és a több millió forintos hangtechnikákat még csak kevesen engedhetik meg maguknak otthonra, ennek ellenére egyre többen érzik úgy, hogy nem feltétlenül kell minden új alkotást megtekinteniük moziban, hiszen nem ad élményben annyival többet. Lehet ezzel egyetérteni, meg vitatkozni is, de nem véletlenül válnak egyre népszerűbbé a streamingoldalak, hiszen az óriási kínálat mellett a legújabb alkotások is sok esetben már elég hamar felkerülnek a platformukra a mozis premiereket követően, így tehát a szoba melegéből élvezhetik a felhasználók ezeket a produkciókat.

Az egyik újszerű impulzust 2009-ben a 3D-ben is vetített Avatar jelentette, ami miatt tényleg sokat jelentett, ha valaki beült rá a moziba. A maga idejében valóban nagyot szólt, mostanra viszont a 3D nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, így nem feltétlenül ezzel lehet becsábítani a moziba a nézőket. James Cameron azonban úgy gondolja, jó néhány rendezőtársával egyetemben, hogy bármilyen rendszere is van az embernek otthon, a mozis élmény nem lehet helyettesíteni. Ebben az is megerősítette, hogy nemrégiben újra megnézte a gyermekeivel az Avatar remasteredelt változatát, ami egyébként 2022. szeptember 22-étől került ismét mozikba. Eddig az ő srácai is csak Blu-rayen vagy egy streamingplatformon tekintették meg a filmjét és talán emiatt is osztotta meg a véleményét a mostani helyzetről:

„A fiatal rajongóknak soha nem volt meg a lehetőségük arra, hogy moziban nézzék meg. Lehet, hogy úgy gondolják, hogy látták, de valójában még nem látták igazán ezt a filmet. És őszintén meglepődtem rajta, nemcsak azon, hogy mennyire megállja a helyét mind a mai napig, hanem azon is, hogy mennyire csodaszép a remasterelt változata.”

Azért azt maga Cameron is belátta, hogy ezen a téren is megváltoztak a szokások, főleg az elmúlt egy-két esztendőben és ez leginkább a pandémia miatt történt.

„A világ megváltozott, most már minden könnyen elérhető otthonról, és ennek a streaming felemelkedése, illetve a pandémia a fő okai. Ez utóbbinál szó szerint az életünkkel játszottunk, ha úgy döntöttünk, hogy moziba megyünk. Az emberek vágynak rá. Szép lassan visszaépül. Részben az volt a visszaesés oka, hogy hiány volt azokból a nagy filmekből, amiket az emberek mindenképpen moziban szerettek volna látni. Az Avatar a tökéletes példa az ilyenekre. Ez egy olyan típusú film, amit egyszerűen moziban kell látnod.”

Az Avatar folytatása, a The Way of Water egyébként december 16-án kerül a mozikba.

OSZD MEG VELÜNK A VÉLEMÉNYED HOZZÁSZÓLÁSBAN! KÖVESS MINKET FACEBOOKON IS! 

Kövess Minket!